Merlot

Menu

Veneto

Venezias bagland

På denne cykelferie i Veneto er du i en af Italiens mest velhavende regioner takket være en stærk økonomisk udvikling efter 2.verdenskrig. Ganske tæt befolket med sine ret store byer, men også med en god vej- og stistruktur. Af betydning for den høje levefod her er fødevarer, tekstilindustri (Benetton har hjemme her), elektronik, læder, fodtøj og i Vicenza juveler og i Bassano-området keramik. Men historien svulmer allevegne. Prægtige bygninger i byerne og ude på landet, vi synes det er turens styrke.

Cykelturen begynder og slutter i Vicenza, som ligger akkurat mellem Verona og Venezia. Arkitekturinteresserede må kende den: Renæssance-arkitekturens fader Andrea Palladio virkede og boede her i 1500-tallet. Hans stil med søjler og arkader blev banebrydende, og hans betydeligste værker – La Basilicata og Palazzo Chierigati samt Villa la Rotonda – ligger her i Vicenza og omegn. Du ser dem på cykelturen.

Ude på ruten, som bortset fra egnen ved Bassano er aldeles flad, kommer du til klassiske italienske byer som Bassano, Treviso, Mestre og Padova. Det er en egn som blev forgyldt af Venezias rigdom, og i dag levner monumenter af stor historisk interesse. Du cykler på cykelstier og småveje med kun lidt biltrafik og bliver ledt ud til finurlige steder, som du aldrig ville se på et bilgennemløb.

1. dag

Ankomst til Vicenza

I bil eller med fly til Venezia eller med toget fra München, hvis du vil have Alperne med.  Tag gerne nogle ekstra dage i Vicenza, den er livlig, gode madsteder og shopping, flere kunstmuseer og mesterbygninger af Palladio, som er byens store søn. Han levede 1508-1580 og var grundlægger af klassisk arkitektur baseret på de græske templer. Navnet, som stammer fra den græske Gud for visdom Pallas, fik han af sin ven og beundrer Trissino. Ikke noget at sige til at Vicenza slår turistmønt af Palladio-navnet.

2. dag

Vicenza-Bassano del Grappa

40km

Ruten går ud af byen mod nord. Snart er du ude på landet med smågårde med agerland og vinmarker. Udsigt mod Alpelandet mod nord, men ruten bøjer af lige før stigningen begynder. Du kommer gennem landsbyer som Sandrigo og Marostica med bymur og porte og en borg oppe på skrænten. Bassano del Grappa er etapemål. Ligger smukt ved floden og med den berømte træbro over Brenta-floden af Palladio fra 1569 ”Ponte degli Alpini”. Grappaen stammer herfra – den italienske brandy kendt over hele verden.

3. dag

Bassano del Grappa-Treviso

60km

Et landskab lige under Alpernes begyndende skråninger med pragtvillaer bygget af Venezias rige borgerskab fra før Italien blev Italien. Flere kan besøges, nogle er vinproducenter – i alle fald er de vidnesbyrd om en ødsel tid, hvor rige familier pyntede sig med boliger, der netop skulle vise deres styrke. Villa Rovero, Villa Rinaldi, Villa Barbaro – alle opkaldt efter den familie, der lod dem bygge. Villa Speneda er ejet af Benetton-gruppen. Palladio har en andel i de fleste. Byen Asolo ligger højt, den kommer du til efter en stejl opstigning. En lille perle med smalle gader og pladser og udsigt ud over sletten ned mod Venezia. Videre forbi vinmarker ned mod Treviso med Piazza dei Signori, arkader, kanaler og bymur. Kulinarisk skal det nævnes at ”radicchio’en” stammer her fra Treviso og indgår naturligt i mange varianter i den stedlige menu.

4. dag

Treviso-Mestre

25/45km evt 20min

I dag igen en flad rute langs floden Sile, som tidligere var en handelsvej i Venezias kommercielle netværk i Veneto-regionen. Her langs floden er anlagt cykelsti og den følger du det meste af dagen. Du kan afkorte ruten med 20 km ved at tage toget fra Quarto d’Altino. Herfra går tog 2-3 i timen ind til Mestre. Hvis du er tidligt fremme kan du bruge resten af dagen på et smut til Venezia, eller du kan slappe af i Mestre, som også har sine pladser og listige steder at henfalde i. Fin er Piazza Ferreto.

5. dag

Cykeludflugt til Lido og Pellestrina el bydag i Venezia

65km

Fra Mestre kan du cykle helt ud til Venezia ad Ponte delle Liberta. Der er cykelsti på den trafikerede bro. Enestående nu at se lagunen brede sig ud mod Venezia, der vokser frem i horisonten. Bliv her i Venezia og nyd den skønne by med sine mange kanaler og pladser. Du kan også vælge at blive i sadlen hele dagen. Da tager du færgen fra Tronchetto ud til Lidoen (ca. 35 min). Du sejler forbi hele Venezias underskønne paladsrække, som ligger her i solen ud mod vandet. Du kommer til stedet, hvor Venezia Filmfestivalen har fundet sted siden 1932 her ved Lungomare di Marconi. Resten af dagen cykler du ude på de ganske smalle øer Lido og Pellestrina, der skiller lagunen fra Adriaterhavet. Meget særligt er her – huse i stærke farver, små fiskerbåde, caféer med fiske-snacks – alt i en charmerende lidt søvnig, gammeldags atmosfære. Måske du endda kan nå at tage båden til Chioggia, inden du vender om og cykler retur til Mestre.

6. dag

Mestre-Padova-Abano Terme

55km

Lige sydvest for byen fanger du Brenta Kanalen, som du nu følger frem til byen Stra. Besøg undervejs Villa Foscari (La Malcontenta) og Villa Pisani med stor hovedbygning med freskoer af Tiepolo og en have med et langt bassin hvori statuer spejler sig. Versailles-slottet må have været forbilledet. Fem-seks flere store villaer denne dag, som meget følger Brenta-kanalen. Endelig fremme i vidunderlige Padova med romersk arena, renæssance-bygninger og San Antonio katedralen. Meget dejlig by at slentre rundt i. Efter et godt ophold her cykler du ud af byen langs Battaglia Kanalen, som fører dig ind i  regionalparken Euganei og til kurbyen Abano Terme. Her bor du i nat på et dejligt kurhotel.

OBS! Ønsker du i stedet at bo inde i Padova, kan dette også arrangeres mod tillæg.

7. dag

Abano Terme-Vicenza

50km

Du cykler gennem regionalparken Euganei og slår så følge floden Bacchiglione. Igen mange Villaer her på ruten langs floden mod landsbyen Costozza. Gør den lille omvej herop og spis frokost ved Villa da Schio. Kort før Vicenza ser du pludseligt Palladio’s hovedværk – Villa La Rotonda. Sidste aften i Vicenza finder du en god restaurant i den information, der følger med papirerne fra Merlot.

8. dag

Afslutning på turen

Hjemrejse efter morgenmad. Men bliv dog dernede i nogle flere dage. Vicenza er en vidunderlig by at være i.

Hvis du vil knytte Venezia til denne rejse, så anbefaler vi at du før eller efter turen tager en ekstra nat i Mestre. Fra vores hotel går der bus direkte til Venezia hvert kvarter. Du sparer mange penge ved denne løsning. Venezias hoteller er blevet uforskammet dyre i disse globale turisttider!

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede