Merlot

Menu

Donau Andante

Fra Passau til Wien. Lidt mere tid til det hele

Herlig let cykelrejse langs Donau fra Passau til Wien. Donaus løb gennem Østrig går dels gennem snævre slynger med træbevoksede skråninger i alle grønne nuancer, og dels i et bredere flodleje, hvor landskabet vider sig ud. Der er rig mulighed for at give benene lidt ekstra og smutte op til byerne ovenfor, og nyde udsynet over floddalen, og så trille ned igen længere fremme. Et godt kort og en turbog hjælper dig til denne orientering.

På vores klassiske Donau-tur ligger de daglige etaper på 50-70 km. Det kan du sagtens cykle hvis du er vant til det, og er i almindelig god kondition. Imidlertid har vi fundet at det kniber lidt med tid til at besøge de mange seværdigheder, der ligger langs cykelruten. Derfor har vi lavet denne cykelrejse langs Donau til Wien, hvor der dels er lagt lidt tog ind undervejs og dels lagt en ekstra overnatning ind mellem Linz og Wien. Etaperne bliver dermed på 40 km i gennemsnit. Så det er både for at imødekomme de, der er lidt betænkelige ved lange daglige etaper, og for at give mere tid til kulturoplevelser undervejs. Vi kalder den for Donau Andante. Hotellerne er tre- og fire-stjernede (samme kategori som på 50A).

1. dag

Ankomst til Passau

Dejlig by med Altstadt centrum beliggende ved sammenløb af de tre floder; Donau, Inn og Ilz. Indkvartering og udlevering af cykler. Ved sen ankomst kan cyklen hentes næste morgen.

2. dag

Passau-Wesenufer/Schlögen

43km

Formiddagen afsat til at se sig om i Passau. En livlig handelsby og en hyggelig Altstadt. Der er orgelvesper i Domkirken hver dag kl 12 spillet på verdens største orgel. Så afsted på cyklen. Du kommer til Engelhartszell efter 25 km, og skal her se Østrigs eneste Trappist kloster. Trappist-øl brygges ikke her, men du kan købe Engelszeller Klosterlikör og Trappistenkäse! Du krydser så floden og cykler videre via Kramsau til Wesenufer ved Schlögen. Her bor du på godt hotel ned til floden.

3. dag

Schlögen-Ottensheim-Linz

49km 25min

Afsted på Donau Radweg til Schlögen og den berømte Schlögener Schlinge, hvor floden danner et stort “S”. Med grønne skråninger omkring floden fortsætter stien nu til Aschach, der ligger her med en stribe af cafeer ned til floden. Videre til Eferding, hvor du skal besøge Schloss Starhemberg, og så til Ottensheim. For at vinde tid tager du herfra med lokalbanen ind til Linz herfra (ej inkl). Oplev denne charmerende østrigske by med sine museer og store Hauptplatz med barokbygninger raden rundt.

4. dag

Linz-Enns/Thaling

41-46km

Tid til at besøge Schlossmuseum, der nyligt er udvidet med moderne tilbygning. Cykelruten går lidt ind i baglandet, fordi du skal besøge St Florian klosteret – det største kloster i Oberöstereich, og et fornemt eksempel på barokstilen. Komponisten Anton Bruckner var organist i St Florian og skrev mange af sine store værker her. Han døde i 1896 i Wien, men ønskede at blive begravet under sit ungdoms-orgel. Videre til Østrigs ældste by Enns hvor du skal bo i nat- Eller i Thaling, der ligger små 5 km længere væk fra floden.

5. dag

Enns/Thaling-Grein/Bad Kreuzen

40-47km

Videre ad Donau Radweg via Mauthausen, som har et andet bidrag til Europas nyere historie med sit KZ-Gedenkstätte. Stien snor sig lidt ind i baglandet og når frem til Grein. Der er et lille teater på torvet og et skibsfartsmuseum oppe på slottet. Du bor enten her i Grein eller i Bad Kreuzen 7 km fra floden, og endnu en miniputby med kirke og borg.

6. dag

Grein/Bad Kreuzen–Melk-Spitz

52km 50min

Floden krydses her med færge, og du følger nu sydsiden hele vejen frem til Ybbs. Du bliver her på sydsiden og på lang afstand ses klosteret i Maria Taferl. Senere dukker Benediktinerklosteret i Melk op. Det fremstår i dag nyrestaureret og strålende i al sin forgyldte barokstil. Afsæt tid til at se klostret her i Melk inden du fortsætte til vands og sejler det sidste stykke frem til vinbyen Spitz. Overnatning centralt i den hyggelige by.

7. dag

Spitz-Krems-Tulln

45km 50min

Du starter dagen som du sluttede den i går; med en sejltur. En flot tur gennem Wachau, et af Østrigs kendte vinområder. Her er du virkelig i den skønneste del af din cykeltur. Vinmarkerne skråner ned mod floden og vinbyerne ligger på stribe. Efter Dürnstein med den gamle borg, dukker Krems op. Her står du af skibet og går på opdagelse i byen, som er UNESCO Weltkulturerbe. Så videre på cyklen gennem den nu udstrakte floddal til den gamle romerby Tulln med hyggelige gader og torv og Egon Schiele-museum (han er født her). Her i Tulln skal du bo i nat.

8. dag

Tulln-Wien

38-45km

I dag venter Wien! Du cykler hele vejen derind, først gennem den frodige Tullnerdal, til  Höflein, som er en af Wiens mange hyggelige forstæder. Herfra godt 20 km ind til Wien via Klosterneuburg og Donauinsel.

9. dag

Hjemrejse eller forlængelse

Efter en god nats søvn er det tid til Wien! Indlæg en ekstra nat i Wien, for at give tid til at opleve byen og for at nyde den gode fornemmelse af at være kommet cyklende hertil. Bilgæster tager tilbage til Passau. Hver lørdag med vores egen bus (i juni, juli og august også om søndagen), øvrige dage med toget. Toggæster rejser med toget direkte mod Tyskland og Danmark, og flygæster flyver hjem her fra Wien.

Turen findes også i en 7 nætters variant:

Tur 50 Donau Classic

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede