Merlot

Menu

Langs Main floden

Fra Bamberg til Aschaffenburg

Let cykelferie langs Main floden. Her er vi i Franken (Bayern) og Hessen i det midterste Tyskland. Langs Mains zig-zag løb er det ikke bare retningen, der skifter. Det gør landskabet også. Her er en stjerne-besætning af kulturbyer – to af dem på UNESCOs liste nemlig selve Bamberg, hvor turen begynder samt Würzburgs bymidte. Måske du kender dem af navn fra gennemrejse og hvis ikke, så har du her chancen her for at komme helt ind i dem som cyklist. Franken siges at være den del i Tyskland hvor det regner mindst om sommeren. Orker du ikke bilturen ned, så er start- og slutsted let at nå med toget fra Danmark, eller med fly til Frankfurt for den sags skyld.

1. dag

Ankomst til Bamberg

Byen er på UNESCO-listen og kaldes for Tysklands Venedig. Bymidten er et væld af flotte huse og katedraler bl.a. Kaiserdom med flotte gotiske linier. Du bør næsten have en dag ekstra her inden cykelturen begynder. Her er så meget at se på!

Mange hyggelige byer at gøre stop i langs Main floden

2. dag

Bamberg-Haßfurt

37km

Main kommer drivende nordfra, og du fanger den et par km udenfor byen. Forbi valfartskirker i dalen her til Zeil, hvor et gæstgiveri i et bryggeri kunne være et frokoststop.

3. dag

Haßfurt-Volkach

56km

Først til Schweinfurt, som du bør give tid i: Rådhus i renæssancestil, rigt udsmykket markedsplads, St Johanniskirche. Nyt museum ”Georg Schäfer” med en betydelig privatsamling af tysk malerkunst fra 19.årh. samt bogsamling med bl.a. en Gutenberg-bibel og original-raderinger af Dürer. Stien går nu mod syd gennem vinmarker til Volkach med renæssancerådhus fra 1544. En sød by, der lever af æbler, vin og asparges. Her skal du bo i nat.

4. dag

Volkach-Würzburg

65km

Først til Dettelbach der også vinby i Frankenland, og så når du frem til Kitzingen. Nu er du i hjertet af Frankisches Weinland i det de kalder Bereich Maindreieck. Her ligger en række småbyer præget af vindyrkning, der tappes på den karakteristiske kolbeformede flaske. Sylvaner er stjernedruen, og vinene er meget mere tørre end Moselvinene. Nyd den sammen med de dejlige byer langs Main: Kitzingen, Ochsenfurt, Eibelstadt til du når residensstaden Würzburg, hvor fyrstebiskoppen – Frankens regent – boede.

5. dag

Würzburg-Lohr

60km

Tag dig tid til at besøge det prægtige fyrsteslot, Residenz, inden du forlader byen. Det er på UNESCO-listen og er Sydtysklands betydeligste barokslot med prægtig have til. Her er loftsfresker af venezianeren Tiepolo og en stor malerisamling. Ellers videre på cykel igen ud i vinlandet, hvor du straks kommer forbi de berømteste af Franken vinmarkerne nemlig Steinwein. Stien fører straks til den 13 ha store barokhave i Veitshöchheim. Snart kommer du til Karlstadt fra 1200-tallet også grundlagt af bemeldte bispesæde, endnu med mure og tårne og gadenet i skaktern. Sidste vinterraser her helt ned til floden. Nu bliver dalen smal her ved porten til Naturpark Bayrischer Spessart. Byen Lohr am Main er en stemningsfuld by med central plads og butiksliv.

6. dag

Lohr-Wertheim

46km

Flere byer af samme hyggelige slags som Lohr; Erlach og Marktheidenfeld og slottet Homburg markant på kalkklippe ud til floden. I Wertheim løber floden Tauber ud, og du kan gøre en ekstra tur ned i ”Liebliches Taubertal”.

7. dag

Wertheim-Aschaffenburg

36/51/77km

Cykelstien går helt nede langs med floden og drysser en masse småbyer af sig. Ruten slynger sig gennem skovrigt område og majs- og hvedemarker. Fremme mod Bürgstadt/Miltenberg dukker røde klipper frem og bryder det bløde landskab. Skrænterne omkring floden hæver sig 300 m til begge sider, og giver cyklisten udsigter i et ustandseligt skiftende lys fordi retningen skifter så meget. I Miltenberg eller Klingeberg kan du hoppe på toget. Cykler du hele vejne er der 77km flade kilometer. Endelig fremme i Aschaffenburg, en gammel handelsby med megen bycharme og mål for denne cykeltur langs med Main.

8. dag

Afslutning på turen

Se på byen inden hjem- eller vidererejse. Bilgæster må tilbage til Bamberg via Würzburg med tog eller transfer (ca. 3 timer).

OBS! Du kan dele den sidste lange etape op ved at skubbe en nat ind mellem Wertheim og Aschaffenburg, fx i Miltenberg. Derved får du en cykeldag mere, og undgår at tage toget til hjælp. Spørg Merlot.

Turen langs med Main floden arrangeres også i en særlig udgave med vin som tema. De store Franken vine er kendetegnet ved druerne Silvaner, Bacchus og Müller-Thurgau. Vores tema tur tager dig rundt til de forskellige vinmagere og 1 vinsmagning er inkluderet. En kort tur på bare 4 eller 5 nætter. Se Tur 56Vin

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede