Merlot

Menu

Lahn floden

Fra Marburg til Koblenz

Cykelrejse langs Lahn floden. Lahn floden løber gennem de tre tyske delstater Hessen, Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz. Floden er 242 km lang fra sit udspring i Rothaar-bjergene til dens sammenløb med Rhinen lige syd for Koblenz. På denne nye tur fanger vi floden, hvor den har samlet kraft i universitetsbyen Marburg.

Landskabeligt går turen først igennem et åbent flodlandskab med enge og bakker, og ved Taunus og Westerwald bjergen skærer Lahn floden sig igennem de til dels stejle og skovklædte skrænter. Ud over engene og skovene er det dog frem for alt byerne langs Lahn Radweg der er spændende, og således går cykelglæde og kulturoplevelser går hånd i hånd.

Trods de åbenlyse herligheder ved Lahn Radweg, er cykelruten fortsat lidt af hemmelighed blandt cykelentusiaster, og der er langt færre cyklister her end på de populære ruter langs Mosel og Donau. Så er du til stille natur og spændende historiske byer og bygninger, så er denne tur noget for dig. En godt skiltet rute mest på bilfri stier som følger floden tæt i et ubesværet terræn. En enkelt cykeldag har en skrap stigning og fald, men den kan du komme udenom ved at tage toget til hjælp

Marburg

1. dag

Ankomst til Marburg

Den gamle historiske bydel i Marburg består af bindingsværkshuse, markedspladser, kirker og snævre brostensbelagte gader der kanter sig op ad skråningen med en hel masse trappetrin, der i sidste ende fører dig op til Landgraf Philipp dem Großmütigens slot. Tilbage i 1527 grundlagde han verdens første protestantiske universitet her i byen, og bl.a. eventyrfortællerne Brødrene Grimm studerede her. Byen er fortsat præget af studenterliv og her er mange forretninger, værtshuse og caféer. Landgrevens slot er i dag museum og er sammen med Elisabeth kirken, som er et mesterværk fra den tidlige tyske gotik, byens største attraktion.

Stille landskaber ved Lahn floden

Stille landskaber ved Lahn floden

2. dag

Marburg-Wetzlar

54km

Ud af Marburg og straks er du ude i et åbent flodlandskab med grønne enge. Følg floden sydpå til Gießen, hvor du kan opleve et matematikmuseum ”Mathematikum“. Så skifter floden retning og du følger den nu vestpå til Goethe-byen Wetzlar. Byen er kendt fra Den unge Werthers lidelser, og du kan også besøge Lottehaus, hvor Goethe også havde sin gang. I den gamle bydel er der små bindingsværkshuse og smukke barokbygninger og en imponerende domkirke.

Wetzlar

Wetzlar

3. dag

Wetzlar-Weilburg

32 el 40km

Byens smukke gamle stenbro med brostensbelægning og hvælvinger er en af de ældste broer i Hessen. Den er kun til fodgængere og cyklister, så det er selvfølgelig den du skal over når du forlader byen. Bare 5 km ude af byen kommer du til Kloster Altenberg som ligger smukt ved floden. Herfra kan du gøre en lille afstikker væk fra floden (+4 km hver vej) og ind til Fortuna Grube – Tysklands sidste malmmine. Her er besøgscenter og guidede ture i minen. Tilbage til floden og følg dens slyngninger frem mod Weilburg. Allerede langvejs fra ser du det imponerende renæssance slot der knejser på bakketoppen over byen. Slottet rummer foruden det oprindelige Hochschloss fra ca. 1530 også utallige tilbygninger i barok stil og en dejlig slotshave med orangeri. Byen under slottet er meget indtagende med gamle bindingværkshuse og små åbner pladser.

Limburg

På denne cykelrejse langs Lahn floden kommer du til Limburg

4. dag

Weilburg-Limburg

40km

Scenereriet skifter karakter i dag. Med Westerwald bjergene mod nord og Taunus bjergene mod syd snævrer dalen ind og floden er flot omkranset af de skovklædte skråninger. Træernes grene hænger ud over floden og spejler sig i vandet. På en tidlig sommerdag er det næsten som at cykle gennem en grøn tunnel. Floden bugter sig roligt gennem et stille og smukt naturlandskab og du kommer kun gennem enkelte småbyer inden du efter knap 20 km kommer til Villmar. Indtil 1970erne blev Lahn floden brugt til transport af det berømte Lahn-marmor, som bl.a. ses her i Villmar på smukkeste vis ved marmorbroen. Lahn marmor var en stor eksportvare og er bl.a. brugt i hallen ved indgangen til Empire State Building i New York. Hen over marmorbroen og videre ad cykelstien frem til Limburg. Byens vidunderlige domkirke, knejser over Lahn-floden og den gamle bydel byder sig til med sine pladser med cafeliv.

Kloster Arnstein

5. dag

Limburg-Bad Ems

36 el 47km

I dag skal du gennem den smukkeste del af Lahn dalen. Ind i delstaten Rheinland-Pfalz og i Diez ser du barokslottet Oranienstein. Cykelstien følger floden tæt og fører dig forbi en masse små fine køkkenhaver og mange frugttræer og buske. Efter ca. 17 km kommer du til Balduinstein og her anbefaler vi at du tager toget. For det næste stykke går stejlt opad til Holzappel for så derefter at gå ligeså stejlt nedad til Laurenburg. Det er der ingen grund til at udsætte sig selv for, så snup i stedet toget. Fra Laurenburg cykler du frem til Obernhof, som er eneste vinby ved Lahn. Herfra er der fortsat et par udfordringer; først til Kloster Arnstein, hvis historie går tilbage til det 12. Årh, så videre til Burg Nassau, som ligger 120 m over floden. Herefter er det fladt med frem til dagens mål i Bad Ems, som er kurby.

Ved Boppard slynger floden sig og slår et 180 gr knæk.

6. dag

Bad Ems-Koblenz

46km 30min

Du nærmer dig Rhinen og dalen breder sig ud i et flot sceneri. I Lahnstein mødes den smalle Lahn med den mægtige Rhinflod, som du herfra følger sydover ned til Boppard hvor floden slår et knæk på 180 grader. Denne største af Rhinens sløjfer (Schlingen) kan du se oppefra ved at tage stoleliften op til udsigtspunktet ”Vierseenblick”. Fortsæt så på cyklen til den sagnomspundne Loreley; en 132 meter høj og næsten lodret klippe, der knejser ved Rhinens østlige bred. På en landtange nedenfor klippen ses Loreley statuen. Efter et besøg her tager du skib eller tog op til Koblenz (ej inkl), hvor endnu en flod støder til og du ved Deutsches Eck ser Rhinen løbe sammen med Mosel. Koblenz har en hyggelig Altstadt og en livlig shopping gade. Overnatning midt i byen.

7. dag

Afslutning på turen

En uges herlige cykeloplevelser er slut. Efter morgenmad hjem-eller vidererejse.

Vi har to andre ture der krydser spor med denne:

Tur 52 Rhinen

Tur 58 Mosel

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede