Merlot

Menu

Donau Classic

fra Passau til Wien

Mere end 300 km ned ad bakke er måske en overdrivelse men faktum er at floden falder 175 m på sit løb mellem Passau og Wien og at Donau Radweg følger flodens løb ganske tæt. Tidligere var det en Treppelweg, hvor hestene trak skibene. I dag er det anden muskelkraft der udfolder sig og stierne er reserveret cyklister, som her færdes frigjort af biltrafikken. Caféerne og rastepladserne undervejs er mangfoldige. Alt synes at være lagt tilrette for de mange to-hjulede, på denne cykelferie langs Donau fra Passau til Wien

Donau går dels gennem snævre slynger med træbevoksede skråninger i alle grønne nuancer, og dels i et bredere flodleje, hvor landskabet vider sig ud. Der er rig mulighed for at give benene lidt ekstra og smutte op til byerne ovenfor, og nyde udsynet over floddalen, og så trille ned igen længere fremme. Et godt kort og en turbog hjælper dig til denne orientering.

I Passau løber floden Inn sammen med Donau

I Passau løber floden Inn sammen med Donau

1. dag

Ankomst til Passau

Dejlig by beliggende ved sammenløb af de tre floder; Donau, Inn og Ilz. Hyggeligt Altstadt centrum med snævre, krogede stræder, hvor gallerier og butikker ligger side om side med små cafeer og restauranter. Domkirken Sankt Stephan, der er strategisk placeret på det højeste punkt i den gamle bydel, kan prale af verdens største domkirkeorgel med ikke færre end 17.974 orgelpiber og fire klokkespil. Indkvartering og udlevering af cykler. Ved sen ankomst kan cyklen hentes næste morgen.

2. dag

Passau-Wesenufer/Schlögen

35-40km

Straks ud på Donau Radweg, og ind i Østrig. Ved Obernzell kan du tage lille færge over til den tyske side og så følge nordbredden frem til slusen ved Jochenstein, hvor du atter krydser over til den østrigske side. Så nærmer du dig Engelhartszell med Østrigs eneste trappistkloster der åbnede i 1925. Videre langs floden og de skovklædte skråninger til Wesenufer og aftenens hotel, der ligger lige ned til floden. Der er cykelsti på begge sider af floden, så du vælger selv hvor mange gange du vil krydse over sluser, broer eller med de små færger.

Ved Schlögener Schlinge slår Donau floden et knæk på 180 grader

Ved Schlögener Schlinge slår Donau floden et knæk på 180 grader

3. dag

Wesenufer/Schlögen-Linz

55-60km

Der er ikke langt til Schlögen og den berømte Schlögener Schlinge, hvor floden danner et stort “S”. På Donau-stien går det nu videre på højre bred til Aschach, som er en af de mange hyggelige provinsbyer langs floden. Ved Wilhering krydser du atter floden med færge til Ottensheim. Herfra en snes km til Linz, hvor du skal bo i bymidten. Oplev denne charmerende østrigske by med sin meget store Hauptplatz med flotte barokbygningerne. Linz var Europæisk Kulturhovedstad i 2009 og i denne anledning opførtes et antal imponerende nybyggerier – for eksempel ”fremtidsmuseet” Ars Electronica Center, Linz Schloss Museum fik en ny sydfløj hvorfra du kan nyde udsigten over hele byen. Også Lentos Kunstmuseum skal nævnes – og gerne opleves! Hvis du har tid, har Linz så meget at byde på at vi anbefaler en ekstra nat her.

Donau floden skal ofte krydses i små cykelfærger

4. dag

Linz-Grein

58-63km

På ruten ud af Linz går Donau Radweg gennem nogle yndede udflugtsområder for Linz’ indbyggere og forbi en stor flodhavn. Mange hyggelige Radlertreff undervejs gennem dette grønne område. Afstikkere kan gøres til St Florian og Mauthasuen. Grein er en lilleput by med torv og et lille teater. Du bor enten i Grein eller på wellneshotel 5 km fra floden.

Stift Melk knejser på bakken oppe over byen

Stift Melk knejser på bakken oppe over byen.

5. dag

Grein-Maria Taferl/Marbach

35-39km

Du krydser straks floden over til sydsiden, og bliver på denne bred til lige før Ybbs. Her krydser du over floden til Persenbeug ved et af de store sluseanlæg anlagt i forbindelse med vandkraftværker. Overnatning i Marbach eller i Maria Taferl, som ligger flot højt oppe over floden og har valfartskirke.

I Wachau dalen dyrkes vin på skråningerne

I Wachau dalen dyrkes vin på skråningerne

6. dag

Maria Taferl/Marbach-Krems

49-55km

Afsted på cyklen efter morgenmaden. Efter Pöchlarn ser du Stift Melk knejsende på bakken. Det smukke Benediktinerklosteret fra ca 1100, står idag nyistandsat og strålende i al sin forgyldte barokstil. Det bør du besøge! Herfra Melk videre ad flot rute gennem Wachau, et af Østrigs kendte vinområder. Her er du virkelig i den skønneste del af din cykeltur. Vinmarkerne skråner ned mod floden og vinbyerne ligger på række, bl.a. Spitz og Dürnstein med den gamle borg. Du skal bo i Krems, som er UNESCO Weltkulturerbe.

Dürnstein med sit karakteristiske blå tårn og borgruinen på skråningen

Dürnstein med sit karakteristiske blå tårn og borgruinen på skråningen

7. dag

Krems-Tulln-Höflein-Wien

59km 40min

Du skal over på sydsiden igen og krydser på broen og cykler her i den brede Donaudal frem til gamle Romerby Tulln. Tulln er Egon Schieles fødeby således museum for ham her og også Römermueseum der fortæller om Tullns grundlæggelse under Romertiden. Byen har et hyggeligt torv og badesø med parkområde. Så videre til Höflein, som er en af Wiens mange forstæder. Her kan du aflevere din cykel og tage toget resten af vejen ind til Wien (ej inkl.). Er du frisk kan du gerne cykle helt ind til byen, vel yderligere ca 20-25 km ind til Donauinsel og Wien via Klosterneuburg.

Willkommen in Wien!

Willkommen in Wien!

8. dag

Cykelturen er slut

Nu er det tid at opleve Wien. De fleste gæster vælger at tage 2-3 dage ekstra her inden hjemrejsen – også for at nyde den gode fornemmelse af være kommet cyklende hertil. Bilgæster tager tilbage til Passau. Hver lørdag med vores egen bus (i juni, juli og august også om søndagen), øvrige dage med toget. Toggæster rejser med toget direkte mod Tyskland og flygæster rejser hjem her fra Wien.

Turen findes også i en længere udgave. Og så en variant hvor du sejler om aftenen og natten og cykler om dagen. Skibet sejler fra Passau til Budapest og retur igen:

Tur 50D Donau Andante: 10 dage fra Passau til Wien

Tur 50S Skib & Cykling: Cykelkrydstogt på Donau floden

Se også vores tur langs den tyske del af Donau:

Tur 51 Deutsche Donau: Fra udspring i Schwarzwald til Regensburg

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede