Merlot

Menu

Det sydlige Alsace

En rundtur fra Freiburg

På denne cykelferie i det sydlige Alsace får du mulighed for at besøge 3 lande og opleve et spændende grænseland med tætte historisk bånd, og dog hver sin særegne kultur. Ikke mindst den Alsaciske som ikke ‘blot’ er fransk. Her i smørhullet i Rhindalen mellem Vogeser bjergene, Schwarzwald og Alperne er der et mildt klima og fyldte fadebure. Det er også hjertet af vinproduktion i Alsace. Turen går gennem levende og smukke historiske byer: Freiburg, Colmar, Mulhouse og Basel med hver sine nuancer. Det traditionelle og yndige Alsace, som det er kendt fra vinruten, er balanceret på bedste vis med Mulhouse og det mindre kendte Sundgau, Basels dynamiske stemning og i Markgräflerland på østsiden af floden. Det er en blid cykelferie i det sydlige Alsace som nyder godt af de mange kanaler og cykelstier i området, med naturskønne omgivelser og kvalitet i maden og vinen.

1. dag

Ankomst til Freiburg

Du starter turen i Tyskland, i Freiburg. En livlig universitetsby med katedral og masser af liv i de hyggelige handelsgader. Byen kaldes også porten til Schwarzwald. Du kan tage en ca halv times gåtur op ad Schlossberg til tårnet der, og nyde en flot udsigt til Schwarzwald og længere væk Vogeserne på den anden side af Rhinen. Selvom du befinder dig midt i vinlandet, er her også gode biergarten med stolt husbryg at besøge, f.eks. nær Augustinerplatz. Du starter turen på hotel Stadt Freiburg, et større moderne hotel udenfor bykernen. Værelserne her er store og den den gode solide tyske morgenmad de serverer giver dig den bedste start på cykeldagene.

2. dag

Freiburg–Colmar

55km

Du starter ud med at køre vestpå gennem landbrugslandet omkring Freiburg og frem til Rhinen og den franske grænse. Her ligger byerne Breisach på den tyske side og Neuf-Bresiach på den franske side. De er et godt eksempel på grænselandets måde at tilpasse sig skiftende krigs-held. Neuf-Bresiach er meget velbevaret og her venter katedral tårne og Vaubans berømte 8-kantede befæstning som indrammer den gamle by. Herefter videre vestpå og mod vinmarkerne som Alsace er så kendt for. Målet for idag er Colmar, hovedbyen for den hæderkronede vinproduktion. Her skal du nyde en af europas ældste bykerner, som naturligvis er på UNESCO kultur arvslisten. Det en perle af byrum og maleriske huse der ligger så tæt som i en teaterkulisse og rummer en stor detaljerigdom. Her finder du den kendte bydel «Lille Venezia» med smalle kanaler, farverige huse og hyggelige restauranter. I Colmar bor du dejligt på Hotel Beauséjour udenfor bykernen og det myldrende turistcentrum.

3. dag

Colmar–Guebwiller

33km

Fik du ikke oplevet nok af Colmar igår, så start dagen med endnu et smut ind i Petite Venise, den mest idylliske del af byen. Ellers forlader du byen ad samme vej du kom ind igår – nu i sydlig retning. Ruten går denne dag ad den sydligeste del af den klassiske vinrute. Gør en afstikker til Eguisheim, som er et prangende eksempel på den yndige treenighed: Bindingsværk, blomsterflor og sprød hvidvin i glas på lange stilke. Efter et godt stop her, fortsætter turen gennem landsbyer der emmer af idyl, med gamle kirker og storke, der fra deres reder på tagryggene har en misundelsesværdig udsigt. Efter flere km gennem vinmarkerne kommer du til Guebwiller, en af de mere søvnige byer på vinruten. Du bor i grønne omgivelser et par km udenfor byen på Hotel Les Rives. Her er kig til vinmarkerne og en stor have ned til en lille sø.

4. dag

Guebwiller–Mulhouse

36km

Det går videre sydvest på ad vinruten, men snart et skift østpå ad småveje og cykelstier til Ecomusee d’ Alsace. Dette er et stort område syd for Ungersheim, en slags frilandsmuseum men et levende et af slagsen, med en imponerende samling af traditionelle huse og gårde og en masse aktiviteter der viser forskellige håndværkstraditioner fra Alsace. Der er også gode ting at smage på, og det kan anbefales at give sig tid til et besøg. Herfra går ruten på cykelstierne let bølgende gennem det kønne landskab direkte til Mulhouse. Nu har du ladt det mest traditionelle, og ind imellem noget turistede Alsace bag dig. Mulhouse er et andet og spændende Alsace, mere kantet og frisk, og med flere tiders fin arkitektur. Byen har været aktiv i forskellige tiders industri produktion, tekstil, biler mm og stadig bliver biler fra Peugeot og Citron samlet lidt uden for byen. Her kan man nemt bruge tid på at besøge museerne der repræsentere byens historie og tradition. Verdens største samling af stoftryk er et godt eksempel. Du bor centralt og godt på Hotel La Bourse.

5. dag

Mulhouse–Basel

53km

Følg Rhin-Rhône kanalen frem til Illfurth. Derefter går det fredeligt gennem de små landsbyer i Sundgau, i et landskab som byder på lidt mere bakket terræn end resten af turen. Her er mindre landbrug og mere skov. Stegte karper er en specialitet i Sundgau, og du møder sikkert et skilt hvor der står ”Routes de la Carpe frite” – smag på det over en frokost. Efter Blotzheim flader ruten ud igen og frem til den schweiziske grænse og Basel er det ganske fladt. Basel er et kulturelt centrum i Schweiz, historien strækker sig tilbage til Romersk tid og her ligger landets ældste universitet. Du bor på Hotel Schweizerhof i et historisk og velrenoveret hus. På Tur 19B på 6 nætter udgår denne etape og nat i Basel, og der cykles i stedet direkte Mulhouse-Müllheim. En etape på 28 km.

6. dag

Basel–Müllheim

42km

Den flotte Basler Münster gik fra at være katolsk katedral til reformeret protestantisk kirke i løbet af sin tusindårige historie. Historien lokker til et besøg og det gør promenaden langs floden også. Når du er kommet ud ad byen og har lagt bytrafikken bag dig, går ruten fredeligt langs Rhinen i et let terræn. Du krydser snart grænsen til Tyskland igen og følger nu Rhinen på den tyske side helt op til Neuenburg. Her mellem Rhindalen og Schwarzwald er klimaet gunstigt og vinmarkerne dominerende igen. Her på den tyske side hedder vinlandet Markgräflerland og det er andre traditionelle druer end på den franske side der fylder flaskerne. Landskabet er både kønt og idyllisk, med lidt mere rene linier og mindre ‘pynt’ end i Alsace, og grænselandets nuancer opleves igen. Müllheim er centrum i området, en lille by med gamle rødder. Du bor på hyggeligt hotel med en fin have til slappe lidt af i.

7. dag

Müllheim–Freiburg

34km

Den sidste cykeldag bølger ganske let ad småveje mellem markerne, og der er gode stop at gøre undervejs. I Heitersheim kan du komme på historisk besøg i både en udgravning af romersk Villa Urbana og et flot eksempel på Johanitterorden slot, Malteserschloss. Omtrent halvvejs på ruten når du Bad Krozingen som er kendt for sine varme kilder og spa bad. Modsat mange andre ‘badebyer’ med varme kilder, har byen her kun en relativt kort historie med spa bad. I 1911 søgte man efter olie i undergrunden og fandt ved et tilfælde de varme kilder der siden har gjort byen til en behageligt besøg, husk få badetøjet med i cykeltasten idag. En afslappet ankomst til Freiburg venter længere fremme og du bor på samme hotel som første nat.

8. dag

Efter morgenmaden hjemrejse

Eller evt. forlængelse her i Freiburg.

Vi har 3 andre ture i Alsace: Tur 17 hvor du har fast base i Colmar, Tur 18 med base i Colamr og Osthouse samt Tur 20 med start og slut i Strasbourg

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede