Merlot

Menu

Langs Deutsche Donau

Fra udspring i Schwarzwald til Regensburg

Cykeltur langs Deutsche Donau fra flodens udspring i Schwarzwald til Ulm eller Regensburg. Ved fyrsteslottet Fürstemberg i byen Donaueschingen i Baden-Würtemberg begynder Europas længste flod Donau. Lige så stille pibler den op, og omkring kilden er der i parken bygget en brønd. Floden er 2858 km lang, og løbet gennem Tyskland er 700 km og gennem Østrig 360 km. Ruten på denne cykeltur langs Deutsche Donau går dels på rolige biveje og dels på skovstier og markerede cykelstier fri for biltrafik. Landskabeligt er turen i top, og du vil opleve historiske byer som Sigmaringen, Ulm, Donauwörth og Regensburg. Turen er ret lang, men lad dig ikke afskrække af distancerne, for der er tog til hjælp. Terrænet er også nemt på nær nogle bakker de første 2 dage hvor Donau kun er en bæk og stien følger terrænet ind gennem skovene. Det er nok den af Merlots flodture, som har det mest afvekslende landskab. Slut turen i Ulm eller fortsæt hele vejen til Regensburg.

1. dag

Ankomst til Donaueschingen i Schwarzwald

En hyggelig lille by med stort fyrsteslot og kurpark. Donaueschingen tiltrækker både vandrere og cyklister og byen er udgangspounkt for mange vandreture i området. Så kom i god tid og nå en eftermiddagstur til fods i det smukke landskab i Schwarzwald. Du skal selvfølgelig også nå at se kilden inde i parken.

 

 

2. dag

Donaueschingen-Mühlheim/Fridingen

52km

Gennem den brede Donaudal kører du på cykelstien først til Donausænkningen ved Möhringen. Her er bakker med store, tætte granskove som afløses af lysninger, og søer. En rolig dag gennem dette dejligt stilfærdige landskab til den maleriske gamle by Mühlheim hvor du skal bo i nat. Hvis ikke plads her, så cykler du små 8 km videre op ad floden til Fridingen.

3. dag

Mühlheim-Sigmaringen/Scheer

46-59km

Turens smukkeste strækning idag. Ind i naturparken Obere Donau som strækker sig over 30 km med snævrer slugter, og smukke grønne åbninger i skoven. Du kommer igennem Beuron med Benediktinerkloster inden du når Sigmaringen med sit imponerende Hohenzollern-slot, hvor der er inkluderet en rundvisning. Overnatning her i Sigmaringen eller videre til Scheer.

4. dag

Sigmaringen/Scheer-Obermarchtal/Ehingen

49-63km

Mange fine byer idag. Se først slottet her i Scheer inden du cykler videre til Mengen med sit Römermuseum. Forbi Schloss Neufra til Riedlingen, og videre gennem Marchtal med afvekslende landskaber til Obermarchtal eller Ehingen, som ligger lidt væk fra floden.

Gør en lille omvej væk fra Donau floden og se den smukke turkisblå sø Blautopf i Blaubeuren tæt ved Ulm.

5. dag

Obermarchtal/Ehingen-Ulm/Lauingen

30-65km 25km

Først forbi Burg Hohwart og Munderkingen med Altstadt og så når du til den gamle handelsby Ehingen. Herfra anbefaler vi, at du forlader Donau og tager en omvej via Blaubeuren og Blautopf – en umanerlig flot lille (karts)sø med det mest blå/turkise vand man kan forestille sig. Her er cafe ved den lille vandmølle og byen Blaubeuren er også gankse hyggelig. Fra Blautopf kilden udspringer den lille flod Blau, som løber de godt 20 km til Ulm inden den slutter sig til Donau. Den følger du frem til Ulm. Du kjkan også afkorte ruten lidt og holde dig til Donau stien hele vejen fra Ehingen. Ulm er turens største by. Nyd stemningen her – fine huse, bykvarterer og Ulmer Dom med sit 160m høje spir. Gæster på 51B slutter turen her med en overnatning. Gæster på 51A cykler videre langs Donau gennem et langt og fladt skovområde, og forbi badesøen ved Gundelfingen til en anden byperle Günzburg. Herfra tages tog til Lauingen, hvor der overnattes.

(Tur 51B slutter her i Ulm efter 5 nætter og 4 dages cykling.)

6. dag

Lauingen-Neuburg

44-80km

Følg atter Donau Radweg ud ad byen. Flere dejlige byer på dagens rute, bl.a. Dillingen med sommerslot for Augsburgs biskopper, Höchstadt også med slot og ikke mindst Donauwörth, som er en af byeren på “Romantische Strasse. Den tidligere kejserby med barok slot er en livlig handelsby med byport, og de mange yndige farvestrålende husfacader giver byen en dejlig stemning. Her fra Donauwörth kan du evt tage toget resten af vejen frem til dagens mål Neuburg an der Donau. Således er ruten kun 44 km. Du kan også hoppe på tioget længere fremme eller cykle helt frem til Neuburg. Ligeledes en hyggelig by med smukke renæssancebygninger, et stort slot og et interessant bybillede. Overnatning her.

Ingolstadt

Ingolstadt

7. dag

Neuburg-Bad Gögging

56km

Du cykler ad Donau Radweg gennem det lette terræn til Ingolstadt. Giv tid her i den hyggelige by med historisk bykerne, inden du cykler videre til Großmehring og den historiske hertugby Vohburg. Bag de tre byporte gemmer den gamle bydel sig og stemningen omkring den centrale markedsplads med de mange små cafeer er hyggelig. Efter Vohburg er der ikke langt til kurbyen Bad Gögging, hvor du skal bo i nat.

 

 

 

8. dag

Bad Gögging-Regensburg

56km 25min

Du følger Donau frem til Kloster Weltenburg. Her går du ombord på skibet og sejler ca. 6 km (inkl) gennem Donaudurchbruch, hvor Donau bryder gennem 100 m høje lyse klipper til Kehlheim. Så videre på cyklen gennem den skovklædte Donaudal, forbi Bad Abbach til Regensburg – den historiske by med Dom, Steinerne Brücke, Rathaus og en bydel der er sluppet uskadt fra krigens ødelæggelser.

9. dag

Afslutning og hjemrejse

Efter morgenmaden er en dejlig tur langs med Donau slut. Bilgæster tager toget tilbage til Donaueschingen. Gæster der medbringer egne cykler kan på torsdage få dem transporteret retur til Donaueschingen (fra Ulm desværre ikke muligt).

Se også vores ture langs den østrigske del af Donaufloden fra Passau til Wien:

Tur 50 Donau Classic på 7 nætter
Tur 50D Donau Andante på 8 nætter

Og vores tur i Altmühltal som også slutter i Regensburg:

Tur 70 Altmühl fra Rothenburg til Regensburg

 

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede