Merlot

Menu

Langs Deutsche Donau

Fra udspring i Schwarzwald til Regensburg

Cykeltur langs Deutsche Donau fra flodens udspring i Schwarzwald til Ulm eller Regensburg. Ved fyrsteslottet Fürstemberg i byen Donaueschingen i Baden-Würtemberg begynder Europas længste flod Donau. Lige så stille pibler den op, og omkring kilden er der i parken bygget en brønd. Floden er 2858 km lang, og løbet gennem Tyskland er 700 km og gennem Østrig 360 km. Ruten på denne cykeltur langs Deutsche Donau går dels på rolige biveje og dels på skovstier og markerede cykelstier fri for biltrafik. Landskabeligt er turen i top, og du vil opleve historiske byer som Sigmaringen, Ulm, Donauwörth og Regensburg. Turen er ret lang, men lad dig ikke afskrække af distancerne, for der er tog til hjælp. Terrænet er også nemt på nær nogle bakker de første 2 dage hvor Donau kun er en bæk og stien følger terrænet ind gennem skovene. Det er nok den af Merlots flodture, som har det mest afvekslende landskab. Slut turen i Ulm eller fortsæt hele vejen til Regensburg.

1. dag

Ankomst til Donaueschingen i Schwarzwald

En hyggelig lille by med stort fyrsteslot og kurpark. Donaueschingen tiltrækker både vandrere og cyklister og byen er udgangspounkt for mange vandreture i området. Så kom i god tid og nå en eftermiddagstur til fods i det smukke landskab i Schwarzwald. Du skal selvfølgelig også nå at se kilden inde i parken.

 

 

2. dag

Donaueschingen-Mühlheim/Fridingen

52km

Gennem den brede Donaudal kører du på cykelstien først til Donausænkningen ved Möhringen. Her er bakker med store, tætte granskove som afløses af lysninger, og søer. En rolig dag gennem dette dejligt stilfærdige landskab til den maleriske gamle by Mühlheim hvor du skal bo i nat. Hvis ikke plads her, så cykler du små 8 km videre op ad floden til Fridingen.

3. dag

Mühlheim-Sigmaringen/Scheer

46-59km

Turens smukkeste strækning idag. Ind i naturparken Obere Donau som strækker sig over 30 km med snævrer slugter, og smukke grønne åbninger i skoven. Du kommer igennem Beuron med Benediktinerkloster inden du når Sigmaringen med sit imponerende Hohenzollern-slot. Overnatning her eller videre til Scheer.

4. dag

Sigmaringen/Scheer-Obermarchtal/Ehingen

49-63km

Mange fine byer idag. Se først slottet her i Scheer inden du cykler videre til Mengen med sit Römermuseum. Forbi Schloss Neufra til Riedlingen, og videre gennem Marchtal med afvekslende landskaber til Obermarchtal eller Ehingen, som ligger lidt væk fra floden.

5. dag

Obermarchtal/Ehingen-Ulm

42-54km

Først forbi Burg Hohwart og Munderkingen med Altstadt og så når du til den gamle handelsby Ehingen. Du følger Donaus løb ind til Ulm, som er turens største by. Nyd stemningen her – fine huse, bykvarterer og Ulmer Dom med sit 160m høje spir.

(Tur 51B slutter her i Ulm efter 5 nætter og 4 dages cykling)

6. dag

Ulm-Lauingen

55km

Hurtigt er du med Donau ude af byen og er i Auwald, ruten fører gennem et langt og fladt skovområde til en anden byperle Günzburg. Gør frokoststop her – fortsæt ind i fuglereservatet Obere Donauauen. Forbi badesøen ved Gundelfingen cykles der videre til Dillingen, med sommerslot for Augsburgs biskopper. Dagens mål er Lauingen.

Ingolstadt

Ingolstadt

7. dag

Lauingen-Bad Gögging

63km 60min

Du tager toget til Neuburg (inkl) og så herfra cykler du videre til Ingolstadt. Giv tid her, det er en hyggelig by med historisk bykerne. Måske du spiser frokost her inden du cykler videre til kurbyen Bad Gögging.

8. dag

Bad Gögging-Regensburg

51km 20min

Du følger Donau frem til Kloster Weltenburg. Her går du ombord på skibet og sejler ca. 6 km (inkl) gennem Donaudurchbruch, hvor Donau bryder gennem 100 m høje lyse klipper til Kehlheim. Så videre på cyklen gennem den skovklædte Donaudal, forbi Bad Abbach til Regensburg – den historiske by med Dom, Steinerne Brücke, Rathaus og en bydel der er sluppet uskadt fra krigens ødelæggelser.

9. dag

Afslutning og hjemrejse

Efter morgenmaden er en dejlig tur langs med Donau slut. Bilgæster tager toget tilbage til Donaueschingen. Gæster der medbringer egne cykler kan på søndage få dem transporteret retur til Donaueschingen (fra Ulm dagligt).

Bemærk at Tur 51A som fortsætter hele vejen til Regensburg kun kan startes på lørdage. Vælger du Tur 51B og afslutter turen i Ulm, kan turen startes alle ugens dage.

Se i øvrigt også vores tur langs den østrigske del af Donaufloden fra Passau til Wien:

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede