Merlot

Menu

Langs Rhinen i Sydtyskland

Fra Mainz til Köln

Rhinen har en længde på 1230 km. Den udspringer i de schweiziske alper og løber igennem Bodensøen. På denne cykelrejse langs Rhinen i Sydtyskland koncentrerer vi os om flodens løb fra Mainz og op til Köln. Her løber Rhinen gennem delstaten Rheinland-Pfalz, som lokker turisterne til med sine dramatiske floddale, romantiske byer, ridderborge – og ikke mindst en vinproduktion, som både ser køn ud på skråningerne, og som forkæler de besøgende med gyldne dråber. Langs denne del af Rhinen er der aldrig langt til den næste borg, fæstning, slot eller ruin. På strækningen mellem Bingen og Koblenz er der sågår en for hveranden kilometer.

I Rheinland-Pfalz har man satset på cykelturismen og den udgør 10 % af al turismeomsætning i regionen. Der er udbygget cykelstier og gjort meget ud af skiltningen og miljøet omkring stierne. Cyklisten har altså her særdeles gode betingelser.

1. dag

Ankomst til Mainz

Mainz er delstatens hovedstad og den største by i vinområdet Rheinhessen. Derfor har Mainz også fået tilnavnet: Tysklands vindronning. Mainz er mere end 2000 år gammel og har udgravninger helt tilbage fra romertiden. Det er en universitetsby og der er derfor et livligt centrum. Bybilledet er domineret af domkirken. Den hæver sig majestætisk i byens centrum, den er et af de mest betydningsfulde religiøse bygninger i Tyskland. Byens mest kendte personlighed er Johann Gutenberg, trykkunstens opfinder, der satte fart i formidlingen af reformationstankerne, og bysbarnet har naturligvis fået sit eget museum. Denne første nat på fx. Hotel Hammer.

Bindingsværk idyl i Drosselgaße i Rüdesheim

Bindingsværk idyl i Drosselgaße i Rüdesheim

2. dag

Mainz-Rüdesheim

35km

Rhindalen er flad her og floden er bred, sine steder op mod 800 m med små øer og landtanger i midten. Du cykler på den højre bred og kommer gennem vinmarker og kendte vinbyer som Eltville. Efter Eltville bør du cykle lidt væk fra floden og ind til Kloster Eberbach (+14 km), som laver fortræffelige vine. Klostrets vinmarker kan føres 900 år tilbage, så der har man haft tid til at udvikle og forfine kunsten at lave gode røde, hvide og mousserende vine. Der er vinsmagninger i kælderen og rundvisninger i klostergården. Efter et besøg her kan du cykle gennem vinmarkerne og bakkerne forbi de gamle slotte, „Vollrads” (vingård), „Schwarzenstein” (nu ombygget til hotel og en anerkendt michelin-restaurant) og „Johannisberg” (vingård) til Rüdesheim. Eller cykl tilbage ned til Rhinen og følg cykelstien der til Rüdesheim. Rüdesheim er en meget hyggelig by, og den tiltrækker hver sommer mange turister. I den brolagte gade, Drosselgasse, ligger værtshusene og deres hyggelige haver tæt. Du bor centralt i Rüdesheim.

Ved Boppard slynger floden sig og slår et 180 gr knæk.

3. dag

Rüdesheim-St. Goar

38km

Strækningen her fra Rüdesheim og op til Koblenz kaldes den “Romantiske Rhin” og den blev i 2002 opført på UNESCOs Verdensarvsliste. Straks du forlader Rüdesheims livlige bymidte er du ude i vinmarkerne. Kryds straks over floden med den lille færge til Bingen og her skifter landskabet karakter. Floden løber nu gennem Oberes Mittelrheintal, en kløft omgivet af skiferbjerge. Du cykler ad Rhinens venstre bred frem til Bacharach. Her pryder bindingsværk og brostensbelagte gader den historiske bymidte. På bakketoppen højt over byen troner Burg Stahleck. Efter Bacharach når du frem til den sagnomspundne Loreley, en 132 meter høj og næsten lodret klippe, der knejser ved Rhinens østlige bred. På en landtange nedenfor klippen ses Loreley statuen. Beretningen lyder at Loreley druknede sig i kærlighed til sin elskede og blev til en havfrue, og det siges, at hendes sang lokker sømænd i døden og får skibene til at synke. Det kunne også skyldes at floden lige nedenfor indsnævres kraftigt, og i kombination med kraftige vindstød, strømhvirvler giver det vanskelige betingelser for skibene! I dag er det dog ganske sikkert at krydse floden, så fremme i St Goar bør du krydse floden med en lille færge over til St Goarshausen, cykle de små 3 km tilbage til Loreley og tage turen ad de 400 trin op. Herfra er udsigten betagende. Tilbage til St Goar og videre ud ad byen til dit hotel helt ned til floden.

4. dag

St Goar-Koblenz

36km

Nu er du i den smalleste del af Rhindalen. Floden slynger og snor sig gennem landskabet og ved Boppard slår den et knæk på 180 grader. Denne største af Rhinens sløjfer (Schlingen) kan du se oppefra ved at tage stoleliften op til udsigtspunktet ”Vierseenblick”. Navnet kommer af at floden slynger sig så meget at det heroppefra ligner 4 små søer i stedet for en flod. Heroppe er også en restaurant, så gør et frokoststop. Så videre til Koblenz og Deutsches Eck hvor Rhinen løber sammen med Mosel. Koblenz har en hyggelig Altstadt og en livlig shopping gade. Overnatning her midt i byen.

5. dag

Koblenz-Bad Godesberg

58km

Du forlader Koblenz’ livlige gader og kommer hurtigt ud i vinmarkerne igen. Fremme i Andernach, en af Tysklands ældste byer, kan du på halvøen Namedyer Werth opleve Geyser Andernach, som er den højeste koldtvands geyser i verden. Her er spændende museum og rundvisning, men kun hvis du kan afsætte 2-3 timer kan du nå et besøg. Du følger fortsat Rhinen tæt og når til Remagen, som blev berømt under 2. verdenskrig for kampene om Ludendorff-broen. Broen er her jo ikke mere, men museum beretter om historien. Dagens mål er Bad Godesberg, som siden slutningen af 1700-tallet har været kursted. Byen er en del af Bonn Kommune og var indtil murens fald hjemsted for en del af den statslige administration og flere ambassader.

6. dag

Bad Godesberg-Köln

43km

Der er bare 10 km ind til Bonn, den tidligere hovedstad i Vesttyskland. I dag er byen en økonomisk og kulturel metropol med bl.a. to af Tysklands vigtigste kunstmuseer. Tag dig tid til at se byen og Beethovens fødested, som er indrettet som museum. Så videre på cyklen og her efter Bonn bliver Mittelrhein, som du har cyklet i siden Bingen, til Niederrhein. Langs denne del af floden er der en stor befolkningstæthed, og der er meget industri. Floden skærer sig som en motorvej gennem det flade landskab og nogle vældige industrier ligger bag byerne. Så nærmer du dig Köln og kan tidligt ane Domkirkens markante spir. Men Köln har mere og andet at byde på end sin imponerende domkirke. Tysklands fjerdestørste by har et spændende miks af idyl og storby-flair og et væld af historiske og kulturelle seværdigheder – og et chokolademuseum. Willkommen!

7. dag

Afslutning på turen

Efter morgenmaden hjem- eller vidererejse. Bilister som har parkeret i Mainz tager toget tilbage og henter bilen (togbillet ej inkl.)

OBS! Du kan afkorte turen med en dag hvis du ønsker at cykle lidt længere de første dage frem mod Koblenz. Ring for mere info.

Denne tur går igennem Koblenz, hvor Rhinen løber sammen med floden Mosel. Måske kunne du også være interesset i vores tur langs med netop Mosel floden som slutter i Koblenz. Se vores Tur 58:

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede