Merlot

Menu

Skønne Toscana

Pisa, Lucca & Firenze

Cykelrejse i Toscana. Smukke Toscana. Vidunderlige Toscana. Ja, adjektiverne står nærmest i kø når denne evigt populære region i Norditalien skal beskrives. Toscana har såmænd også hele; flotte kulturbyer, hyggelige landsbyer, bølgende landskaber af bløde bjerge, tætte skove, olivenlunde, grønne enge og vinmarker. Og så selvfølgelig den gode mad og vin. På denne tur bliver vi oppe i den nordlige del af regionen, og med Pisa som udgangspunkt har vi lavet en rundtur via Firenze på 5 cykeldage og en bydag i netop Firenze. Lucca, Montecatini og Vinci binder de dragende toscanske landskaber og stemninger sammen. Turen er i sin helhed ikke svær, men enkelte dage byder på nogle bakker som dog vil være overkommelige for de fleste.

Pisas verdensberømte skæve tårn

Pisas verdensberømte skæve tårn

1. dag

Ankomst til Pisa

Det verdensberømte skæve tårn er byens vartegn og turistmagnet, men Pisa er med sine pittoreske piazzaer, charmerende indbyggere og lokale leben meget mere end sit berømte tårn. Ankom i god tid så der er tid til at se på byen og udse sig et godt spisested. Overnatning fx på Hotel Bonanno centralt i byen og ca. 1 km fra Det Skæve Tårn og Domkirken.

2. dag

Pisa-Lucca

30/45km

Du forlader byen i nordlig retning og kommer ud på den nordlige del af sletten Piana di Pisa, hvor du fanger floden Serchio. Her langs floden går en cykelsti som du kan følge hele vejen ind til Lucca. Alternativt kan du slå en ring op om Massaciuccoli søen, hvilket giver ca. 15 km og 300 højdemeter mere til benene. Fremme i Lucca kan du starte med turen rundt på toppen af den velbevarede bymur. Fire kilometer lang og forsynet med 11 bastioner og seks byporte når den hele vejen rundt om den gamle bydel. Bag murene gemmer sig hyggelige pladser, smukke palæer og kirker, lækre spisesteder og spændende butikker. Overnatning fx på Hotel San Marco lige udenfor bymuren

3. dag

Lucca-Montecatini Terme

45km

Fra Lucca går turen nordpå. Du følger Serchio-floden på en dejlig flad rute op mod Ponte a Moriano. Derfra videre østpå gennem et blødt bakket terræn og senere en lille stigning mod Collodi, Pinocchios hjemby. Forfatteren af den kendte historie kommer herfra og til ære for bysbarnet er opført en skulpturpark. Over for Pinocchio parken ligger Storico Giardino Garzoni, en sirligt anlagt barikhave fra 1700-tallet. Fra Collodi fortsætter du nordøst på og kommer Pescia, en italiensk provinsby med masser af charme, små butikker og cafeer. Piazza Mazzini er byens samlingspunkt, der er omkranset af flotte gamle bygninger fra renæssancetiden. Herfra går turen ned i dalen til kurbyen Montecatini Teme. Byen har i århundreder været kendt for sine varme kilder, som menes at være helbredende for en lang række lidelser. Montecatini har udviklet sig til at være Italiens førende kurby, og byen huser således mange spahoteller samt en lang række restauranter. Du bor her i nat på fx Hotel Parma e Oriente.

4. dag

Rundtur til Vinci eller hviledag i Montecatini

60km

I dag sydpå først gennem et fladt marsk landskab u naturreservatet Padule del Fucecchio. Egentlig lidt atypisk for hvad vi ellers forbinder med Toscana, men derfor en god afveksling. Fod foden af Cerbaie bakkerne er der atter oliventræer og cypresser i vejkanten og nu skal du op ad bakken til Massaralla. Ikke nogen stejl stigning, men dog en 4 km støt stigende bakke. Den lille by er en typisk hverdagsby med kirke og flot udsyn ud over dalen. Så ned igen i Montalbano dalen og til landsbyen Vinci, hvis største attraktion er et museum dedikeret til det verdensberømte bysbarn Leonardo da Vinci. Lige nord for byen ligger hans fødehjem som også kan besøges. Efter Vinci tilbage ad småveje gennem typisk toscansk bølgende landskab med vinmarker og olivenlunder til alle sider. Dagen kan evt også bare nydes i kurbyen du befinder dig i og med afslapning på hotellet.

5. dag

Montecatini-Firenze

50/65km

I dag kan du vælge at afkorte ruten ved at tage toget til Pistoia (20 min togtur. Billet ej inkl.) Vælger du den lange rute cykler du til Pistoia og her kræves friske ben, for der venter dig en lang stigning på over 6 km inden op over Monsummano. Men det er en scenisk rute, så du bliver så rigeligt belønnet for dine anstrengelser med flotte udsigter. Sørg for at afsætte tid til at opleve Pistoia, for man befinder sig godt i den mindre by. Dens historiske centrum er bemærkelsesværdigt smukt og hyggeligt, og byens centrale plads er Piazza del Duomo er storslået. Du cykler ud ad Pistoia ad småveje gennem et dyrket landskab med bl.a. væksthuse. Fremme i Signa støder du til Arno floden og følger grusstien langs med floden hele vejen ind til Firenze og den berømte gamle bro “Ponte Vecchio”.

6. dag

Bydag i Firenze

I dag skal du gå på opdagelse i Firenze. I byen finder man de fineste samlinger af malerier og skulpturer i renæssance-stil, og Firenze er desuden centrum for mode og gastronomi og derfor beundret overalt i verden. Byen er delt på midten af Arno-floden, og domineret af den store domkirke, som er den største katedral i verden. Du når langt fra at se alt på bare en enkelt dag, men du kan sagtens nå at få et indtryk af byens skønhed og få en fornemmelse af stemningen – så ved du hvad du må rejse tilbage efter en anden gang.

7. dag

Firenze-Empoli-Pisa

40/65km 30min

Der er for langt at cykle hele vejen mellem Firenze og Pisa, men heldigvis er der en fin togforbindelse. Tag toget til Empoli (billet ej inkl.) og cykl derfra gennem et fladt landskab de 60 km til Pisa, evt med en afsitikker p til San Miniato. Ellers en dejligt flad rute via Bientina og Vicopisano slottet. For foden af Pisano bjergene møder du atter Arno floden, som du nu følger helt ind til Pisa. Så er ringen sluttet og du har en sidste aften i Pisa inden hjemrejsen.

Du kan også vælge at gøre det omvendt ved at cykle til Empoli og så tage toget derfra. Det er en rute på ca. 40 km men med stigninger. I begge tilfælde en togtur på 30 min (billet ej inkl.)

8. dag

Turen er slut

Efter morgenmad hjem- eller vidererejse. Forlæng evt med et par ekstra nætter i Pisa.

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede