Merlot

Menu

Lot & Garonne

Fra Bordeaux til Cahors

Cykelrejse fra Bordeaux til Cahors. Denne tur er for dig der holder af smuk natur, kultur og god mad og vin. Gennem departementet Lot et Garonne følger vi floderne af samme navn. Med tur start i Bordeaux og slut i Cahors forbinder vi to af Sydfrankrigs mest spændende og indtagende byer. Først gennem vinområdet i Entre deux Mers og så langs Garonne Kanalen, som du efter et par dage forlader for at følge Lot Floden. Her ligger yndige middelalderlandsbyer med kunst og historie på stribe og det omgivende landskab er et blidt terræn af dyrkede jorde med vinstokke, frugthaver, svesketræer og borgruiner på bakketoppene.

På denne cykelrejse fra Bordeaux til Cahors kan alle være med. Turen er, set over ugen, ganske let, og fordrer ikke særlig fitness level ud over de mange km man sidder i sadlen. Langs Garonne Kanalen og Lot floden er terrænet helt fladt, men mellem de to floder er der nogle bakker man skal op over. Rundturen fra Cahors til St Cirq Lapopie er den absolut mest krævende, men denne etape kan evt helt evt udelades hvis ikke man orker at tage favntag med de højdemeter. Fradrag for een nat gives naturligvis. Spørg Merlot.

Bordeaux

1. dag

Ankomst til Bordeaux

Bordeaux har fået hæderstitlen “verdens bedste city-rejsemål”. De pompøse gamle vinhuse, store åbne pladser og kilometerlange kajanlæg langs Garonne-floden og foran Børsbygningen, giver da også sammen med de brede boulevarder, smalle gader og meget velholdte bygninger syn for sagen. Bordeaux er særdeles rar og nem at bevæge sig rundt I – selv på cykel. Overnatning fx. på det centralt beliggende Hotel Normandie eller Hotel Continental.

2. dag

Bordeaux-Entre-Deux-Mers

45-55km

Nemt at komme ud af den store by, som har investeret meget i infrastruktur herunder anlæg for cyklister. Sti langs Garonne floden indtil du når en nedlagt jernbane, og så ind i det berømte vindistrikt Entre-deux-Mers. Du er langt fra floden her, men til gengæld midt i vinmarkerne som svøber sig om din cykelrute helt frem til Bastide byerne Créon og Sauveterre de Guyenne – befæstede byer grundlagt i 1300-tallet. Videre gennem det blide vinlandskab til den lille landsby Romagne, hvor du bor denne nat. Eller i en af de andre småbyer i området.

3. dag

Entre-Deux-Mers-Sainte-Marthe/Marmande

50-60km

Ned til hvor Canal de Garonne begynder, og så videre langs kanalen ad cykelstien Voie Verte. Kanalen skærer sig igennem dette vidunderligt grønne landskab af vinmarker og skov og Voie Verte stien zig-zagger sig omkring kanalen på begge breder. De gamle stationsbygninger er smukt renoverede og pryder landskabet. Så kommer du til Pont des Sables, hvor du krydser kanalen og cykler til Marmande, som ligger ved Garonne floden ca. 5 km fra kanalen. Nogle gæster bor også i en af småbyerne i baglandet væk fra floden.

Puy L'Evêque

Puy L'Evêque

4. dag

Sainte-Marthe/Marmande-Villeneuve sur Lot

52-62km

Du cykler ud af Marmande og i det omkringliggende landskab dyrkes tomater og jordbær. Du følger Garonne kanalens skyggefulde sti indtil Tonneins og stikker her af henover bakkedragene mod Lot floden og den lille by Clairac. Her er er et fint benediktiner kloster og det er herfra at den berømmede Agen sveske har sin oprindelse. Tilbage i det 12. århundrede medbragte munke fra klosteret Abbaye de Clairac nogle planter fra Syrien og podede disse på de lokale blommetræer. Ud af dette opstod en helt ny stor og saftig blommesort med en meget smuk farve, som med det samme fandt sig til rette i det sydvestfranske klima. Således kom Agen-svesken til verden!

Og således fortsætter du langs Lot floden og bliver her i dalen hvor Agen sveskerne dyrkes og de små landsbyer ligger tæt. Villeneuve sur Lot, hvor du skal bo i nat på fx Hotel Le Moulin de Madame, er en hyggelig Bastide by, som nu er vokset sig så stor at den breder sig ud over begge sider af floden. Den historiske bykerne med bindingsværks huse og byporte er charmerende og livlig og hver tirsdag og lørdag formiddag er der marked.

Chateau Bonaguil

Chateau Bonaguil

5. dag

Villeneuve sur Lot-Puy Lévêque

57km

Ad småveje fortsætter turen gennem Lot dalens frugtplantager og svesketræer. Du kommer gennem flere små hyggelige byer som Pujols og Fumel. Lige uden for Fumel ligger en af Frankrigs smukkeste middelalderborge, Chateau Bonaguil. Her bør du afsætte tid til et besøg. Slottet er åbent for besøgende og har spændende udstillinger og guidede ture. Så videre på cyklen til Puy Lévêque. Byen er bygget på et mindre klippefremspring og læner sig smukt ned mod flodens breder. Den er særdeles charmerende og er af Lot dalens yndigste byer. Du kan leje kano her og padle en lille tur på floden. Overnatning fx på Hotel Le Bellevue.

Valentre broen i Cahors

Valentre broen i Cahors

6. dag

Puy Lévêque-Cahors

57km

Så er vi i den grad kommet til vinland. Her dyrkes både de grønne og røde druer og du cykler ad småveje gennem vinmarkerne og nyder landskabet. Så skal du et smut op til Belaye, som med sin høje beliggenhed tilbyder dig en formidabel udsigt ud over Lot dalens grønne landskab og snirklende flod. Så videre til Luzech, som nærmest ligger på en halvø i Lot floden. Floden slår et 180 gr knæk og omfavner byen fra begge sider. Godt 3 km herfra ligger Chateau de Caix, som vel nok er kendt for de fleste danskere. Kongefamiliens vinslot er ikke åbent for besøgende, men du kan komme ganske tæt på idet der er en lille butik i en af sidebygingerne. Så gør evt en lille afstikker til Cahteaux de Caix inden du fortsætter ruten ind til Cahors.

Frem mod Cahors slynger Lot floden sig meget så vi forlader den ind i mellem for at tage en mere direkte vej. Også Cahors ligger hvor Lot floden slår en ordentlig krumning og derfor skalman altid over en bro for at komme id i byen. Den smukkeste er broerne er Pont Valentré der med sine 3 fæstningstårne er lidt af et vartegn. Cahors har store prægtige pladser, små pladser med platantræer, smalle gader med små butikker og et større mere livligt handelsstrøg. Hver onsdag og lørdag er der et stort marked hvor man næsten ikke kan lade være med at købe noget. Du bor godt her i byen fx på Hotel Le Divona ned til floden.

Saint-Cirq-Lapopie knejser over Lot floden

Saint-Cirq-Lapopie knejser over Lot floden

7. dag

Udflugt til St Cirq Lapopie

60km

Idag skal du til den fortryllende by Saint-Cirq-Lapopie. En af Lot dalens absolute højdepunkter – også bogstaveligt talt, for den er meget højt beliggende. Byen nærmest hænger udover klippeskrænten højt over Lot-floden. Her er smalle gader med husfacader af træ og sten helt tilbage fra det 13.-16. årh, og flere gode resturanter til frokoststop. Turen ud af Cahors går gennem det same grønne dyrkede landskab som du har cyklet I hele ugen, og er ikke svært. Men opstigningen til Saint-Cirq-Lapopie er krævende, så du får kam til dit hår  – evt træk cyklen op til byen!

8. dag

Afslutning på turen

Efter morgenmaden er turen slut. Fly/toggæster kan tage tilbage til Bordeaux eller flyve hjem fra Toulouse.

De nævnte hoteller er dem vi oftest benytter. Vi forbeholder os ret til at ændre hotelforløbet – naturligvis altid inden for samme el. højere kategori.

Vi har flere andre ture i Bordeaux området, som måske kunne være noget for dig:

Tur 10 Arcachon: En rundtur rundt om bassinet
Tur 12 Gironde: Kryds Europas største flodudløb
Tur 38 Canal de Garonne: Fra Bordeaux til Toulouse

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede