Merlot

Menu

Altmühl & Donau

En smuk rundtur fra Eichstätt

Herlig cykelferie langs med Donau & Altmühl – to kendte og meget afholdte flodture i Merlots program. På denne tur kombinerer vi de to floder og har lavet en dejlig rundtur fra Eichstätt. Du starter på Altmühl Radweg og cykler via Beilngries og Kehlheim frem til Regensburg. Så ad Donau Radweg og en smuk sejltur gennem Donaudurchbruch, videre gennem den mindre kendte Wellheimer-dal tilbage op til Altmühl Radweg. Begge Radwegs er godt skiltede og går dels på rolige biveje og dels på skovstier og ad cykelstier fri for biltrafik. Terrænet er let og ubesværet og landskabet veksler mellem skove, enge, mærkværdige klippeformationer og humlehaver. Alt sammen bundet sammen af indtagende byer som Ingolstadt, Neuburg og ikke mindst Regensburg.

Vue til Eichstätt Dom på denne herlige cykelferie langs med floderne Donau & Altmühl

Denne herlige cykelferie langs med floderne Donau & Altmühl starter og slutter i byen Eichstätt. Her et godt vue til byens katedral

1. dag

Ankomst til Eichstätt

Ca. 80 km syd for Nürnberg ligger Eichstätt. Denne by i hjertet af Naturpark Altmühltal er en af barokarkitekturens perler. Byens palads og springvand er et fint eksempel på lette og luftige Eichstätt-barokstil. Også den smukke Residensplatz, som regnes for en af Tysklands smukkeste pladser, kan imponere. Overnatning fx på det 3-stjernede centrale hotel IBB Hotel Eichstätt. Cyklen står til dig på hotellet eller udleveres senest næste morgen.

Römer-Kastell Vetoniana ved Pfünz

Römer-Kastell Vetoniana ved Pfünz

2. dag

Eichstätt-Beilngries

43km

Allerede uden for Eichstätt vider dalen sig ud igen og du cykler gennem smukke landskaber og kommer til Pfünz, som bl.a. gemmer på et romersk fæstningsværk; Römer-Kastell Vetoniana, som er en del af Limes volden. Efter et besøg her cykler du videre og følger flodens slyngninger frem til Beilngries med valfartskirke og slottet Hirchenberg. Her i denne lille by med typisk sydtysk bycentrum skal du bo i nat.

Smuk bugtende træbro ved Essing

Smuk bugtende træbro ved Essing

3. dag

Beilngries-Kehlheim

50km

Ruten går videre gennem naturparken til Dietfurt, hvor Altmühl løber sammen Main-Donau Kanalen. På den brede Kanal er der mange både og mere liv end på den stille Altmühl. Så gennem middelalderlige Riedenburg med krystalmuseum, hvor en af verdens største bjergkystaller kan ses (entré inkl). Så til Essing og den flotte bugtende træbro over floden og så når du Kelheim, hvor du skal bo i nat. Sørg for at få set Befrielseshallen, som er bygget til minde om befrielsen fra Napoleon. Heroppefra er der en fantastisk udsigt over Altmühl og Donau.

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber

4. dag

Kehlheim-Regensburg

38km

Op på cyklen, og langs med Donau floden; først til Saal, videre til Bad Abbach og så helt frem til Regensburg. En meget fin by med et charmerende (bilfrit) centrum med smalle gågader og et hyggeligt leben. Regensburg er en af Tysklands velbevarede middelalderbyer, og en slentretur rundt i byen byder på synet af en række imponerende bygninger som det gamle gotiske rådhus (rundvisni her er inkl.), domkirken og en håndfuld bastante tårnbygninger. Byens mest kendte og fotogene middelalderminde er den historiske stenbro over Donau, Steinerne Brücke. Fra flodbredden modsat det gamle centrum har man det flotteste kig til Regensburgs skyline, hvor domkirkens spir rager godt op over potpourriet af farverige middelalderhuse. Kom tidligt hvis du kan, eller bestil en ekstra nat, her er så stemningsfuldt (dog kun muligt ved turstart/dag 1 om lørdagen). Så får du også tid til at se det spektakulære tempel Walhalla, som ligger umiddelbart øst for Regensburg højt hævet over landskabet. Det imponerende bygningsværk fra 1800-tallet er opført efter græsk forbillede. Tag derud, fx på en sejltur inde fra byen. Det er et besøg værd.

Den berømte Steinerne Brücke i Regensburg.
5. dag

Regensburg-Bad Gögging

50km 20min

Du er hurtigt ude af byen og følger Donau floden gennem den skovklædte Donaudal, forbi Bad Abbach til Saal og Kelheim, hvor Altmühl floden løber ud i Donau. Fra Kelheim tager du den smukke sejltur (inkl) til Weltenburg Kloster, som nærmest ligger midt i floden, hvor den slår en vældig bue og danner en lille landtange. Klostret er et af de oprindelige klostre i Bayern med verdens ældste klosterbryggeri. På sejlturen kommer du gennem ”Donaudurchbruch” som oversat betyder ”Donaus passage mellem klipperne”. Her har Donau gennem millioner af år dannet en fantastisk kløft i de kalkholdige Jura-bjerge. Floden her er meget smal og skærer sig gennem de stejle klippevægge. Efter den ca. 20 minutters sejltur, cykler du videre ad Donau Radweg til kurbyen Bad Gögging, hvor du skal bo i nat.

6. dag

Bad Gögging-Neuburg

56km

Du cykler ad Donau Radweg gennem det lette terræn til den historiske hertugby Vohburg. Bag de tre byporte gemmer den gamle bydel sig og stemningen omkring den centrale markedsplads med de mange små cafeer er hyggelig. Efter Vohburg begynder de mange humlehaver der er i området. Hallertau hedder området her mellem Donau og Isar floden mod syd. Humle dyrkes alle vegne og i det fjerne kan du overalt se de mange høje pæle som humlen slynger sig op ad. Fremme i Ingolstadt kan du smage på den berømte hvedeøl fx på byens ældste krostue, Gasthaus Daniel. Ingolstadt er i øvrigt byen hvor kejser Wilhelm i 1516 proklamerede »reinheitsgebot« for brygning af øl, og som det den dag i dag er påbudt at overholde ved ølbrygning i Tyskland.

Giv tid her i den hyggelige by med historisk bykerne, inden du cykler videre til dagens mål, Neuburg an der Donau. Ligeledes en hyggelig by med smukke renæssancebygninger, et stort slot og et interessant bybillede.

Terrænet er let og ubesværet her på denne smukke cykelferie langs floderne Altmühl & Donau.
7. dag

Neuburg-Eichstätt

60km

Først cykler du et kort stykke langs Donau og derefter går det gennem Wellheimer-dalen. Ruten fører uden om de skovklædte skråninger og terrænet er ganske fladt hele frem til Dollnstein, hvor du gør Altmühl floden følgeskab. Dollnstein med byport og hyggeligt torv er endnu en miniput by på ruten inden du når frem til Eichstätt, hvor du  bor samme sted som ved ankomsten. Ringen er sluttet og en dejlig uge i Donau-& Altmühltal er slut.

8. dag

Afslutning på turen

Efter morgen tjekkes ud fra hotellet og turen er slut. Opholdet i Eichstätt kan forlænges.

Denne tur er en kombination af vores Tur 70 langs Altmühl floden fra Rothenburg til Regensburg og Tur 51 langs med Deutsche Donau fra Donaueschingen til Regensburg. e her:

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede