Merlot

Menu

Galloway

Det ukendte Sydvestskotland

Cykelferie i Galloway i det sydvestlige Skotland byder på ægte skotsk charme og landskab. Området er valgt fordi det er knapt så vanskeligt som højlandet længere mod nord, og fordi her er så smukt og stille. Her er bløde bakker, her er kyststrækninger, her er typiske skotske idylliske landsbyer med små forskellig-farvede huse i tætte rækker. Cykelruterne er lagt ad de nationale skiltede ruter og ad andre stille småveje, og der er ikke sparet på de flotte udsigter!

Galloway er ideel til cykling og derfor er mulighederne i området mange. På turen her bor du flere nætter samme sted. Det giver en god og rolig rytme at du ikke skal flytte hotel hver nat, og du rig får mulighed for at lære byerne at kende inden du forlader dem igen.

1. dag

Ankomst til Castle Douglas

Med fly til Glasgow eller Edinburgh og tog derfra videre til Dumfries eller Lockerbie, hvor du bliver hentet og kørt til dit B&B i Castle Douglas. Du bor helt centralt i den lille by på Douglas House B&B. Gå en tur i byen og læg evt vejen forbi det lille lokale bryggeri Solwath Brewers og få en kold øl frisk fra fad.

2. dag

Rundtur til Kirkcudbright

34km

Følg den stille vej langs med Dee floden ned til Kirkcudbright. Byen med de pastelfarvede huse har sit eget slot og to museer, som fortæller områdets historie. Havnen er livlig charmerende og mange kunstnere holder til i Kirkcudbright, så her er mange gallerier og antikforretninger, som er sjove at gå på opdagelse i. Du kan evt forlænge cykelturen og cykle helt ud til kysten og få et flot udsyn til Ross island, eller cykle til Dundrennan med hyggelig cafe ved ruinerne af det kloster, hvor Mary, Queen of Scots, tilbragte sine sidste dage i Skotland. Tilbage til Castle Douglas, hvor du igen bor på Douglas House B&B.

3. dag

Castle Douglas-Gatehouse of Fleet

36km

Første del af dagens rute går gennem helt fladt terræn først til Threave Castle og dernæst til den lille by Laurieston, hvor der er der pub der serverer god mad. Så bevæger du dig ind i “Dark Sky Area” – et område helt uden lysforurening og udpeget som et af de steder i Europa hvor du kan se den flotteste nattehimmel. Overnatning i Gatehouse of Fleet på The Ship Inn. Byen er kendt for sin kiltproduktion og gode madsteder.

4. dag

Rundtur til Carrick kysten

42km

Idag skal du ud til kysten! Først til Brighouse Bay med flot strand. Kysten er her lidt mere rå og spektakulær og med historie i alle bugterne. Vikinger, smuglere og pirater har alle været her før dig. Så bliver bugterne mere fredelige og du følger cykelstien til den maleriske Kirkandrews church. På vejen tilbage til Gatehouse of Fleet kommer du også forbi det økologiske ismejeri; Cream O’ Galloway ice cream farm – et oplagt sted til et hvil og en is og måske et kig i deres besøgscenter.

5. dag

Gatehouse of Fleet-Newton Stewart

35km

Idag kører du lidt ind i landet og landskabet skifter fra fjelddal til hede. Du følger den gamle jernbane først til Creetown, som er kendt for sin granit og sit Gem Rock Museum med sjældne ædelstene og mineraler. Dernæst videre gennem et område med marker og gårde og kig til havet til Newton Stewart, som er en hyggelig handelsby beliggende ved floden Cree. Cree løber lige igenmmen byen og den smukke bro binder byen godt sammen. På hovedgaden findes mange fine butikker og cafeer. De næste tre nætter skal du bo her på Stables Guesthouse hvor Dan & Fey er dine gode værter. Er der ikke plads her bor du på det nyrenoverede Crown Hotel.

6. dag

Rundtur til Wigtown

48km

Du følger Cree floden sydpå ad rolige småveje ind i de bløde bakker til du når Wigtovn. Byen er er kendt for sine mange små boghandlerforretninger, og har deraf fået tilnavnet the Booktown. Fra Wigtown gør du en lille afstikker ud til Torhouse Stone Circle – 19 store granitsten fra bronzealderen. Et sælsomt syn. Tilbage til Wigtown og så er det tid til Whisky! Lige syd for byen ligger Bladnoch Whisky Distillery, som dagligt har guidede ture. Hvis din passion for gin er større, så ligger Crafty Gin Distillry lige udenfor Newton Stewart. Du kan gøre cykelturen længere (dagsetape ialt 82 km) ved at cykle helt ned til Whithorn, som engang var mål for masser af pilgrimme. Klosterruiner og besøgscenter giver et godt indblik i stedets fascinerende historie. Overnatning samme sted i Newton Stewart.

7. dag

Rundtur til Loch Trool

40km

I dag cykler du ad en skiltet cykelrute ind i Galloway Higlands. Følg Cree floden ud af byen og dernæst det mindre vandløb Minnoch’s slyngninger hele vejen frem til Loch Trool. Du kommer forbi områder med vilde geder og røde hjorte. Udsigterne er imponerende. På den nordlige side af Loch Trool  kan du stille cyklen fra dig og gå op til Bruce Stone – et mindesmærke for Robert 1. af Skotland, Skotlands mest hædrede konge, som førte an under den skotske uafhængighedskrig mod England. Tilbage til Newton Stewart ad anden rute, men gennem samme smukke landskab. Nyd din sidste aften i Galloway her i den lille hyggelige by ved Cree.

8. dag

Afslutning på turen

Cykelferie i Galloway i det sydvestlige Skotland er slut. Efter morgenmaden er der igen en transfer til stationen i Dumfries eller Lockerbie.

De nævnte overnatningssteder og hoteller er dem vi oftest benytter. Det kan blive nødvendigt at ændre forløbet for at få plads. I så fald naturligvis inden for samme el. højere kategori/standard.

Her kan du se en video fra Galloways flotte landskab. I videoen cykles kun på grus, men vores rute går mestendels ad asfalterede veje. Men du får et indtryk af landskabets karakter og de store vidder. Vi kan også arrangere to andre ture i Galloway – en med whisky som tema og en 4 nætters tur, hvor du har fast base i byen Kirkcudbright. Spørg Merlot.

 

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede