Merlot

Menu

Vinbyer i Alsace

Kort tur med Colmar som skøn base

Man kan ikke sige Alsace uden også at sige “Route des Vins”. Og det er netop kernen i denne cykelferie i Alsace: Alle de charmerende middelalderbyer langs vinruten. Du når nemt ud til dem fra din base i Colmar. Med deres smukke bindingsværkshuse og blomsterklædte gader er landsbyerne langs vinruten i Alsace noget af det mest charmerende, man finder i Frankrig. Som det også bør sig med en Grand Cru, bør landsbyerne opleves i godt selskab og med god tid på hånden, og det har du på en cykelrejse!

Du slipper for at pakke kufferten hver morgen, for du bor fast i Alsace-vinens charmerende hovedstad Colmar. Den ældste bykerne er en perle af huse og byrum, med velbevarede bindingsværkshuse. Her finder du den kendte bydel «Lille Venezia» med smalle kanaler, farverige huse og hyggelige restauranter. Her ligger restauranterne om side, og duften af choucroute og tarte flambée lokker gæsterne til at tage plads ved et af de mange borde.

Cykelturene går i let terræn og fredelige landskaber langs floder og kanaler, gennem vinmarker og landsbyer som alle har sine vinstuer, små butikker, kirker, museer og blomsterflor. Nogen etaper starter eller slutter med en togtur, andre dage cykler du I en sløjfe ud fra hotellet. Du får forslag til fem dagsetaper, som du kan gøre i det omfang og den rækkefølge du ønsker.

Vi tilbyder to hoteller i Colmar af forskellig standard:

Hotel Beauséjour. Et dejligt 3-stjernet hotel som ligger ca. 10 min. gang fra det historiske centrum. Her har fam. Keller taget godt imod hotelgæster siden 1913. Hotellet har en lille gårdhave. Bestil Tur 17B.

Hotel Grand Bristol. Et elegant 4-stjernet hotel lige overfor Colmars smukke gamle banegård. Værelserne er store og her finder du faciliteter som fx sauna og hammam. Fra hotellet når du bymidten til fods på 5 min. Bestil Tur 17A.

1. Tur

Rundtur til de kendte vinbyer

43-60km

Straks ud i det Alsaces frodige vinmarker. Du cykler nordpå ud ad byen op til Houssen, derefter op i vinmarkerne mod Ribeauvillé. Ribeauvillé er en af de smukkeste små byer i Alsace, og også en af de ældste middelalderlandsbyer. Den fanger essensen af Alsace. Så videre til den næste lille perle, Riquewihr, som ligger smukt svøbt i de grønne vinmarker og i ly af Vogeserne. Så skal du op over en lille bakkekam for at komme til Turckheim, endnu en middelalderby med ringmur og byporte. Har du appetet til mere bindingsværkidyl, så slår du en ring neden om Eguisheim inden du cykler tilbage til Colmar. I Eguisheim ligger de smalle byhuse klinet sammen, skulder ved skulder. Lysegule, rosa og orange, med bindingsværk, skodder og blomster alle vegne. Byen er opbygget i cirkler rundt om byens slot og emmer af nostalgi og noget, der var engang. Mange turister finder vej hertil, så er du uheldig at ankomme sammen med en busfuld turister, kan det være lidt af en prøvelse at bevæge sig rundt i de smalle gader. Tilbage til Colmar gennem fladt landskab og langs kanalen La Lauch.

2. Tur

Rundtur til Neuf-Brisach

40-71km

Idag en let tur i Rhindalen til fæstningsbyen Neuf-Brisach. Den ligger tæt ved Rhinen og er et af Vaubans mesterværker. Han var marskal og en af sin tids største fæstningsingeniører, og han opførte den ottekantede fæstningsby til Solkongen Ludvig 14. i 1699. Byen er anlagt med en stor paradeplads og 48 blokke med boliger, værksteder og gamle købmandsgårde. Den har alt det, en bastion havde brug for i 1699. Neuf-Brisach er på UNESCOs liste over verdenskulturarv, og hvis man følger den blå linje gennem byen, får man en fantastisk tur gennem Vaubans mesterværk. På Rhinens anden bred ligger den tyske Breisach, og stemningen er helt anderledes. Slå et smut herover inden du cykler tilbage til Colmar ad en anden rute. OBS! Ved at cykle samme direkte vej frem og tilbage kan du nøjes med små 40 km denne dag.

3. Tur

Udflugt til Mulhouse

50/76km 25min

Du forlader byen i sydlig retning. Ruten går denne dag ad den sydligeste del af den klassiske vinrute. Landsbyer med små pyntelige huse på rækker ligger tæt her på ruten. Byerne emmer af idyl, med gamle kirker og storke, der fra deres reder på tagryggene har en misundelsesværdig udsigt. Efter flere km gennem vinmarkerne kommer du til Guebwiller, en af de mere søvnige byer på vinruten. Så videre østpå ad småveje og cykelstier til Ecomusee d’ Alsace. Herfra let bølgende rute gennem det kønne landskab direkte til Mulhouse. Mulhouse er et andet og spændende Alsace, mere kantet og frisk, og med flere tiders fin arkitektur. Man kan nemt bruge tid på at besøge museerne der repræsenterer byens historie og tradition. Tilbage til Colmar med toget.

4. Tur

Rundtur til Münster

40km

Nu skal du igen ud i det Alsace vi alle kender – de skrånende vinmarker i Vogeserne. Via Turckheim og Zimmerbach kommer du ind i Münsterdalen. Det varierede landskab med krystalklare søer, bløde bakketoppe og kig til stejle bjergsider er noget af det smukkeste man finder i Massif des Vosges. Münster-osten er dalens store stolthed, og i den lille charmerende landsby Gunsbach, som du kommer ret igennem, finder du sågar et museum viet til den berømte ost. Herved er du nu på “Osteruten” eller Route des Fromages. Den fører dig også til byen Münster, hvor du mødes af blomster og gamle huse med storkereder på taget. Fra Münster ad cykelsti tilbage til Colmar.

5. Tur

Udflugt til Strasbourg

25km 30min

Et besøg i Strasbourg er et must når du er i Alsace. Regionshovedstaden har nok at byde på. Byen er bl.a. hjemsted for Europaparlamentet og den europæiske menneskerettighedsdomstol hvilket er med til at give byen et internationalt snit. På Grande Île ligger det hyggelige kvarter La Petite France med smukke og velholdte bindingsværkshuse ned til kanalen og Ill-floden. Det er også her mellem de gamle huse at den mægtige katedral rejser sig.

Du kan tage toget frem og tilbage og bare have en bydag, eller cykle helt eller delvist. Tag fx toget til Erstein og cykl herfra ad Canal du Rhône au Rhin og følg den hele vejen op til Strasbourg. Det er ca 25 km. Du kan også cykl hele vejen. En rute på godt 75 km!

Turen kan også arrangeres med færre eller flere nætter. 

Se også vores andre ture i Alsace:

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede