Merlot

Menu

Veneto

Venezias bagland

På denne cykelferie i Veneto er du i en af Italiens mest velhavende regioner takket være en stærk økonomisk udvikling efter 2.verdenskrig. Ganske tæt befolket med sine ret store byer, men også med en god vej- og stistruktur. Af betydning for den høje levefod her er fødevarer, tekstilindustri (Benetton har hjemme her), elektronik, læder, fodtøj og i Vicenza juveler og i Bassano-området keramik. Men historien svulmer allevegne. Prægtige bygninger i byerne og ude på landet, vi synes det er turens styrke.

Cykelturen begynder og slutter i Vicenza, som ligger akkurat mellem Verona og Venezia. Arkitekturinteresserede må kende den: Renæssance-arkitekturens fader Andrea Palladio virkede og boede her i 1500-tallet. Hans stil med søjler og arkader blev banebrydende, og hans betydeligste værker – La Basilicata og Palazzo Chierigati samt Villa la Rotonda – ligger her i Vicenza og omegn. Du ser dem på cykelturen.

Ude på ruten, som bortset fra egnen ved Bassano er aldeles flad, kommer du til klassiske italienske byer som Bassano, Treviso, Mestre, Chioggia og Padova. Det er en egn som blev forgyldt af Venezias rigdom, og i dag levner monumenter af stor historisk interesse. Du cykler på cykelstier og småveje med kun lidt biltrafik og bliver ledt ud til finurlige steder, som du aldrig ville se på et bilgennemløb.

Hvis du vil knytte Venezia til denne rejse, så anbefaler vi at du bor i Mestre. Fra vores hotel går der bus direkte derud hvert kvarter. Du sparer mange penge ved denne løsning. Venezias hoteller er blevet uforskammet dyre i disse globale turisttider!

1. dag

Ankomst til Vicenza

I bil eller med fly til Venezia eller med toget fra München, hvis du vil have Alperne med.  Tag gerne nogle ekstra dage i Vicenza, den er livlig, gode madsteder og shopping, flere kunstmuseer og mesterbygninger af Palladio, som er byens store søn. Han levede 1508-1580 og var grundlægger af klassisk arkitektur baseret på de græske templer. Navnet, som stammer fra den græske Gud for visdom Pallas, fik han af sin ven og beundrer Trissino. Ikke noget at sige til at Vicenza slår turistmønt af Palladio-navnet. Du bor denne første nat på Albergo San Rafaele beliggende i modsatte oppe ved Piazzale della Vittoria med udsigt ned over byens tage. Alternativt kan du opgradere til Hotel Palladio.

2. dag

Vicenza-Bassano del Grappa

40km

Ruten går ud af byen mod nord. Snart er du ude på landet med smågårde med agerland og vinmarker. Udsigt mod Alpelandet mod nord, men ruten bøjer af lige før stigningen begynder. Du kommer gennem landsbyer som Sandrigo og Marostica med bymur og porte og en borg oppe på skrænten. Bassano del Grappa er etapemål. Ligger smukt ved floden og med den berømte træbro over Brenta-floden af Palladio fra 1569 ”Ponte degli Alpini”. Grappaen stammer herfra – den italienske brandy kendt over hele verden.

3. dag

Bassano del Grappa-Treviso

60km

Et landskab lige under Alpernes begyndende skråninger med pragtvillaer bygget af Venezias rige borgerskab fra før Italien blev Italien. Flere kan besøges, nogle er vinproducenter – i alle fald er de vidnesbyrd om en ødsel tid, hvor rige familier pyntede sig med boliger, der netop skulle vise deres styrke. Villa Rovero, Villa Rinaldi, Villa Barbaro – alle opkaldt efter den familie, der lod dem bygge. Villa Speneda er ejet af Benetton-gruppen. Palladio har en andel i de fleste. Byen Asolo ligger højt, den kommer du til efter en stejl opstigning. En lille perle med smalle gader og pladser og udsigt ud over sletten ned mod Venezia. Videre forbi vinmarker ned mod Treviso med Piazza dei Signori, arkader, kanaler og bymur. Kulinarisk skal det nævnes at ”radicchio’en” stammer her fra Treviso og indgår naturligt i mange varianter i den stedlige menu.

4. dag

Treviso-Mestre

38km

I dag igen en flad rute langs floden Sile, som tidligere var en handelsvej i Venezias kommercielle netværk i Veneto-regionen. Hvis du er tidligt fremme kan du bruge resten af dagen på et smut til Venezia, eller du kan slappe af i Mestre, som også har sine pladser og listige steder at henfalde i. Fin er Piazza Ferreto.

5. dag

Mestre-Chioggia

33km

Fra Mestre kan du cykle helt ud til Venezia ad Ponte delle Liberta. Der er cykelsti på den trafikerede bro. Enestående nu at se lagunen brede sig ud mod Venezia, der vokser frem i horisonten. Fra Tronchetto tager du nu færgen ud til Lidoen. Den sejler forbi hele Venezias underskønne paladsrække, som ligger her i solen ud mod vandet. Du kommer til stedet, hvor Venezia Filmfestivalen har fundet sted siden 1932 her ved Lungomare di Marconi. Resten af dagen cykler du ude på de ganske smalle øer Lido og Pellestrina, der skiller lagunen fra Adriaterhavet. Meget særligt er her – huse i stærke farver, små fiskerbåde, caféer med fiske-snacks – alt i en charmerende lidt søvnig, gammeldags atmosfære. Sidst på eftermiddagen kommer du sejlende til Chioggia. En overraskende og meget pittoresk by med kanaler og den lange meget livlige Corso del Popolo som hovedgade. Nærliggende Sottomarina er byen ved havet med strandene.

6. dag

Chioggia-Galzignano Terme

55km

Du forlader kysten og cykler langs kanaler og småsøer ude i Lagunen. Det er en lang rute, men i et uproblematisk terræn. Du følger du floden Bacchiglione ind i landet og ind i regionalparken Euganei. Området er stort set fladt, men på et højdedrag midt i parken stikker en samling ”kogler” op af jorden. Koglerne er bjerge af vulkansk oprindelse, og hedder Colli Euganei, eller Euganei bjergene. Der er stadig termisk aktivitet i undergrunden, og området er dermed rigt på varme kilder og velgørende mudder, og derfor er der mange kurbyer i området. Den mineralrige jord er også særdeles gunstig for vindyrkning og Colli Euganei er også navnet på en ganske lille DOC. Specielt de mousserende vine er man meget begejstrede for lokalt. Denne cykeldag slutter ved Galzignano Terme, hvor du bor på et dejligt kurhotel omgivet af de grønne bakker.

OBS! Ønsker du i stedet at bo inde i Padova, kan dette også arrangeres.

7. dag

Galzignano-Padova-Vicenza

60km

Følg Battaglia Kanalen gennem et smukt bølgende grønt område med vinmarker, frugtplantager, vilde skove og fine landsbyer hele vejen ind til vidunderlige Padova med romersk arena, renæssance-bygninger og San Antonio katedralen. Meget dejlig by at slentre rundt i. Så følger du atter Bacchiglione ud ad byen. Igen mange Villaer her på ruten langs floden mod landsbyen Costozza. Gør den lille omvej herop og spis frokost ved Villa da Schio. Kort før Vicenza ser du pludseligt Palladio’s hovedværk – Villa La Rotonda. Sidste aften i Vicenza finder du en god restaurant i den information, der følger med papirerne fra Merlot.

8. dag

Hjemrejse efter morgenmad

Men bliv dog dernede i nogle flere dage. Vicenza er en vidunderlig by at være i. Og hvis du vil nærmere Venezia, så bo i Mestre – det er langt billigere end at bo i selve Venezia. Og fra vores hotel i Mestre er der direkte bus ud til Venezia hvert kvarter.

Se dagsbeskrivelser

Sidder du med spørgsmål i forb. m. corona-virus/COVID-19?Få vores rejseråd her.
+

Henter Billede