Merlot

Menu

Potsdam

Fast hotel ved Templiner See

Med Potsdam tænker du sikkert på konferencen på Cecilienhof i 1945, på Frederik den Store, på Preussen og Bismarck og på Sanssouci. Kun en halv time i tog fra Berlins pulserende centrum finder vi delstaten Brandenburgs hovedstad. Byen og dens omegn er især kendt for sin historiske arv, som Preussens residensby med talrige og enestående slots- og parkanlæg. Bybilledet er præget af tidligere kongers barokdrømme og deres efterfølgeres storslåede monumenter i klassicistisk stil. Her er smukke gamle byporte, hyggelige baggårde med cafeer, værtshuse og gallerier.Her er Cecilienhof, hvor fredskonferencen efter 2. verdenskrig fandt sted – alt står som dengang, og vi mærker historiens vingesus, når vi står i rummet, hvor Truman, Churchill og Stalin afgjorde Europas skæbne. Potsdam og omegn byder i det hele taget på kultur og historie i en imponerende dimension. Berlin var jo en gang verdens filmby, og er godt på vej tilbage igen efter Hollywoods dominans. Her er filmmuseum og det berømte filmstudie Studio Babelsberg.

På turen her bor du fast på på det 4-stjernede Kongresshotel Potsdam ca. 4 km fra Potsdam centrum. Hotellet ligger ude i det naturområde der hedder Pirschheide og ud til Templiner See. Vi har lavet 4 cykelruter ud derfra, som du kan cykle i den rækkefølge og i det omfang som nu passer dig. Ruterne går hovedsageligt ad cykelstier, og i et meget let terræn. Den sidste dag er sat af til bydag i Berlin – enten på cykel eller med tog. Du kan forlænge opholdet på Kongresshotel.

1. Tur

Potsdam og de nærliggende slotte

25km

Oplev i dag de historiske kvarterer i Potsdam og nogle af de mange slotte og parker i byen. Stadtschloss er nylig istandsat og rummer delstatens Landesregierung. Besøg det hyggelige hollandske kvarter med de røde murstenshuse, og den russiske koloni Alexandrowka. Og så skal du selvfølgelig se og opleve det imponerende slot og parkanlæg Sanssouci – bygget af Frederik den Store og siden 1990 erklæret UNESCO verdenskulturarv sammen med de andre nævnte kvarterer. Tag god tid til besøget her, for det er en enestående tidsrejse gennem kunst-, kultur-, og arkitekturhistorien. Herfra videre nordpå hvor flere af de mindre slotte og parker, der er så kendetegnende for Brandenburg, ligger. Kort rute i dag, så du har god tid til de mange slotsbesøg.

2. Tur

Wannsee & Gatow

55km

En cirkeltur op mod Berlin. Glienicker Brücke siger dig sikkert noget: Spionudvekslinger og film om den kolde krig. Sidste udveksling skete i 1986. Ved broen ligger Villa Schönningen og her fortælles historien. Langs Havel cykler du op til Wannsee (Villaen fra mødet i 1942 hvor nazisterne planlagde jødeudryddelsen er i dag dokumentationscenter), du kommer til Gatow med sin kirke fra 13.årh. I Sacrow ser du et slot, som Kong Frederik-Wilhem i 1840 byggede til sig selv og boede på. På en landtange ned mod floden Havel lod han også bygge en kirke i italiensk stil, den stod færdig i 1844. Ensomt ligger den her i skoven med sin fritstående campanile. Er på UNESCO listen. Meget af området er det, der kaldes Potsdamer Havellandschaft.

3. Tur

De to søer – Templiner See og Schwielow See

55km

Her skal du på en sløjfetur mod syd. Ned langs Templiner See til Caputh kendt for sit slot, men i høj grad også fra Albert Einsteins sommerhus, som han byggede i 1929, men kun nød i fire somre inden han emigrerede til USA i 1933. Huset ligger der, men er ikke museum. På Rådhuset er der en udstilling om ham. Også et slot i barokstil i byen. Videre på cykelsti langs Schwielow See over Ferch til Petzow og Werder. Over en bro ved Grosser Zernsee og tilbage til Potsdam via Geltow. En dag med masser af søluft og skovlandskaber.

4. Tur

Berlin

40/80km

Der er markeret cykelrute ind til Berlin Mitte. 40 km og selvsagt 80 hvis du cykler hjem igen. Men fra Potsdam er der tog hele tiden til Berlin (35 min), så du kan improvisere tog/cykel som det nu passer dig.

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede