Merlot

Menu

Piemonte

I bølgende vinland rundt om Alba

Det var vinen og maden, der drev os i armene på Piemonte. Piemontesernes evne til at diske op til lækkermunde er legendarisk. Piemonte lægger jo vinstokke til to af Italiens helt store vine – Barolo og Barbaresco. På denne cykelferie i Piemonte kommer du ret ind i hjertet af disse vines oprindelsessteder. Byen Alba, hvor denne tur starter og slutter, er kendt for sine hvide trøfler og i oktober og november strømmer kulinariske pilgrimme hertil.

Turen går rundt om Alba, gennem områderne Roero mod vest, Langhe mod syd og Monferrato mod nord. Her er ganske bakket med dale, der gennemskærer højdedragene, og turen byder på en del udfordringer – men de er overkommelige. Og så får du det hele igen: De vidunderlige udsigter over vinlandet med Alperne i baggrunden, hasselnøddetræer på skråningerne og et højt niveau på spisesteder og hoteller. Turen går ad mindre asfalterede veje med meget begrænset biltrafik og indimellem ad små grusveje mellem vinstokkene. Da det er et meget bakket område og det på forhånd kan være svært at forestille sig hvor anstrengende man vil opleve det, er der hver dag 2 rutemuligheder: En på omkring de 30 km og en længere på ca. 50 km. Dette gælder både for begge kategorier, dog ej på dag 6, hvor der kun er en rute. Velkommen på cykel!

1. dag

Ankomst til Alba eller Guarene

Alba er en fin gammel by med livlig stemning i de brostensbelagte gader. Gæster på 73A bor på B & B Casalora i Guarene ca. 5 km udenfor for Alba, og spiser på Osteria La Madernassa, som i 2016 fortjent fik en Michelin stjerne. Gæster på 73B bor 5-10 min gang fra Albas bymidte på B&B Germane Reale og spiser på et osteria i byen.

2. dag

A: Guarene-Cisterna d'Asti - 32/50km. B: Alba-Sant'Anna

A: 32 el 50km B: 34 el 47km

Idag cykler du i Roero området nordvest for Alba. Du cykler gennem frugtplantager og ser de første hasselnøddetræer. I det fjerne kan du se Barbaresco landsbyen, som du kommer igennem på sidste cykeldag. Allerede et par km ude af byen kommer den første stigning, og dermed den første af de mange smukke udsigter. Fra Guarene by går det nedad bakke til Castellindo, så fortsætter ruten ad mindre bilfri vej til Priocca, og i Govone finder du et meget fint slot og park. Dagens rute her i Roero er præget af skarpe konturer i landskabet med lyse klipper af den bløde tufsten. Tufstensgrotterne er ideelle til lagring af vin fordi temperaturen i disse ”hellige huler” er konstant hele året rundt. 73A gæster bor på Albergo Garibaldi i den lille landsby Cisterna d’Asti eller på Le Querce del Vareglio(bedst i de varme måneder da her er pool) udenfor Canale. Værelserne har altan og der er lille gårdhave med udsigt. Gæster på 73B bor på Agriturismo Cascina Vrona. På landet med have og pool og herlig udsigt til vinmarker og hasselnød.

3. dag

A: Cisterna d’Asti-Verduno B: Sant'Anna-Verduno

A: 43 el 51km B: 33 el 45km

Fra Cisterna ned i dalen og fladt gennem Canale by med vinstokke alle vegne. Lille stigning efter byen frem mod Vezza d’Alba. Så flader det ud igen og du cykler i dalen til Corneliano. Ruten herfra bølger op og ned gennem skov og flere hasselnøddetræer frem mod Pollenzo; hjemsted for slow food bevægelsen. I byen er der et slow food universitet, og Italiens vinbank ligger også her; en samling af alle de store vine fra hele landet. Her er ønologi museum og selvfølgelig mulighed for at smage! Efter Pollenzo krydser du Tanaro floden igen, og så er du i Langhe. Stejl stigning frem mod dagens mål Verduno. I byen er der et udsigtspunkt hvorfra du kan skue ud over hele det landskab, de byer og de vinmarker du skal cykle i de kommende dage. Alle gæster bor på Agriturismo Ca’ del Re, hvor også gæster på 73A spiser. Gæster på 73B spiser på et trattoria i byen.

4. dag

Verduno-Monforte d'Alba

30/45km

Nu er du i hjertet af Barolo-land. Ruten bølger let op og ned. Den længere rute gør en bue op til Grinzane Cavour med borg fra 1300-tallet med lokalhistorisk museum og enoteca. Det er her den årlige internationale trøffelauktion finder sted. En kort tur ned i dalen og så op igen til La Morra, som er smukt placeret på en bakketop, og fra byens Piazza Castello er der en fabelagtig udsigt. Fra La Morra en skøn nedtur til Barolo, som ligger så smukt der svøbt i alt det grønne. Dejligt for en gangs skyld også at komme cyklende ned til en by, i stedet for altid at have byen på toppen. Barolo er centrum for den legendariske vin af samme navn, og i kælderen i byens gamle borg er der selvfølgelig et Enoteca hvor du kan smage de kendte vine. På ruten passerer du mange af de store vingårde som ofte tager imod besøg. Næste by er Monforte d’Alba, hvor du øverst oppe gennem de smalle gader finder en fin kirke med lille amfiteater og en herlig udsigt over byens tage. Gæster på 73A cykler små 4 km ud ad byen og bor på det dejlige Agriturismo La Torricella med pool. Gæster på 73B bliver her i Monforte d’Alba og bor på Locanda Contessa Berta.

5. dag

Rundtur i Upper Langhe

36/47km

Du cykler sydpå gennem det bølgende vinland til den lidt større by Dogliani i bunden af dalen. Så østover mod Bossolasco med nøgne tufstensklipper omkring dig. Alpetoppene i horisonten danner et flot bagtæppe til de grønne bakker. Herovre østpå erstattes vinstokkene af skov- og græsklædte skråninger. Dagens længere rute går til turens sydligste punkt, byen Murazzano. En fin gammel by med kirke højt beliggende og byens centrale plads nedenfor. Overnatning samme sted.

6. dag

Monforte-Agliano Terme/Neviglie

44km

Videre gennem det bølgende vinland hvor Serralunga og Diano d’Alba ligger som fristende stoppesteder undervejs mod Montelupo, som er højt beliggende. Herfra videre yderligere et par km opad. Sørg for at stoppe op og nyd udsigten til Alperne, hvis vejret er klart. Fremme i den lille by Agliano Terme ligger Agriturismo Cascinas Dani hvor gæster på 73A bor og spiser. Gæster på 73B cykler videre gennem bakkerne med skønt udsyn og hasselnødder på begge sider til du når Neviglie lidt vest for Mango. Her ligger Agriturismo Dindina, hvor 73B gæster bor og spiser.

7. dag

A: Agliano Terme-Guarene . B: Neviglie-Alba

A: 67 el 37km B: 40 el 55km

Først til byen Mango, som har kirke og enotek med fin statue opstillet til ære for Piemontes berømte trøffelhunde. Gæster på 73A cykler så nordover til Coazzolo mens gæster på 73B cykler længere østpå ind i et nyt vinområde: Muscato. De første km går op og ned inden den 7 km lange trilletur ned til byen Canelli, som ligger i bunden af dalen. Her holder de store Muscato producenter til, bl.a. Contratto og Gancia, og deres kølige kældre langt under jorden er åbent for besøgende. Herefter tilbage vestpå til Coazzolo, og herfra fælles rute ad fine smalle veje i en fin vekslen mellem skov, hasselnød og vinmarker frem mod Neive. Her nærmest eksploderer landskabet i vinmarker. Vinstokke så langt øjet rækker og til alle sider! Neive er endnu en hyggelig by med smalle brostensbelagte gader og mange små vinbarer. Næste stop er Barbaresco – endnu et stednavn som du sikkert kan genkende fra vinetiketterne. Den ene af byens kirker er nu omdannet til et enotek med smagning og salg. Meget sigende for en lille by hvor alt drejer sig om vin, og et passende sidste stop inden de sidste cykelkilometer tilbage ned til Alba og Guarene. Du bor på samme sted som ved ankomsten. Denne sidste aften er middagen på egen hånd.

8. dag

Hjemrejse efter morgenmad

Eller måske ekstra dage i Alba, Torino eller Genova?

De nævnte hoteller er dem vi oftest benytter. Vi forbeholder os ret til at ændre hotelforløbet – naturligvis altid inden for samme el. højere kategori.

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede