Merlot

Menu

Oslofjorden rundt

Nordisk lys, klipper og hav

En fantastisk flot cykelrejse rundt om Oslo-fjorden. Mange Norges-farere har sikkert på utallige rejser til broderlandet, stået ved rælingen på rutebådene fra Jylland eller København, og nydt fjordlandskabet, som gled forbi. Så har du set, at der her og der ligger småbyer pynteligt anbragt under de grønne skrænter og småøer, der drev forbi mens skibet gled gennem vandet. Nu kan du i oplægget her, se det hele tæt på fra cykelsadlen. Sammen med vores kolleger hos Merlot i Oslo, har vi lavet denne tur for at vores gæster kunne opleve Oslofjorden fra landsiden.

Turen er ikke så bakket, som man skulle tro, når der tænkes på cykling i Norge. Rolige veje i kystnært terræn og med højdemeter under de 200.

1. dag

Ankomst til Drammen

Der er ca. 50 km fra Oslo til Drammen som let nås med tog. Drammen er Norges 9. største by. Velholdte træhuse omkring fjord og flod. Du bor midt i byen på det moderne Hotel Union Brygge

2. dag

Drammen-Horten

54km

Turen går lidt opad i starten og du kommer ud gennem et agerlandskab til byen Sande. Også her kan du tage toget (18 km). Fra Sande ser du fjorden igen og cykler nu langs Sandebukta til Holmestrand, som er hyggelig og passende for lunchstop. Videre langs vandet til Horten, som er tidligere flådebase og derfor har et maritimt museum, som hedder Karljohansvern. Denne nat bor du på Best Western Horten Hotel, hvor der også er en middag inkluderet.

3. dag

Horten-Sandefjord

55km

Straks ud på fin cykelrute til Åsgårdstrand, som er kendt bl.a. fra Edvard Munchs sommerophold i et hus ved fjorden. Det ligger her endnu og er et lille museum. Videre til Tønsberg som siges at være Norges ældste by, som også gemmer på vikingegrave, og som derfor rummer fortællinger om vikingekulturen og skibsmodeller a la Roskilde. Efter stop her er der ca 30 km til Sandefjord ad nemme veje i et typisk Sørlandslandskab med dyrkede marker afvekslende med skov og fjord. I Sandefjord bor du centralt på Hotel Atlantic. Middag her er inkluderet.

4. dag

Sandefjord-Strömstad-Fredrikstad

17km 150min

Et anderledes forløb i dag: To gange sejlads plus et loop på cykel omkring Strömstad! Turen over den nu brede Oslofjord sker med bilfærge her fra Sandefjord til Strömstad (Sverige). Overfarten tager 2,5 time. I Strömstad kan du se på byen kendt for sit rejefiskeri eller tage en rundtur på cyklen ind i baglandet, inden du om eftermiddagen går ombord på ”Sagasund”, som på et par timer på en skøn sejlads indenskærs forbi Kirkøy og Vesterøy bringer dig op til Fredrikstad. Byen ligger ved Glommas udløb i Skagerak, og er historisk en aflægger af Sarpsborg, som svenskerne brændte ned under syvårskrigen i 1560’erne. Borgerne ønskede da en ny by opført 15 km ned ad Glomma ved dens udløb i fjorden, og Kong Frederik 2. lod Fredrikstad bygge. Den oprindelige del kaldet Gamlebyen ligger fortsat inde bag ved de volde, der oprindeligt omkransede byen. Her i Fredrikstad bor du på Hotel Fredrikstad.

5. dag

Fredrikstad-Moss/Son

53/63km

Du er nu i det landskab, som kaldes Østfold. Du cykler ad en smuk rute tæt på kysten op forbi Hankø, som er kendt fra sejlsporten som stedet hvor store konkurrencer afholdes om sommeren. Der går en lille rask færge over til øen. Ellers videre op til Moss i et nemt terræn med skov og blik til fjorden. Moss var en vigtig industriby tidligere, og idag fremstår Møllebyen – som dette centrum i byen kaldes – som et unikt historisk bymiljø, hvor nye virksomheder er etableret i de gamle huse. Flere hyggelige caféer, Moss By- og industrimuseum er blandt tilbuddene du finder her. Den historiske bebyggelse i Møllebyen har stor antikvarisk værdi fordi den repræsenterer et helstøbt bygningsmiljø med høj arkitektonisk kvalitet. I Moss bor du midt på gågaden på Moss Hotel.

6. dag

Moss/Son-Drøbak-Oslo

24/34km

Fra Moss eller Son videre mod nord forbi Hvitsten med Ramme Gård i nærheden, et kulturcenter med café og gårdbutik og haveanlæg – alt baseret på bæredygtighed og økologi. Næste stop er Drøbak ved fjordens smalleste sted. Det er en livlig sommerby i udflugtsafstand fra Oslo. Historisk tog de rige Kristiania borgere herud med skib og holdt fri. I kølvandet kom kunstnere. I dag masser af restauranter og caféer, her er et Akvarium og endelig fæstningsanlægget Oscarsborg, som spillede en vigtig rolle den 9.april 1940, fordi den sænkede den tyske krydser ”Blücher” og dermed forsinkede besættelsen af hovedstaden. Du kan aflevere din cykel her, og tage med båd ind til Oslo. Overnatning i centrum på det nyåbnede Hotel Karl Johan.

7. dag

Turen er slut

Forlængelse her i Oslo eller hjemrejse.

De nævnte hoteller er dem vi oftest benytter. Vi forbeholder os ret til at ændre hotelforløbet – naturligvis altid inden for samme el. højere kategori.

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede