Merlot

Menu

Loch Lomond, Højlandet og Edinburgh

Lochs & Glens

Smuk cykelrejse i Skotland. I en præsentation af Skotland har du sikkert en forventning om at Højlandet er med! Det er måske det, der tegner det skotske turistbillede stærkest, så vores tur nr to i Skotland må være en, der rækker ind over “Lochs and Glens”. Den følger national cykelrute 7 og er dermed skiltet meget af vejen. Vi vover os op i Grampians Mountains med denne tur, som udgår fra Balloch helt nede i sydenden af Loch Lomond, en af Skotlands fjordlignende søer, og går gennem storladne sø- og højlandslandskaber, hvor ruten typisk går i dalstrøgene, og dermed ikke er så svær, som det kunne lyde til. Samlede højdemeter over ugen er 1735. Turen slutter i Pitlochry, men vi har lagt en sidste overnatning ind i Edinburgh, da du alligevel skal den vej hjem.

The Trossach Hills udgør en flot kulisse til en del af ruten, som fører langs store og små “Lochs”, der alle er aflange og ligger der og spejler bjergenes græsklædte skråninger. Du cykler ad veje med meget lidt trafik fordi området er tyndt befolket, ja ca en tredjedel på stier endda. Du vil sikkert se en hyrde og hans hund dirigere rundt med en fåreflok, for her er flere får end mennesker på de kanter.

Her venter en oplevelse for øje og gane – køkkenet i den del af Skotland er kendt for sit præg af får og laks. Og så er der whisky-distillery i Aberfeldy.

1. dag

Ankomst til Skotland

Ankomst til byen Balloch i Loch Lomonds sydlige ende. Der går tog hertil fra Glasgow (bare 50 min). Det er en stor sø, ja Englands største ferskvandssø med en længde på ca 35 km. Indkvartering på dejligt hotel.

2. dag

Loch Lomond til Tarbet

27-54km

Du bliver mødt af vores guide om morgenen. Han/hun kommer med cyklerne, og giver tip til den kommende cykeluge. Dagen til fri disposition, men det er jo fristende straks at tage cyklen og så cykle langs med søen op til den anden ende til Tarbet (27 km) og retur den smme vej. Eller bare tilbage til Luss, og så tage et skib hjemad derfra. (40 km). Turen går ad cykelsti langs landevejen, men ofte pænt adskilt fra den. Der er adskillige steder undervejs, hvor det er værd at stoppe for en forfriskning. Dagens rute er flad, og derfor en god warm-up. Loch Lomond er sagnomspunden og har inspireret til folkesange som fx Sir Walter Scotts “On the bonnie bonnie banks of Loch Lomond”, som jeg sad og nynnede da jeg skrev teksten her.. Og udsigten til over 30 bittesmå øer er bestemt “bonnie” (kønne).

3. dag

Loch Lomond til Aberfoyle

34km

Du forlader nu Loch Lomond og cykler ind i The Trossachs blide landskab med fåreflokke og gårde i spredt orden. I The Trossachs møder lavlandet højlandet. Der er flere stigninger fra søen og ind i højlandet, vel ialt 240 højdemeter. Byen Drymen er dit pausested inden du begiver dig ud på mere øde strækninger op gennem skoven og nedad til Gartmores gammeldags charme og til Aberfoyle. Det er en populær destination om sommeren med mange restauranter og en attraktiv hovedgade. Her finder du Trossachs Discovery Centre og The Scottish Wool Centre, som levende fortæller historien om vejen fra får til uldtøj med spinderi og endog træning af hyrdehunde.

4. dag

Aberfoyle til Kingshouse

42/62km 60min

Dagen starter med en transfer hen over det dramatiske Duke’s Pass til Loch Katrine – endnu en The Trossachs store attrationer. Loch Katrine opleves bedst fra vandsiden, så efter transferen går du ombord på hjuldamperen og nyder det stille vande, der spejler de skovklædte tinder og træbevoksede bredder. Du sejler en i lille time til den anden enden af Loch Katrine og cykler så tilbage langs den nordlige bred. Du kan også blive ombord og sejle retur. Du cykler gennem et område kaldet Queen Elizabeth Park. Den bilfri rute belønner dig med udsigter ned over den stille Loch Drunkie. Tril nedad og cykl langs Loch Venachar til livlige Callander. Videre langs Ben Ledis (885 m), som spejler dig i Loch Lubnaig. Her er der ikke meget, der bryder naturens stilhed. I Balquhidder ved Strathyre finder du den lokale folkehelt Rob Roy’s grav. Du bor her i byen Kingshouse nedenfor Strathyre Forest.

 

5. dag

Kingshouse til Kenmore

42km

Så ligger der en dejlig cykeldag foran dig. Der går en sti på den nedlagte jernbane, som førte til Oban, og er til glæde for cyklisten, som føres hen over en lang bro ved Glen Ogle. Ude på den vældige stenbro formeligt svæver du over landskabet, og kan se ned på Loch Earn og de omliggende bjerge. Dalstrøgene her er mageløse – senere cykler du langs med Loch Tay, som du følger i hele dens længde, og kan nyde, som den her lægger vandflade til spejlingerne fra det 1225 m høje Ben Lawers. Den tiltalende landsby Kenmore ligger helt for enden af Loch Tay.

6. dag

Kenmore til Pitlochry

36km

Scenen skifter på denne sidste cykeldag. Du lægger billedet med søerne bag dig, og slår følge med en rute, der går gennem tre dale, der gemmer på floderne Lyon, Tay og Tummel. Disse lidt brede dale huser landsbyer, slotte og borge og destillerier. Besøg slottet Menzies, vandmøllen og whisky-destilleriet i Aberfeldy og skovområdet med kæmpetræerne ved Cluny House. Landskabet her er hyggeligt og smukt og sådan bliver det ved hele dagen. Byen byder både dig og laksen velkommen – ja, der ligger en laksetrappe lige ved byporten – og du er vel landet efter oplevelserne ude i Trossachs National Park!

7. dag

Cykelturen er slut her

Men tag dig tid i byen her i Perthshire, vi arrangerer gerne en forlængelse. Pitlochry er livlig og kendt for sit Festival Theatre. I år bl.a. en musical af Cole Porter ”High Society”. Ellers er det til Edinburgh et par timers togrejse herfra.

8. dag

Bydag i Edinburgh

Forlængelse her eller hjemrejse efter morgenmaden.

Se også vores tur i det Sydvestlige Skotland i Galloway:

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede