Merlot

Menu

Donau Classic

fra Passau til Wien

Mere end 300 km ned ad bakke er måske en overdrivelse men faktum er at floden falder 175 m på sit løb mellem Passau og Wien og at Donau Radweg følger flodens løb ganske tæt. Tidligere var det en Treppelweg, hvor hestene trak skibene. I dag er det anden muskelkraft der udfolder sig og stierne er reserveret cyklister, som her færdes frigjort af biltrafikken. Caféerne og rastepladserne undervejs er mangfoldige. Alt synes at være lagt tilrette for de mange to-hjulede, på denne cykelferie langs Donau fra Passau til Wien

Donau går dels gennem snævre slynger med træbevoksede skråninger i alle grønne nuancer, og dels i et bredere flodleje, hvor landskabet vider sig ud. Der er rig mulighed for at give benene lidt ekstra og smutte op til byerne ovenfor, og nyde udsynet over floddalen, og så trille ned igen længere fremme. Et godt kort og en turbog hjælper dig til denne orientering.

I Passau løber floden Inn sammen med Donau

I Passau løber floden Inn sammen med Donau

1. dag

Ankomst til Passau

Dejlig by med Altstadt centrum beliggende ved sammenløb af de tre floder; Donau, Inn og Ilz. Indkvartering og udlevering af cykler. Ved sen ankomst kan cyklen hentes næste morgen.

2. dag

Passau-Schlögen

43km

Straks ud på Donau Radweg, og ved Obernzell færge over på den tyske side. Nu følger du nordbredden frem til Schlögen, hvor floden danner et stort “S”. Aftenens hotel ligger på den modsatte bred, så igen krydser du floden med cykelfærge.

Ved Schlögener Schlinge slår Donau floden et knæk på 180 grader

Ved Schlögener Schlinge slår Donau floden et knæk på 180 grader

3. dag

Schlögen-Linz

60km

På Donau-stien går det nu videre på højre bred til Aschach, som er en af de mange hyggelige provinsbyer langs floden. Ved Wilhering krydser du atter floden med færge til Ottensheim. Herfra en snes km til Linz, hvor du skal bo i bymidten. Oplev denne charmerende østrigske by med sin meget store Hauptplatz med flotte barokbygningerne. Linz var Europæisk Kulturhovedstad i 2009 og i denne anledning opførtes et antal imponerende nybyggerier – for eksempel ”fremtidsmuseet” Ars Electronica Center, Linz Schloss Museum fik en ny sydfløj hvorfra du kan nyde udsigten over hele byen. Også Lentos Kunstmuseum skal nævnes – og gerne opleves! Hvis du har tid, har Linz så meget at byde på at vi anbefaler en ekstra nat her.

Donau floden skal ofte krydses i små cykelfærger

4. dag

Linz-Grein(A)/Bad Kreuzen(B)

61-67km

På ruten ud af Linz går Donau Radweg gennem nogle yndede udflugtsområder for Linz’ indbyggere og forbi en stor flodhavn. Mange hyggelige Radlertreff undervejs gennem dette grønne område. Grein er en lilleput by med torv og et lille teater. BAd Kreuzen ligger ca. 6 km væk fra floden.

Stift Melk knejser på bakken oppe over byen

Stift Melk knejser på bakken oppe over byen.

5. dag

Grein/Bad Kreuzen-Melk(A)/Emmersdorf el Leiben(B)

50-55km

Du krydser straks floden over til sydsiden, og bliver på denne bred hele vejen til Melk. Byen Ybbs ligger i passende frokostafstand efter 25 km ude på ruten. Efter Pöchlarn ser du Stift Melk knejsende på bakken. Det smukke Benediktinerklosteret fra ca 1100, står idag nyistandsat og strålende i al sin forgyldte barokstil. Gæster på kat A bor i Melk, så der er tid til at se klosteret enten idag eller imorgen. Gæster på kat B der bor i Leiben inden Melk må enten cykle de 9 km frem til Melk idag eller se byen på ruten imorgen.

I Wachau dalen dyrkes vin på skråningerne

I Wachau dalen dyrkes vin på skråningerne

6. dag

Leiben/Melk-Krems

49/40km

En flot rute videre gennem Wachau, et af Østrigs kendte vinområder. Her er du virkelig i den skønneste del af din cykeltur. Vinmarkerne skråner ned mod floden og vinbyerne ligger på række, bl.a. Spitz og Dürnstein med den gamle borg. Du skal bo i Krems, som er UNESCO Weltkulturerbe.

Dürnstein med sit karakteristiske blå tårn og borgruinen på skråningen

Dürnstein med sit karakteristiske blå tårn og borgruinen på skråningen

7. dag

Krems-Wien

44km 45min

Du skal over på sydsiden igen og krydser på broen og cykler her i den brede Doanudal frem til gamle Romerby Tulln. Du kan slutte din cykeltur her. Her er badesø med parkområde, og her er et hyggeligt torv. Tulln er desuden også Egon Schieles fødeby således museum for ham her og endelig Römermueseum der fortæller om Tullns grundlæggelse under Romertiden. I Tulln kan du efterlade cyklen på campingpladsen og fra byens station tage toget ind til Wien (ej inkl). Er du frisk kan du gerne cykle helt ind til byen, vel yderligere 3 timers cykling (ca 40 km) ind til Donauinsel og Wien via Greifenstein og Klosterneuburg.

Willkommen in Wien!

Willkommen in Wien!

8. dag

Cykelturen er slut

Nu er det tid at opleve Wien. De fleste gæster vælger at tage 2-3 dage ekstra her inden hjemrejsen – også for at nyde den gode fornemmelse af være kommet cyklende hertil. Bilgæster ta’r bus tilbage til Passau, toggæsterne rejser med toget direkte mod Tyskland og flygæster rejser hjem her fra Wien.

Turen findes også i en længere udgave. Og så en variant hvor du sejler om aftenen og natten og cykler om dagen. Skibet sejler fra Passau til Budapest og retur igen:

 

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede