Merlot

Menu

Bayern

Alpe-panoramaer syd for München

En flot cykelrejse rundt i Oberbayern. Bayern er landskabsmæssigt lig med storslået alpeland, dybblå søer og stille skove. Alperne nøjes vi dog med at nyde synet af nedefra på denne rundtur i området syd for München. Med start og slut i den charmerende kurby Bad Tölz kommer du rundt i et eventyrligt smukt landskab med højmoser, søer og floder og som er prydet med klostre, valfartskirker og idylliske middelalderlige småbyer. Ikke så mærkeligt at mange turister finder vej hertil både sommer og vinter. Rutens højdepunkt er bogstaveligt talt Garmisch-Partenkirchen og bjergtinden Zugspitze, men bare rolig her skal du ikke op med cyklen! Du cykler dels ad cykelstier og dels ad småveje uden nogen nævneværdig trafik. Jævne og asfalterede veje med nogle få beherskede stigninger karakteriserer denne rundtur i Bayern.

1. dag

Ankomst til Bad Tölz

Ca. 50 km syd for München ligger Bad Tölz, som nemt nås med toget. Bad Tölz er en meget charmerende og hyggelig by med historisk centrum, som går tilbage til middelalderen. Husene langs det livlige hovedstrøg har malede og nydeligt pyntede facader som er så typiske for Bayerske byer. Byen er også kurby og har været det siden 1899. Varme kilder, mudderbade og frisk bjergluft har siden lokket besøgende til byen, som ydermere kan prale af at være hjemsted for ”Englene fra Bayern“ eller Tölzer Knabenchor, som de mere formelt hedder. Det er et stort drengekor som udgøres af op til 200 unge sangere fra Oberbayern. Koret turnerer meget og man skal dog være heldig for at fange dem i hjembyen. Udover kurbade og englesang har byen også stolte øl-traditioner og bl.a. bryggeriet Tölzer Mühlfeldbräu ligger her. Du bor centralt i byen, fx på Posthotel Kolberbräu. Her skal du bo i 2 nætter, så der er god tid til at få set byen.

Smukke landskaber og fredelig natur venter dig på denne cykelrejse rundt i Oberbayern.

Smukke landskaber og fredelig natur venter dig på denne cykelrejse rundt i Oberbayern.

2. dag

Rundtur til Tegernsee

45km

Turen lægger ud med at følge fjerncykelruten der går fra Bodensøen mod vest til Königssee mod øst. Du følger denne skiltede rute heroppe på plateauet med flotte udsigter til bjergene. Så skal du ned til Gmünd, som ligger i Tegernsees nordlige ende. Nedkørslen til Gmünd er lidt stejl, men du skal heldigvis ikke samme vej op igen, men tager en lidt blidere vej tilbage op i terrænet. Om sommeren flokkes München borgere til Gmünd for at nyde den friske luft, alpe-panoramet og tage en dukkert i søens klare vand. Fra Gmünd er der en dejlig udsigt ud over Tegernsee, som du herefter forlader igen for at cykle nordover. Du kan gøre en lille afstikker til Kloster Reutberg. Klosteret er idyllisk beliggende tæt ved den lille Kirchsee og med smuk klosterkirke og ikke mindst en hyggelig Biergarten. Perfekt til et frokoststop eller en kold bayersk øl – og resten af ruten går det nedad tilbage til Bad Tölz.

Klosteret i Bendiktbeuern

Klosteret i Bendiktbeuern

3. dag

Bad Tölz-Murnau

45km

I dag er en let dag på cyklen. Floden Isar løber igennem Bad Tölz og du følger floden sydpå ud ad byen først til Bad Heilbrunn, som Kong Ludwig II benyttede som kurby. Så videre langs Isar til det smukke kloster i Benediktbeuern. Det var her man fandt den samling middelalderdigte, som den Oberbayerske komponist Carl Orff, senere satte musik til og som vi i dag kender som værket ”Carmina Burana”. Klosterets to store løgkupler ser man fra cyklen langvejs fra og som man nærmer sig fornemmer man klosterets størrelse. Store dele af klostergården og de mange tilbygninger er åbent for besøgende, og man kan også få en guidet rundvisning. Fortsæt langs med floden gennem grønne flodenge til Kochlsee og til dagens mål, Murnau. Byens hovedgade er prydet med pastelfarevde huse og med alperne som flot bagtæppe. De kommende to nætter på fx Hotel Post Murnau eller Hotel Angerbräu.

4. dag

Rundtur fra Murnau

45km

Murnau ligger ved Staffelsee og i dag har du to muligheder på cyklen: Tag toget til Tutzing (ca. 30 min togtur. Ej inkl. ) som ligger ved Starnberger See. Byen er livlig i sommermånederne og idyllisk på bedste Bayerske vis med cafeer og restauranter, bådhuse langs søbredden og masser af vandsportsaktiviter på søen. Komponisten Brahms tilbragte en hel sommer i Tutzing og færdiggjorde her sin Strygekvartet Opus 51 og skrev sit værk Haydn-variationer. I byen er en lille park dedikeret til ham. Så på cyklen og tilbage mod Murnau. Du kommer forbi mange yndigt udsmykkede bondehuse og dybblå søer, som har været med til at give denne del af Bayern sit kælenavn: Det Blå Land”. Ruten er let og cyklingen afslappet. Alternativt kan du blive ved Murnau og gøre en lille rundtur derfra ud i søernes land, eller tage en sejltur på Staffelsee.

5. dag

Murnau-Garmisch-Partenkirchen

35 el 55km

Straks du forlader Murnau kommer du gennem et fredfyldt hedelandskab. Stien snor sig ind og ud mellem de mange søer og vandløb. Læg heden bag dig og følg så Loisach floden. Floden er ikke særlig bred og løber lifligt af sted med mange små slyngninger, og foran dig har du et vidunderligt alpe-panorama hele vejen frem til Garmisch-Partenkirchen. De der trænger til lidt ekstra udfordring kan forlænge ruten sydover til Eibsee, som er højt beliggende, og så derfra trille tilbage ned til Garmisch-Partenkirchen

Byen er for de fleste danskere nok synonym med skihop nytårsdag. Men byen har meget mere at byde på end skihop. De to tidligere selvstændige kommuner Garmisch og Partenkirchen har nemlig begge vidunderlige historiske bykerner, masser af kultur med bl.a. daglige sommerkoncerter og bayersk gæstfrihed. Ludwigstraße i hjertet af Garmisch-Partenkirchen er en hip og nærmest mondæn indkøbsgade. Forretninger for de kræsne kunder ligger dør om dør med typiske, alpine kroer og gourmetrestauranter. Her i byen skal du bo godt de kommende to nætter på fx Garmischer Hof eller Hotel Bavaria.

Eibsee & Zugspitze

Eibsee & Zugspitze

6. dag

Udflugt til Zugspitze

I dag skal du op på Zugspitze – men ikke på cykel! Zugspitze er med sine 2962 m Tysklands højeste tinde. Fra Garmisch er der en tandhjulsbane (ej inkl.) op til Zupspitzplatt, som er et plateau lige under det højeste punkt. Den sidste del går gennem klipperne, og nogle steder overvinder den imponerende 25 % stigninger. Heroppefra har man en overvældende udsigt over Alperne. Selv kunstinteresserede kan mærke suset her: I 1995 blev der opført en 450 kvadratmeter stor kunsthal med et stort og flot lysindfald og en herlig panoramaudsigt til Zugspitze. Den danner en fantastisk ramme om udstillinger med værker af betydningsfulde nutidige kunstnere. Stor kunst i knap 3.000 meters højde – der findes ikke mange steder på jorden, hvor man kan opleve noget lignende. Grænsen til Østrig ligger på toppen af bjerget, og indtil Schengen-aftalen kom til, var der paskontrol oppe på bjerget. Er du ikke til de svimlende udsigter fra Zugspitze kan du også nyde synet nedefra og slappe af i byen.

Kirken i Wallgau

Kirken i Wallgau

7. dag

Garmisch-Partenkirchen-Mittenwald-Bad Tölz

59km 25min

Start dagen med at tage toget (ej inkl) til Mittenwald. Så har du sparet dig selv for store anstrengelse på cyklen, og kan i stedet nyde en behagelig trilletur tilbage ned til Bad Tölz. Mittenwald er kendt som violinbyen og nogle af de fineste strygeinstrumenter er bygget her – og bliver det fortsat. Her er sågar en violinbyggerskole og også et museum, hvor både violiner og nogle meget specielle strygeinstrumenter er udstillet. Fra Mittenwald er det bare at følge Isar floden. Først gennem småbyer som Krün og Wallgau, dernæst hen over den opdæmmede sø Sylvenstein. Så kommer du til skisportsstedet Lengries og herfra følger cykelstien floden tæt resten af vejen tilbage til Bad Tölz, hvor du bor samme sted som ved ankomsten.

8. dag

Afslutning på turen

En dejlig uge i Bayern er slut. Efter morgenmaden er det tid til hjem- eller vidererejse.

Dramastiske bjerge, dybblå søer og idylliske småbyer finder du også i Salzkammergut inde i nabolandet Østrig. I Salzkammergut har vi 3 ture:

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede