Merlot

Menu

Galloway

Det ukendte Sydvestskotland

Cykelferie i Galloway i det sydvestlige Skotland byder på ægte skotsk charme og landskab. Området er valgt fordi det er knapt så vanskeligt som højlandet længere mod nord, og fordi her er så smukt og stille. Her er bløde bakker, her er kyststrækninger, her er typiske skotske idylliske landsbyer med små forskellig-farvede huse i tætte rækker. Cykelruterne er lagt ad de nationale skiltede ruter og ad andre stille småveje, og der er ikke sparet på de flotte udsigter!

Galloway er ideel til cykling og derfor er mulighederne i området mange. Se på turen her som et oplæg, som kan modelleres og ændres. Vi kan således skræddersy en tur til dig ud fra dine ønsker.

1. dag

Ankomst til Kirkcudbright

Med fly til Glasgow eller Edinburgh og tog derfra videre til Dumfries eller Lockerbie, hvor du bliver hentet og kørt til dit B&B lige uden for Kirkcudbright. Byen med de pastelfarvede huse har sit eget slot og to museer, som fortæller områdets historie. Havnen er livlig charmerende og mange kunstnere holder til i Kirkcudbright, så her er mange gallerier og antikforretninger, som er sjove at gå på opdagelse i. Du bor centralt i byen på det lille Baytree Guesthouse. Du kan også vælge at opdragere de første to nætter og bo på Selkirk Arms Hotel, som har egen pub/restaurant.

2. dag

Rundtur fra Kirkcudbright

52km

Start dagen med et besøg i det historiske Broughton House, som husede impressionistkunstneren E.A. Hornell. Det historiske hus er fyldt med flotte skulpturer, fotografier og malerier, og en japansk inspireret have. Så afsted på cyklen og ud til kysten. Flot udsyn til Ross island inden du cykler ind i landet vestpå ad fredelige veje. Ved Dundrennan er hyggelig cafe ved ruinerne af det kloster, hvor Mary, Queen of Scots, tilbragte sine sidste dage i Skotland. Videre vestpå og op over en bakkekam hvorfra du på klare dage kan se over til den engelske kyst. Fortsæt helt ud Balcary Bay. Her er sandstrand og et hotel med en god bar. Tilbage til Kirkcudbright, hvor du igen bor på Baytree Guesthouse.

3. dag

Kirkcudbright-Gatehouse of Fleet

40km

Du krydser Dee floden og følger kyststrækningen til Brighouse Bay med flot strand. Kysten er her lidt mere rå og spektakulær og med historie i alle bugterne. Vikinger, smuglere og pirater har alle været her før dig. Så bliver bugterne mere fredelige og du følger cykelstien til den maleriske Kirkandrews church. Du kommer også forbi det økologiske ismejeri; Cream O’ Galloway ice cream farm – et oplagt sted til et hvil og en is og måske et kig i deres besøgscenter. Så bevæger du dig ind i “Dark Sky Area” – et område helt uden lysforurening og udpeget som et af de steder i Europa hvor du kan se den flotteste nattehimmel. Overnatning i Gatehouse of Fleet på Murray Arms Hotel. Byen er kendt for sin kiltproduktion og gode madsteder.

4. dag

Gatehouse of Fleet-Newton Stewart

35km

Idag kører du lidt ind i landet og landskabet skifter fra fjelddal til hede. Du følger den gamle jernbane først til Creetown, som er kendt for sin granit og sit Gem Rock Museum med sjældne ædelstene og mineraler. Dernæst videre gennem et område med marker og gårde og kig til havet til Newton Stewart, som er en hyggelig handelsby beliggende ved floden Cree. Her bor du de næste to nætter på The Brewery House.

5. dag

Rundtur til Wigtown

48km

Du følger Cree floden ad rolige småveje ind i de bløde bakker til du når Wigtovn. Byen er er kendt for sine mange små boghandlerforretninger, og har deraf fået tilnavnet the Booktown. Fra Wigtown gør du en lille afstikker ud til Torhouse Stone Circle – 19 store granitsten fra bronzealderen. Et sælsomt syn. Tilbage til Wigtown og så er det tid til Whisky! Lige syd for byen ligger Bladnoch Whisky Distillery, som dagligt har guidede ture. Hvis din passion for gin er større, så ligger Crafty Gin Distillry lige udenfor Newton Stewart. Du kan gøre cykelturen længere (dagsetape ialt 82 km) ved at cykle helt ned til Whithorn, som engang var mål for masser af pilgrimme. Klosterruiner og besøgscenter giver et godt indblik i stedets fascinerende historie. Overnatning samme sted i Newton Stewart.

6. dag

Newton Stewart-Dalry-New Galloway

40km

I dag kører du ad en skiltet cykelrute ind i Galloway Higlands. Du kommer forbi områder med vilde geder og røde hjorte og en Loch (sø) med besøgscenter og tesalon. Udsigterne er imponerende. Først cykler du gennem St. John’s Town of Dalry med pub og restaurant (nogle gæster bor her), og senere Balmaclellan, som er kendt for sine træskomagere, inden du kommer til New Galloway hvor du skal bo i nat. En yndig lille landsby, som er kulturelt centrum for musik og teater – og i byen finder du også det traditionsrige og kendte Kitty’s Tearoom. I New Galloway bor du på Kenbridge Hotel.

7. dag

New Galloway-Castle Douglas

39km

Første del af dagens rute går gennem helt fladt terræn til Loch Ken og så ind i Ken & Dee naturreservatet. Her er der gode muligheder for at spotte nogle af de store rovfugle. I den lille by Laurieston er der pub som serverer mad. Så kommer du til Threave Castle inden du når dagens mål og turens sidste stop i Castle Douglas. Turen kan passende sluttes af med et besøg og en kold øl fra det lille lokale bryggeri i Castle Douglas. Denne sidste nat på Douglas House B&B.

8. dag

Afslutning på turen

En dejlig uge i Galloway er slut. Efter morgenmaden er der igen en transfer til stationen i Dumfries eller Lockerbie.

De nævnte overnatningssteder og hoteller er dem vi oftest benytter. Det kan blive nødvendigt at ændre forløbet for at få plads. I så fald naturligvis inden for samme el. højere kategori/standard.

Her kan du se en video fra Galloways flotte landskab. I videoen cykles kun på grus, men vores rute går mestendels ad asfalterede veje. Men du får et indtryk af landskabets karakter og de store vidder.

 

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede