Merlot

Menu

Alentejo

Évora og Monsaraz

En spændende cykelferie i Portugal i Alentejo – den store region midt i landet. I Alentejo kommer du virkelig på landet! Området er tyndt befolket – her bor ca 600.000 mennesker ud af Portugals 10 mio. Men området udgør 1/3 af landets areal (på størrelse med Belgien), så du kan se at her er plads nok. Landskabet er åbent og vidtstrakt, hvide landsbyer ligger spredt som vatklatter på grøn bund. Dvs. det grønne gulnes af den stærke sol fra juli til september, men pibler så frem igen, når den første regn kommer om efteråret. Allersmukkest om foråret når blomstertæppet breder sig uendeligt ud under korkegene og oliventræerne. Alentejo er ubebyggede marker med græssende geder og endeløse enge i et let kuperet landskab af græs, lyng og træer. Her er grønt, varmt og charmerende, og meget stille.

Det er gammelt bondeland, som også har været domineret af godsejere. Mange af dem forsvandt efter revolutionen i 1974, og godserne blev kollektiviseret. Men “lykken” varede kort da dynamiske unge vendte tilbage og med hærens hjælp ryddede godserne for “BZ’ere” og omdannede dem til moderne jord- og vinbrug – i høj grad med EU-støtte. Det er baggrunden for en ny erobring på vinmarkedet: Ca 200 producenter står bag Alentejo-vinen, som i den grad har bragt liv og berømmelse til Vinho Regional Alentejano.

Men til cykelturen, som med sin nærhed til Lissabon, gør det oplagt at kombinere byferie med cykelferie. Vi henter dig i lufthavnen, og kører dig til Évora. Herfra nogle afstikkere ud i omegnen. Næste overnatning er et par km fra Monsaraz og sidste i marmorbyen Vila Viçosa. Alle hoteller er på højt niveau (4-5 stj) med store værelser og pool. Terrænet er absolut overkommeligt, vidtstrakt og åbent med spredte bevoksninger og pæne afstande mellem byerne, som så til gengæld er meget pittoreske og med alt hvad du har brug for af cafeer og restauranter. Supercykler med kort og GPS-udstyr. En cykelferie for kræsenpinde.

1. dag

Ankomst til Lissabon

Du hentes i Lissabons lufthavn og køres til Évora, ca 120 km ad motorvej. Évora er regionen Alentejos hovedstad. Tiden står ikke stille i Évora, men den går langsomt, og man tager tingene i sit helt eget tempo. Den hvide by midt i det grønne kom på UNESCO-listen i 1986. I byens gader finder man stribevis af butikker, der udelukkende sælger varer lavet af egnens helt store eksportvare: Kork! Hvad det bløde, men slidstærke materiale dog ikke kna bruges til: Sko, tasker, bælter, skåle, legetøj. Byen er omgivet af bymur, og du bor lækkert lige indenfor på Hotel M’AR De AR Muralhas. Møde, udlevering af cykler og briefing om turen ved ankomsten.

2. dag

Udflugt ud i omegnen

30-50km

Forskellige ture er beskrevet og ligger på GPS. Afstande 30-50 km. En af dem går til Arraiolos, den tog vi på da vi besøgte området i oktober, en let tur til en interessant by hvis fortid var væveri og broderi, tydeligt afspejlet i dagens souvenirbutikker.

3. dag

Évora-Monsaraz

55km

Ud i et åbent område med spredte gårde og rækker af oliventræer op og end i et let duvende terræn. Et par landsbyer undervejs plus den lidt større Reguengos inden du kommer til selve Monsaraz. Her bor du på Hotel Horta da Moura, som nærmest ligner et landsted med have og pool – og heste iøvrigt. Det ligger 3 km nede før Monsaraz by på bakketoppen.

4. dag

Udflugt fra Monsaraz

65km

Begynd med at tage op til Monsaraz 3 km fra jeres hotel. Op ad bakke og et flot udsigt over dalen og Alqueva-søen. En torneroseby bag mure, men borgen minder om at stedet var forsvar mod Spanien, som ligger lige ovre på den anden side af søen. Småhuse klynger sig i rækker langs smalle gyder, og bybilledet er som et levende museum. En af Portugals smukkeste flækker. Du triller ud af byen ned mod søen, som egentlig er en kæmpe opdæmning af floden Guardia, der mange steder er grænseflod til Spanien. Fin rute til Amieira og en Marina, som er anlagt i nyere tid. Frokoststop her inden hjemturen ad samme rute. Højdemeter ca 900. Du kan også vælge en rundtur til Reguengos de Monsaraz på 54 km ialt.

5. dag

Monsaraz-Vila Viçosa

40km

Ud i et roligt terræn fyldt med hvedemarker og bevoksninger med korkege og oliven. Kun en enkelt landsby undervejs. Vila Viçosa er marmor eller var marmor, for selvom industrien stadig er vigtig, så toppede det for 15 år siden. En af marmorkongerne byggede et femstjernet hotel, hvis interiør er marmor i alle farver og anvendelser. Det hedder ganske passende Hotel Marmoris. Du kan bo her eller i mere klassiske omgivelser på Pousada Convento Vila Viçosa. Byen i sig selv er fin og turismen danner, sammen med marmoret, grundlaget for byens liv og eksistens.

6. dag

Udflugt til Estremoz

55km

Ud af marmorbyen mod vinbyen Borba. Besøg på vinkooperativ. Videre gennem vinmarker til Estremoz, omgivet af bymur, kendt for sine restauranter og gastronomi. Rossio er Centro, her er Castelo, og det er hyggeligt at gå rundt her og få indtryk af en mellemstor provinsby i Portugal. Tilbage til “din by” i marmorlandet.

7. dag

Afslutning på turen

Efter morgenmaden bliver du kørt tilbage til Lissabon med privat transfer. Enten til hotel i byen, hvis du skal have et byophold her, eller til lufthavnen. 140 km, ca. 2 timer

De nævnte hoteller er dem vi oftest benytter. Vi forbeholder os ret til at ændre hotelforløbet – naturligvis altid inden for samme el. højere kategori.

Se dagsbeskrivelser

Henter Billede