Merlot Tours logo

Kort over cykelruten

Tur 56: Main
Fra Bamberg til Aschaffenburg
330 km, 9 dage,
8 nætter,
7 cykeldage

Her er vi i Franken (Bayern) og Hessen i det midterste Tyskland. Langs Mains zig-zag løb er det ikke bare retningen, der skifter. Det gør landskabet også. Her er en stjerne-besætning af kulturbyer – to af dem på UNESCOs liste nemlig selve Bamberg, hvor turen begynder samt Würzburgs bymidte. Måske du kender dem af navn fra gennemrejse og hvis ikke, så har du her chancen her for at komme helt ind i dem som cyklist. Franken siges at være den del i Tyskland hvor det regner mindst om sommeren. Turen kan forlænges, så du slutter i Frankfurt i stedet. Orker du ikke bilturen ned, så er start- og slutsted let at nå med toget fra Danmark, eller med fly til Frankfurt for den sags skyld.

Dag 1: Ankomst til Bamberg. Byen er på UNESCO-listen og kaldes for Tysklands Venedig. Bymidten er et væld af flotte huse og katedraler bl.a. Kaiserdom med flotte gotiske linier. Du bør næsten have en dag ekstra her inden cykelturen begynder. Her er så meget at se på!

Dag 2: Bamberg-Schweinfurt - 60 km. Main kommer drivende nordfra, og du fanger den et par km udenfor byen. Forbi valfartskirker i dalen her til Zeil, hvor et gæstgiveri i et bryggeri kunne være et frokoststop.

Dag 3: Schweinfurt-Kitzingen – 55 km. Giv tid i Schweinfurt: Rådhus i renæssancestil, rigt udsmykket markedsplads, St Johanniskirche. Nyt museum ”Georg Schäfer” med en betydelig privatsamling af tysk malerkunst fra 19.årh. samt bogsamling med bl.a. en Gutenberg-bibel og original-raderinger af Dürer. Stien går nu mod syd gennem vinmarker til Volkach med renæssancerådhus fra 1544 og ellers en sød by, der lever af æbler, vin og asparges. Så til Dettelbach der også vinby i Frankenland, og så når du frem til Kitzingen.

Dag 4: Kitzingen-Würzburg- 38 km. Nu er du i hjertet af Frankisches Weinland i det de kalder Bereich Maindreieck. Her ligger en række småbyer præget af vindyrkning, der tappes på den karakteristiske kolbeformede flaske. Sylvaner er stjernedruen, og vinene er meget mere tørre end Moselvinene. Nyd den sammen med de dejlige byer langs Main: Kitzingen, Ochsenfurt, Eibelstadt til du når residensstaden Würzburg, hvor fyrstebiskoppen – Frankens regent – boede.

Dag 5: Würzburg-Gemünden – 45 km. Tag dig tid til at besøge det prægtige fyrsteslot, Residenz, inden du forlader byen. Det er på UNESCO-listen og er Sydtysklands betydeligste barokslot med prægtig have til. Her er gulvfresker af venezianeren Tiepolo og en stor malerisamling. Ellers videre på cykel igen ud i vinlandet, hvor du straks kommer forbi de berømteste af Franken vinmarkerne nemlig Steinwein. Stien fører straks til den 13 ha store barokhave i Veitshöchheim. Snart kommer du til Karlstadt fra 1200-tallet også grundlagt af bemeldte bispesæde, endnu med mure og tårne og gadenet i skaktern. Herfra videre til Gemünden med borgruinen Scherenburg. Her i byen skal du bo i nat.

Dag 6: Gemünden-Wertheim – 53 km. Sidste vinterraser her helt ned til floden. Nu bliver dalen smal her ved porten til Naturpark Bayrischer Spessart. Byen Lohr am Main er en stemningsfuld by med central plads og butiksliv. Senere flere byer af samme slags; Erlach og Marktheidenfeld og slottet Homburg markant på kalkklippe ud til floden. I Wertheim løber floden Tauber ud. og du kan gøre en ekstra tur ned i ”Liebliches Taubertal”.

Dag 7: Wertheim-Miltenberg – 38 km. Cykelstien går helt nede langs med floden og slynger sig gennem skovrigt område og majs- og hvedemarker. Fremme mod Bürgstadt/Miltenberg dukker røde klipper frem og bryder det bløde landskab. Du bor i småbyerne Bürgstadt eller Miltenberg.

Dag 8: Miltenberg-Aschaffenburg – 41 km. Main slynger sig videre her mellem Bayern og Baden-Württemberg og drysser igen en masse småbyer af sig. Skrænterne omkring floden hæver sig 300 m til begge sider, og giver cyklisten udsigter i et ustandseligt skiftende lys fordi retningen skifter så meget. Endelig Aschaffenburg, en gammel handelsby med megen bycharme og mål for denne cykeltur langs med Main.

Dag 9: Se på byen inden hjem- eller vidererejse. Eller forlæng turen og cykel til Frankfurt og slut turen der (ca. 55 km ekstra cykling). Bilgæster må tilbage til Bamberg via Würzburg (inkl. og godt 2 timer).

Rejsefakta og priser 2017:

Hotelkategori: Denne tur er baseret på ophold på 3 og 4-stjernede hoteller.
Turstart: Hver fredag, lørdag og søndag fra 5. maj til 30. september. (OBS! Turstart er dag 1/ankomstdag)
Pris: 5.950 kr
Inkluderet: 8 nætter på hotel i dobbeltværelse med bad og med morgenmad. Leje af god turcykel med gear, flytning af bagage, kort og rutemateriale samt togbillet Aschaffenburg-Bamberg (aktuelt for bilgæster).
Ikke inkluderet: Rejsen til startsted. Måltider ud over morgenmad.
Tillæg for enkeltværelse 1.250 kr.
Tilkøb: Halvpension (8 aftensmåltider): 1.225 kr
Det er muligt at leje el-cykel på denne tur: 550 kr
Forlæng cykelturen helt til Frankfurt: 725 kr inkl. cykelleje & flytning af bagage
Ekstra nætter: Pris per person i hhv dobbeltværelse og enkeltværelse inkl. morgenmad:
Bamberg: 450 kr/675 kr
Würzburg: 525 kr/775 kr
Aschaffenburg: 375 kr/525 kr

Cyklen findes findes i dame- og herremodel. Cyklen står på hotellet, og har flg udstyr:

  • Vælg mellem 21 udvendige gear (foto) eller 8 indvendige gear. Angiv gerne ønsket cykeltype ved bestilling
  • 8 gears cyklen har fodbremse og 21 gears cyklen har kun håndbremse
  • 2 cykeltasker bagpå
  • Pumpe samt lås
  • Medbring selv lappegrej og cykelhjelm

Rutemateriale

Ruten går hovedsageligt ad bilfri asfalterede cykelstier. Ruten er skiltet hele vejen, så det er meget let at orientere sig. Du får en turbog med tekst på engelsk og tysk og med farvekort i størrelsen 1:50.000.

Merlots rejsetips

Med fly:

Nemmest er det at flyve til Frankfurt. Hver dag mange direkte fly mellem DK og Frankfurt. Fra lufthavnen er der tog til Bamberg via Würzburg. Rejsetid med tog ca. 2 timer 45 min. Hjemad endnu nemmere: Direkte tog fra Aschaffenburg til Frankfurt lufthavn på kun 45 min.

Med tog:

Du kan også vælge at tage toget hele vejen til Bamberg. Afgang fra DK tidligt morgen og efter skifte i Hamburg og Würzburg kan du være fremme i Bamberg ved 16.30-tiden. Hhem fra Achaffenburg fx. ved 10-tiden, så kan du være i DK ved 20-tiden.

Merlot er gerne behjælpelig med at booke din flyrejse, eller du kan selv booke på nettet. Togbilletter køber du gennem DSB Udland eller Deutsche Bahn.

Parkering og Returrejse

I Bamberg kan der parkeres i en offentlig p-kælder som ligger tæt ved starthotellet. Det koster 40€ for en uge og derefter yderligere 8€ pr. dag.

Efter endt cykeltur skal bilister tilbage til Bamberg og hente bilen. Tilbagerejsen sker med tog. Fra Aschaffenburg er der en del direkte tog til Bamberg og turen tager ca. 2 timer. Togbilletten er inkluderet i rejsens pris.

Alternativt kan du parkere bilen i Aschaffenburg og så benytte togbilletten før din cykeltur. I Aschaffenburg kan du parkere i et p-hus i byen for blot 10€ pr. uge. Vælger du at parkere i Aschaffenburg, så giv Merlot besked da du jo så skal have din togbillet med hjemmefra.

Bestil tur 56
Klik her for at udskrive denne side
Klik her for at komme tilbage til oversigten
Bestil tur 56
Klik her for at udskrive denne side
Klik her for at vende tilbage til oversigten

Fladt eller jævnt til roligt terræn med kun mindre bakker. Som lette ture i Danmark.

Envejstur – start og slut forskellige steder

På denne tur bor du på hoteller. Alle værelser er med eget bad.