Merlot Tours logo

Tur 54: Potsdam
Fast hotel ved Templiner See
Valgfri ture, 6 dage,
5 nætter, 4 cykeldage

OBS! Nyt hotel fra denne sæson.

Med Potsdam tænker du sikkert på konferencen på Cecilienhof i 1945, på Frederik den Store, på Preussen og Bismarck og på Sanssouci. Kun en halv time i tog fra Berlins pulserende centrum finder vi delstaten Brandenburgs hovedstad. Byen og dens omegn er især kendt for sin historiske arv, som Preussens residensby med talrige og enestående slots- og parkanlæg. Bybilledet er præget af tidligere kongers barokdrømme og deres efterfølgeres storslåede monumenter i klassicistisk stil. Her er smukke gamle byporte, hyggelige baggårde med cafeer, værtshuse og gallerier. Her er Cecilienhof, hvor fredskonferencen efter 2. verdenskrig fandt sted – alt står som dengang, og vi mærker historiens vingesus, når vi står i rummet, hvor Truman, Churchill og Stalin afgjorde Europas skæbne. Potsdam og omegn byder i det hele taget på kultur og historie i en imponerende dimension. Berlin var jo en gang verdens filmby, og er godt på vej tilbage igen efter Hollywoods dominans. Her er filmmuseum og det berømte filmstudie Studio Babelsberg.

På turen her bor du fast på på det 4-stjernede Kongresshotel Potsdam ca. 4 km fra Potsdam centrum. Hotellet ligger ude i det naturområde der hedder Pirschheide og ud til Templiner See. Vi har lavet 4 cykelruter ud derfra, som du kan cykle i den rækkefølge og i det omfang som nu passer dig. Ruterne går hovedsageligt ad cykelstier, og i et meget let terræn. Den sidste dag er sat af til bydag i Berlin - enten på cykel eller med tog. Du kan forlænge opholdet på KOngresshotel.

Tur 1: Potsdam og de nærliggende slotte – 25 km. Oplev i dag de historiske kvarterer i Potsdam og nogle af de mange slotte og parker i byen. Stadtschloss er nylig istandsat og rummer delstatens Landesregierung. Besøg det hyggelige hollandske kvarter med de røde murstenshuse, og den russiske koloni Alexandrowka. Og så skal du selvfølgelig se og opleve det imponerende slot og parkanlæg Sanssouci – bygget af Frederik den Store og siden 1990 erklæret UNESCO verdenskulturarv sammen med de andre nævnte kvarterer. Tag god tid til besøget her, for det er en enestående tidsrejse gennem kunst-, kultur-, og arkitekturhistorien. Herfra videre nordpå hvor flere af de mindre slotte og parker, der er så kendetegnende for Brandenburg, ligger. Kort rute i dag, så du har god tid til de mange slotsbesøg.

Tur 2: Wannsee & Gatow - 55 km. En cirkeltur op mod Berlin. Glienicker Brücke siger dig sikkert noget: Spionudvekslinger og film om den kolde krig. Sidste udveksling skete i 1986. Ved broen ligger Villa Schönningen og her fortælles historien. Langs Havel cykler du op til Wannsee (Villaen fra mødet i 1942 hvor nazisterne planlagde jødeudryddelsen er i dag dokumentationscenter), du kommer til Gatow med sin kirke fra 13.årh. I Sacrow ser du et slot, som Kong Frederik-Wilhem i 1840 byggede til sig selv og boede på. På en landtange ned mod floden Havel lod han også bygge en kirke i italiensk stil, den stod færdig i 1844. Ensomt ligger den her i skoven med sin fritstående campanile. Er på UNESCO listen. Meget af området er det, der kaldes Potsdamer Havellandschaft.

Tur 3: De to søer – Templiner See og Schwielow See – 55 km. Her skal du på en sløjfetur mod syd. Ned langs Templiner See til Caputh kendt for sit slot, men i høj grad også fra Albert Einsteins sommerhus, som han byggede i 1929, men kun nød i fire somre inden han emigrerede til USA i 1933. Huset ligger der, men er ikke museum. På Rådhuset er der en udstilling om ham. Også et slot i barokstil i byen. Videre på cykelsti langs Schwielow See over Ferch til Petzow og Werder. Over en bro ved Grosser Zernsee og tilbage til Potsdam via Geltow. En dag med masser af søluft og skovlandskaber.

Tur 4: Berlin - 40/80 km Der er markeret cykelrute ind til Berlin Mitte. 40 km og selvsagt 80 hvis du cykler hjem igen. Men fra Potsdam er der tog hele tiden til Berlin (35 min), sĂĄ du kan improvisere tog/cykel som det nu passer dig.

Rejsefakta og priser 2017:

Turstart: Dagligt fra april til oktober. (OBS! Turstart er dag 1/ankomstdag)
Pris: 4.450 kr
Inkluderet: 5 nætter på hotel i dobbeltværelse (Double Room Comfort) med bad og med morgenmad. 1 x aftensmad (valgfri dag). Leje af god turcykel med gear, kort og rutemateriale samt sejllads på fx Templiner See (billet til rederiet Weisse Flotte).
Ikke inkluderet: Rejsen til startsted. Frokost og aftensmad. For bilgæster parkering på hotellet, pris 10€ pr dag. Tillæg for enkeltværelse 750 kr.
Tilkøb: Ekstra nat i Potsdam: 495 kr
Det er muligt at leje el-cykel pĂĄ denne tur, pris 625 kr.

Cyklen er en unisex-model. Den bliver leveret til dit hotel, og har flg udstyr:

  • Vælg mellem 21 udvendige gear (foto) eller 8 indvendige gear. Angiv gerne ønsket cykeltype ved bestilling
  • 8 gears cyklen har fodbremse og 21 gears cyklen har kun hĂĄndbremse
  • 2 cykeltasker bagpĂĄ
  • Styrtaske
  • Lappegrej, pumpe samt lĂĄs
  • Medbring selv cykelhjelm

Rutemateriale

Ruten gĂĄr ad asfalterede veje og pĂĄ skiltede cykelstier. Du cykler efter kortkopier og en rutebeskrivelse pĂĄ engelsk eller tysk.

Merlots rejsetips

Med tog:

Tag toget til Potsdam via Berlin Hbf. Afgang fra DK kl ca. 08 med direkte tog fra hhv København og Århus. Du er fremme i Potsdam ca. kl. 15.30.

Togbilletter køber du gennem DSB Udland eller Deutsche Bahn.

Bestil tur 54
Klik her for at udskrive denne side
Klik her for at komme tilbage til oversigten
Bestil tur 54
Klik her for at udskrive denne side
Klik her for at vende tilbage til oversigten

Fladt eller jævnt til roligt terræn med kun mindre bakker. Som lette ture i Danmark.

Stjernetur – du bor samme sted og cykler ud derfra.

På denne tur bor du på hoteller. Alle værelser er med eget bad.