Merlot Tours logo

Kort over cykelruten

Tur 53: Elben
Dresden, Meissen og Wittenberg

53A: 326 km, 10 dage, 9 nætter,
7 cykeldage + 1 bydag i Dresden

53B: 216 km, 8 dage, 7 nætter,
5 cykeldage + 1 bydag i Dresden

Elbradweg er en gave til cykelfolket – trofast følger den Elben over 860 km, og på turen her slår vi os ned i Dresden i nogle dage, og gør os bekendt med denne betydelige kulturby. Herfra kan du cykle ned i Sachsiske Schweiz og tage toget eller skibet tilbage. Du kan cykle helt til Bad Schandau – den gamle kurby, som for 100 år siden tiltrak det nye borgerskab. Herman Bang, Goldschmidt, Wied og Brandes var her på gentagne besøg og mødtes med åndsfæller fra Europa. Eller du kan nøjes med Pirna med sine fine byrum med gamle borgerhuse fra 16/17.årh..Floden slynger sig gennem dette bakkeland tilbage til Dresden. Videre nordpå er der vinmarker og porcelænsbyen Meissen, en del DDR nostalgia i de stille byer og endelig Lutherstadt Wittenberg, som er på UNESCO-listen. Kultur og natur i en perfekt ramme.Terrænet er nemt som på andre flodture – ja, endda let nedad, da du cykler med floden nordpå. Det omgivende terræn er med høje, grønne skrænter nede mod syd, og efter Meissen bliver det ganske fladt. Men stien går langs floden – fladt hele tiden.

1. dag: Ankomst til Dresden. Fly eller tog til Berlin og yderligere et par timers togtur derfra.

2. dag: Sightseeing i Dresden. Gør dig bekendt med byen som også går under navnet "Nordens Firenze". Nyd den flotte by med Frauenkirche, Semperoper og barokmesterværket Zwinger palæet – alle pragtværker, der er genopbygget efter katastrofen i 1945. Klokken 17 er der cykeludlevering og intro-møde på dit hotel.

3. dag: : Rundtur til Sachsiske Schweiz – 46 km cykel og samme vej tilbage pr skib. Du cykler måske helt til Bad Schandau forbi Pirna. Flot tur. Tager måske 4-5 timer. Fra Bad Schandau går der båd tilbage til Dresden. En oldtimer med skovhjul, og bar og restaurant ombord. Sejlturen tager ca. 3,5 time. Eller hvis du har mere travlt, så går der tog hver time. (Båd eller tog ej inkl.)

4. dag: Dresden-Meissen – 25 km. På cyklen videre til Radebeul, så med smalsporbane op til det store Schloss Moritzburg (ej inkl.), hvor fredsaftalen efter 30-års krigen blev beseglet i 1645. Nedad igen på cykel til Elbradweg og videre til Meissen – ældgammel by med det verdensberømte porcelæn, det med det blå sværd.

5. dag: Meissen-Riesa – 35 km. Kort distance her fordi der er så meget at se på. Du har tid til at besøge Staatliches Porzellan-Manufaktur inden du forlader Meissen for denne gang. Du kommer gennem Tysklands mindste vindistrikt her i Sachsen – skovene og klipperne giver læ for nordenvinden og Elbtal-vinen kommer fra bare 470 ha.

6. dag: Riesa-Torgau - 45 km. Igen en smuk strækning med skove og enge og småbyer. I Strehla slot og i øvrigt et Denkmal på det sted hvor russiske og amerikanske soldater mødtes for første gang i april 1945. Torgau er igen en smuk renæssanceby med gammel historie, byhuse med bindingsværk og Schloss Hartenfels. Luthers kone Katharina ligger begravet her i St Marien Kirche.

7. dag: Torgau-Wittenberg – 65 km. Videre i den brede Elb-dal mod Dommitsch, måske afstikker til Schloss Lichtenburg, så til Pretsch, Elster og til Wittenberg, som er uadskillelig med Martin Luther, som boede og virkede her fra 1511. Museum Lutherhaus med alt om Reformationshistorien.

8. dag: Wittenberg-Dessau – 35 km. Gæster på tur B slutter i Wittenberg. Ellers videre mod Dessau og Magdeburg. Wörlitzer Gartenreich og Dessau er højdepunkter denne dag. Haveriget strækker sig over et stort område, og er for 15 år siden kommet på UNESCO-listen, som et fremragende eksempel på tidlig europæisk havekultur og filosofi og kunst tænkt sammen i en enhed. Dessau er hjemsted for Bauhaus arkitekturbevægelsen. Her er Bauhausgebäude (Museum og formidling) og ved siden af 5 Meisterhaüser. Der er ca. 35 km til Dessau.

9. dag: Dessau-Magdeburg – 75 km. Alle med interesse for design, arkitektur og industrikultur kender navnet Walter Gropius. ”Hochschule für Gestaltung” kom her til Dessau fra Weimar i 1926, og tankerne herfra fik banebrydende betydning for den måde vi byggede huse på sidenhen. På vej til Magdeburg gennemkøres et landskab kaldet Salzland med Tysklands ældste saltbade. I Magdeburg har en en anden kendt arkitekt skabt Grüne Zitadelle – tag hen og se Hundertwassers vilde og glade bebyggelse. Dagligt er der guidede ture.

10. dag: Afslutning og hjemrejse.

Rejsefakta og priser 2017:

Varianter: Denne tur findes i to udgaver: 53A fra Dresden til Magdeburg, og 53B fra Dresden til Wittenberg. Begge ture er med ophold på 3- og 4-stjernede hoteller. Kan også bestilles med ophold på Gasthöfer og to-stjernede hoteller.
Turstart: Dagligt fra april til oktober. (OBS! Turstart er dag 1/ankomstdag)
Pris: 53A: 6.775 kr
53B: 5.500 kr
Inkluderet: Hhv 9 eller 7 nætter på hotel i delt dobbeltværelse med bad og med morgenmad. Leje af cykel med gear (fra 3. dag til 9./7. dag), flytning af bagage samt kort og rutemateriale.
Ikke inkluderet: Rejsen til startsted. Måltider ud over morgenmad. Båd eller tog Bad Schandau-Dresden, dag 3 (ca. €20). Smalsporsbane op til Schloss Moritzburg (pris ca. €5 inkl. cykel) Tillæg for enkeltværelse 1.700 kr (A), 1.350 kr (B). For bilgæster tilbagerejse fra Magdeburg/Wittenberg til Dresden og parkering.
Tilkøb: Halvpension (hhv 8 og 6 aftensmåltider, ej i Dresden 2. aften)
1.700 kr (A), 1.200 kr (B).
Ekstra nætter inkl. morgenmad:
Dresden: 495 kr, Wittenberg: 395 kr eller Magdeburg: 395 kr
Det er muligt at leje el-cykel pĂĄ denne tur, pris 925 kr.
Variant: Turen kan også bestilles med ophold på Gasthöfer og to-stjernede hoteller. Fradrag 650 kr(A) og 400 kr(B).
Turen kan også forlænges helt op til Hamburg og videre til Cuxhaven, yderlige 8-11 dage. Spørg Merlot.

Cyklen er en unisex-model. Den bliver leveret til dit første hotel, og har flg udstyr:

  • Vælg mellem 21 udvendige gear (foto) eller 8 indvendige gear. Angiv gerne ønsket cykeltype ved bestilling
  • 8 gears cyklen har fodbremse og 21 gears cyklen har kun hĂĄndbremse
  • 2 cykeltasker bagpĂĄ
  • Styrtaske
  • Lappegrej, pumpe samt lĂĄs
  • Medbring selv cykelhjelm

Rutemateriale

Ruten går hovedsageligt ad bilfri asfalterede cykelstier. Ruten er skiltet hele vejen, så det er meget let at orientere sig. Du får en original turbog fra serien "Bikeline" med tekst på engelsk eller tysk og med farvekort i størrelsen 1:50.000. Det er også muligt at få tilsendt ruten som GPX fil inden afrejse.

Merlots rejsetips

Med tog:

Tag toget til Dresden. Afgang fra DK tidligt morgen og efter skifte i Hamburg eller Berlin kan du være fremme i Dresden ved 17-tiden.

Togbilletter køber du gennem DSB Udland eller Deutsche Bahn.

Hvad gør du med bilen mens du cykler?

Kører du i bil til Dresden kan du parkere i et offentligt p-hus tæt ved starthotellet. Pris 9-11€ pr. døgn som afregnes lokalt.

Bestil tur 53A
Bestil tur 53B
Klik her for at udskrive denne side
Klik her for at komme tilbage til oversigten
Bestil tur 53A
Bestil tur 53B
Klik her for at udskrive denne side
Klik her for at vende tilbage til oversigten

Fladt eller jævnt til roligt terræn med kun mindre bakker. Som lette ture i Danmark.

Envejstur – start og slut forskellige steder

På denne tur bor du på hoteller. Alle værelser er med eget bad.