Merlot Tours logo

Kort over cykelruten

Tur 51:
Deutsche Donau
Fra udspring i Schwarzwald til Ulm eller Regensburg
51A, fra Donaueschingen til Regensburg: 340 km, 9 dage, 8 nætter, 7 cykeldage
51B, fra Donaueschingen til Ulm: 199 km, 6 dage, 5 nætter, 4 cykeldage

Ved fyrsteslottet Fürstemberg i byen Donaueschingen i Baden-Würtemberg begynder Europas længste flod Donau. Lige så stille pibler den op, og omkring kilden er der i parken bygget en brønd. Floden er 2858 km lang, og løbet gennem Tyskland er 700 km og gennem Østrig 360 km. Ruten langs Deutsche Donau går dels på rolige biveje og dels på skovstier og markerede cykelstier fri for biltrafik. Landskabeligt er turen i top, og du vil opleve historiske byer som Sigmaringen, Ulm, Donauwörth og Regensburg. Turen er ret lang, men lad dig ikke afskrække af distancerne, for der er tog til hjælp. Terrænet er også nemt på nær nogle bakker de første 2 dage hvor Donau kun er en bæk og stien følger terrænet ind gennem skovene. Det er nok den af Merlots flodture, som har det mest afvekslende landskab.

Dag 1: Ankomst til Donaueschingen i Schwarzwald, en hyggelig lille by med slot og kurpark. Privat parkeringsplads ved hotellet i forstaden Aufen.

Dag 2: Donaueschingen-Mühlheim - 46 km. Gennem den brede Donaudal kører du på cykelstien først til Donausænkningen ved Möhringen, og så videre til den maleriske gamle by Mühlheim hvor du overnatter.

Dag 3: Mühlheim-Sigmaringen - 47 km. Turens smukkeste strækning idag. Ind i naturparken Obere Donau som strækker sig over 30 km med snævrer slugter, og smukke grønne åbninger i skoven. Du kommer igennem Beuron med Benediktinerkloster inden du når Sigmaringen.

Dag 4: Sigmaringen-Machtal - 49 km. Mange fine byer idag: Først Scheer med Hohenzollern-slot, så videre til Mengen med sit Römermuseum. Forbi Schloss Neufra til Riedlingen, og videre gennem Marchtal med afvekslende landskaber.

Dag 5: Machtal-Ulm - 57 km. Først forbi Burg Hohwart og Munderkingen med Altstadt og så når du til den gamle handelsby Ehingen. Du følger Donaus løb ind til Ulm, som er turens største by. Nyd stemningen her – fine huse, bykvarterer og Ulmer Dom med sit 160m høje spir.

(Tur 51B slutter her i Ulm efter 5 nætter og 4 dages cykling)

Dag 6: Ulm-Dillingen - 56 km cykling. Hurtigt er du med Donau ude af byen og er i Auwald, ruten fører gennem et langt og fladt skovområde til en anden byperle Günzburg. Gør frokoststop her – fortsæt ind i fuglereservatet Obere Donauauen. Forbi badesøen ved Gundelfingen cykles der videre til Dillingen, med sommerslot for Augsburgs biskopper.

Dag 7: Dillingen-Bad Gögging - 63 km cykling + 45 min tog. Du tager toget til Neuburg (inkl) og så herfra cykler du videre til Ingolstadt. Giv tid her, det er en hyggelig by med historisk bykerne. Måske du spiser frokost her inden du cykler videre til kurbyen Bad Gögging.

Dag 8: Bad Gögging-Regensburg - 51 km cykel + 20 min med skib. Du følger Donau frem til Kloster Weltenburg. Her går du ombord på skibet og sejler ca. 6 km gennem Donaudurchbruch, hvor Donau bryder gennem 100 m høje lyse klipper til Kehlheim. Så videre på cyklen gennem den skovklædte Donaudal, forbi Bad Abbach til Regensburg - den historiske by med Dom, Steinerne Brücke, Rathaus og en bydel der er sluppet uskadt fra krigens ødelæggelser.

Dag 9: Afslutning og hjemrejse. Bilgæster tager direkte bus (kun lørdag) eller tog tilbage til Donaueschingen.

Rejsefakta og priser 2017:

Turstart: Hver torsdag, fredag, lørdag og søndag fra 28. april til 7. oktober. (OBS! Turstart er dag 1/ankomstdag)
Pris: 51A: 5.850 kr
51B: 3.875 kr
Inkluderet: Hhv 8 og 5 nætter på hotel i dobbeltværelse med bad, morgenmad, leje af god turcykel med gear, flytning af bagage samt kort- og rutemateriale. På tur 51A desuden togbillet Dillingen-Neuburg (7.dag) og skib Weltenburg-Kehlheim (8.dag).

For bilgæster desuden sikker parkering i Donaueschingen alle dage (også ved tilkøb af ekstra nætter) samt bus (kun lørdage fra Regensburg) eller tog tilbage til Donaueschingen.
Ikke inkluderet: Rejsen til startsted. Frokost og aftensmad. Tillæg for enkeltværelse 51A: 1.000 kr., 51B: 625 kr.
Tilkøb: Ekstra nætter inkl. morgenmad (i hhv dbl og enkelt værelse)
Donaueschingen: 385 kr/525 kr
Ulm: 485 kr/675 kr
Regensburg: 385 kr/525 kr
Halvpension: 51A (8 aftensmåltider) 1.150 kr. 51B (5 aftensmåltider) 725 kr.
Det er muligt at leje el-cykel på denne tur, pris 550 kr(A & B) .

Cyklen findes findes i dame- og herremodel. Den bliver leveret til dit første hotel, og har flg udstyr:

  • Vælg mellem 21 udvendige gear (foto) eller 8 indvendige gear. Angiv gerne ønsket cykeltype ved bestilling
  • 8 gears cyklen har fodbremse og 21 gears cyklen har kun håndbremse
  • Cykeltaske bagpå
  • Pumpe samt lås
  • Medbring selv lappegrej og cykelhjelm

Rutemateriale

Ruten går hovedsageligt ad bilfri asfalterede cykelstier. Ruten er skiltet hele vejen, så det er meget let at orientere sig. Du får en turbog med tekst på engelsk eller tysk (angiv gerne ønske ved bestilling) og med farvekort i størrelsen 1:50.000.

Merlots rejsetips

Med tog:

Tag toget til Donaueschingen. Afgang fra DK tidligt morgen og efter skifte i Hamburg og Baden-Baden kan du være fremme i Donaueschingen ved 21-tiden. Vælger du at tage nattog, skal du ned og nå et nattog fra Hamburg om aftenen ved 20-tiden. Det kan nås med tog fra DK om eftermiddagen. Nattoget går til Basel, men du står af i Basel tidligt om morgenen og skifter tog. En time senere kan du være fremme i Donaueschingen

Togbilletter køber du gennem DSB Udland eller Deutsche Bahn.

Hvad gør du med bilen mens du cykler?

Kører du i bil til Donaueschingen kan du parkere på starthotellets eget område. Parkeringen er inkluderet i rejsens pris.

Bestil tur 51A
Bestil tur 51B
Klik her for at udskrive denne side
Klik her for at komme tilbage til oversigten
Bestil tur 51A
Bestil tur 51B
Klik her for at udskrive denne side
Klik her for at vende tilbage til oversigten

Fladt eller jævnt til roligt terræn med kun mindre bakker. Som lette ture i Danmark.

Overvejende let bakket og bakket terræn. Som Bornholm, Sydfyn eller Østjylland – og lidt til.

Envejstur – start og slut forskellige steder

På denne tur bor du på hoteller. Alle værelser er med eget bad.