Merlot Tours logo

Kort over cykelruten

Tur 47: Salzkammergut
5 søer i ro og mag
178-232 km, 8 dage,
7 nætter, 6 cykeldage

Salzkammergut er klassisk ferieland og byder sig til med et romantisk landskab: Små og store bjerge der spejler sig i de dybe blå søer, og pittoreske byer med blomstrende altankasser og som emmer af nostalgi og tradition. Turen starter i Strobl ved Wolfgangsees østlige bred og du kommer til kejserbyen Bad Ischl, til St Wolfgang og Hallstatt. Du bor to nætter hvert sted. Det giver noget ro at du ikke skal flytte hotel hver dag og du har muligheden for at gøre nogle udflugter op på bjergtoppene.

Turen her er ikke svær. Der er kun få stigninger og langs søernes bredder er det ganske fladt. Du cykler overvejende af asfalterede skiltede cykelruter – ind imellem bilfri og ad mindre veje. De foreslåede ruter er korte, så er der tid til at kombinere cyklingen med vandring eller bybesøg. Hver dag gives i det endelige turmateriale også et forslag til en længere cykelrute.

1. dag: Ankomst til Strobl, ved Wolfgangsee og godt 40 km øst for Salzburg. Her skal du bo to nætter på det 4-stjernede Hotel Bergrose. Hotellet ligger små 2 km fra søen og byen. Et hyggeligt hotel i traditionel stil men lyst og venligt. Her er en dejlig have og indendørs pool. Der står cykler til dig og du får udleveret dit rutemateriale.

2. dag: Rundtur til St Wolfgang og Bad Ischl – 34 km. Du cykler langs med den sydlige side af Wolfgangsee ad den nu nedlagte jernbane, Salzkammergutbahn, til Abersee. Herfra tager du skib (inkl) over til St Wolfgang på søens modsatte side. Byen er vel nok en af Salzkammerguts mest idyllisk beliggende og sødeste byer, med masser af bindingsværk, blomsterkasser, liv og restauranter. Gå rundt her og indsnus den romantiske atmosfære i de stejle gader. Tag evt. en tur med smalsporsbane fra St. Wolfgang op ad bjerget Scharfberg. Heroppefra får du de mest vidunderlige udsigter over søen og Salzkammerguts bjerge. Efter besøget her i St. Wolfgang cykler du videre rundt om søen og via Pfandl til Bad Ischl. Kejser Franz Joseph holdt sommer efter sommer sin ferie her i byen, som stadig emmer af kejserlig fortryllelse. Bad Ischl har også mange kursteder. Tilbage til Strobl og overnatning igen på Hotel Bergrose.

3. dag: Strobl-Mondsee – 29km. Samme vej som i går til Abersee og så videre rundt om søen til St. Gilgen – en livlig ferieby med mange cafeer og restauranter. Mozarts mor, Anna Maria er født her og hans søster Nannerl boede her, så byen huser naturligvis et Mozartmuseum. Så skal du over Scharfling passet. Måske en ”trækketur” på et par kilometer, ved Krotensee når du toppen og så går det nedad mod Mondsee. Byen er bl.a. kendt for at lægge kulisse til bryllupsscenen fra filmen The Sound of Music, og er hyggelig med mange restauranter på det centrale torv. Stemningen er meget afslappet og livet leves i et mageligt tempo. Du bor to nætter her tæt ved kirken på Hotel Leitnerbraeu.

4. dag: Rundtur om Irrsee – 24 km. Du cykler ud ad byen og nordpå ad cykelsti til Lake Irrsee. Søen er en af de mindre søer i området, og er derfor også en af de varmeste. Vandet er krystalklart og kan om sommeren blive op til 25 gr., så husk endelig at få badetøjet med. Landskabet rundt om søen er meget naturskønt og uspoleret, så cyklinger er dejlig rolig. Nord for søen ligger den lille by Oberhofen, som er udgangspunkt for flere vandreture i området. Eneste rigtige by ned til søen er Zell am Moos, som ligger på søens østlige bred. Byens lille torv har et par cafeer. Tilbage til Mondsee og overnatning samme sted.

5. dag: Mondsee-Seefeld – 26 km. Ud ad byen og langs Mondsees nordlige bred til Au. Her krydser du over til Attersee. Attersee er Østrigs største og varmeste ferksvandssø (op til 25 gr.), så sørg igen for at have badetøjet med og gør tid til et badestop. Der er flere offentlige badebroer langs søen. Du når Attersee ved byen Unterach i søens sydligste ende. Herfra cykler du langs med søens sydlige bred østover og op til byen Steinbach og videre til dit hotel ved Seefeld. Her skal du bo på Hotel Föttinger, som ligger pragtfuld helt ned til søen. Hotellet har have og direkte adgang til badestranden.

6. dag: Seefeld-Bad Goisern – 34 km. Du cykler tilbage ned til Weisenbach og krydser nu igennem Weissenbach dalen. Først gennem slugten og så opad bakke gennem skoven og ned igen til Bad Ischl på den anden side. Gennem byen og ad cykelsti langs med Traun floden sydover til Bad Goisern. Nu er du i Inneres Salzkammergut, hvor landskabet er mere skovrigt og bjergene mere forvredne. Du overnatter i Bad Goisern på Hotel Goisererhof.

7. dag: Rundtur til Hallstatt – 31 km. Ad cykelsti videre sydpå langs med Traun floden. Så er du kommet til endnu en sø - Hallstätter See. Ruten går ad cykelsti langs med den østlige bred. Du snor dig ind og ud mellem søbredden og jernbanen, og stien går over i en hængebro, som hænger på klippeskrænten med det blå blå vand under dig. Så dukker Hallstatt op på den anden side af søen. Fra Hallstatt station kan du krydse søen over til Hallstatt by og derved afkorte ruten med ca. 10 km, eller du kan cykle syd om søen dertil. Hallstatt er opført på de stejle bjergskråninger der omgiver Hallstätter See. Byen er på UNESCOs verdenskulturarv-liste, og når man går rundt i de smalle og stejle små gader er det ikke svært at se hvorfor. Tag evt bjergbanen op til Hallstatts museum om salt minerne. Den historiske Soleleitungsweg, verdens ældste ”pipeline” konstrueret i 1607, førte via 9000 udhulede træstammer saltholdigt vand fra saltminerne i Hallstatt til Ebensee. Tilbage til Bad Goisern samme vej. Cykler du hele vejen frem og tilbage er ruten på 41 km.

8. dag: Turen er slut. Efter morgenmaden hjemrejse eller evt forlængelse her i Bad Goisern. Tag en ekstra dag her og cykl eller tag togt til Obertraun hvor du kan tage kabelbanen op i Dachsteinbjergmassivet. Heroppefra tager udsigten nærmest pusten fra dig. Man kan gå ud til 5 Fingers, en imponerende udsigtsplatform som breder sig ud som en hånd over et 400m lodret fald!

De nævnte hoteller er dem vi oftest benytter. Vi forbeholder os ret til at ændre hotelforløbet - naturligvis altid inden for samme el. højere kategori.

Rejsefakta og priser 2017

Turstart: Dagligt fra april til oktober. (OBS! Turstart er dag 1/ankomstdag)
Pris: 5.600 kr
Inkluderet: 7 nætter ialt, 6 på 4-stjernede hoteller & 1 på 3-stjernet hotel, i dobbeltværelse med bad og med morgenmad. Leje af god turcykel med gear, flytning af bagage, kort og rutemateriale. Skib Abersee-St Wolfgang samt et Salzkammergut Adventure Card, som giver rabat på mange attraktioner i området.
Ikke inkluderet: Rejsen til startsted. Måltider udover morgenmad. Tillæg for enkeltværelse 1.200 kr.
Tilkøb: Halvpension (7 x 3-retters aftensmad) 900 kr.
Ekstra nat i Strobl inkl. morgenmad: 625 kr
Ekstra nat i Salzburg inkl. morgenmad: 580 kr
Det er muligt at leje el-cykel på denne tur, pris 600 kr.

Cyklen findes findes i dame- og herremodel. Den bliver leveret til dit hotel, og har flg udstyr:

  • Vælg mellem 21 udvendige gear (foto) eller 8 indvendige gear. Angiv gerne ønsket cykeltype ved bestilling
  • 8 gears cyklen har fodbremse og 21 gears cyklen har kun håndbremse
  • Cykeltasker bagpå
  • Lappegrej, pumpe samt lås
  • Cykelhjelm medfølger IKKE, men kan lejes på stedet for 12€ for ugen

Rutemateriale

Ruten går hovedsageligt ad cykelstier, men også ad mindre veje uden for meget biltrafik. Det meste af ruten er på asfalterede veje, men enkelte strækninger går ad grus- og skovveje. Du cykler efter originale farvekort i størrelsen 1:50.000. Til støtte for kortet får du rutetips på engelsk.

Merlots rejsetips

Med fly:

Du kan flyve enten til Salzburg eller til München. Fra lufthavnen i München kan du tage toget til München Ostbahnhof, rejsetid 30 min. På Ostbahnhof skifter du tog til Salzburg – også her hyppige tog og rejsetid ca halvanden time. Fra Salzburg skal du med bus det sidste stykke til Strobl. Billet München-Salzburg koster ca 35€, billet Salzburg-Strobl koster ca. 10€.

Med tog:

Vil du nå helt frem til Strobl i eet stræk, må du tage nattoget derned. Dagtog kræver et ophold undervejs i fx München eller Salzburg. Nattog har afgang fra Hamburg om aftenen ved 21-tiden, og kan nås med tog fra DK om eftermiddagen. Nattoget går til München. Ankomst til München tidligt næste morgen. Der er lige tid til en kop morgenkaffe inden du skal med tog videre til Salzburg. Så det sidste stykke med bus til Strobl.

Merlot er gerne behjælpelig med at booke din flyrejse, eller du kan selv booke på nettet. Togbilletter køber du gennem DSB Udland eller Deutsche Bahn.

Hvad gør du med bilen mens du cykler?

Kører du i bil til Strobl kan du parkere hotellets eget område. Det er udendørs og det er gratis.

Bestil tur 47
Klik her for at udskrive denne side
Klik her for at komme tilbage til oversigten
Bestil tur 47
Klik her for at udskrive denne side
Klik her for at vende tilbage til oversigten

Overvejende let bakket og bakket terræn. Som Bornholm, Sydfyn eller Østjylland – og lidt til.

Envejstur – start og slut forskellige steder

På denne tur bor du på hoteller. Alle værelser er med eget bad.