Merlot Tours logo

Kort over cykelruten

Tur 34: Aveyron.
Lot, Najac og Cordes
412-518 km, 13 dage,
12 nætter, 11 cykeldage

Aveyron er landskabs- og befolkningsmæssigt en fortsættelse af Auvergne. Turområdet ligger ca 60 km øst for Cahors. En lang række småbyer – såkaldte Bastides – ligger på stribe her i provinsen La Rouergue. Villefranche, hvorfra turen udgår, er selv en af disse Bastides med en central plads og gader i snorlige rækker. Byen ligger her i sit skrin af bjerge, flod og grønne bredder, og straks du er ude af byen er terrænet skiftevis fladt og bakket, og floddale og højdedrag giver store afvekslinger. På madsiden må det siges at vi lige midt i trøffel- og foie gras-land, og på restauranterne skal man ikke blive overrasket, hvis to tredjedele af alle forretter og hovedretter har and som hovedingrediens.
Variationen af overnatningssteder er stor, fra hoteller i byer til Chambre d’Hote og Ferme Auberge på landet.

1.dag: Ankomst Villefranche-de-Rouergue. Overnatning og middag på hotel eller Chambre d'hote.

2.dag: Udflugt fra Villefranche – 35/51 km. Straks ud i landskabet øst for byen. Roligt opad gennem skoven langs Aveyron-floden. ”Skovtæppet” trækkes til side og nu det herlige landskab med Bastide l’Evéque og ned til floden igen ved Previnquiéres. Hyggeligt her til frokost.

3.dag: Villefranche-Le Bez de Naussac eller St Julien – 25/41 km. Ruten går nordpå via Villeneuve, en Bastide med mur og byport. Flot terræn inden det går nedad mod Lot-floden til Bez som ligger lige for foden af den fine landsby Peyrusse le Roc med tætte huse og kirke i granit. Overnatning på Hotel Bastie d'Urfé, eller Auberge de la Diège i St Julien d'Empare.

4.dag: Udflugt til Figeac – 38/58 km. Byen er så interessant og ligger så tæt på, så den må med. Figeac har gennem de seneste år gennemgået lidt af en forvandling. Mange af byens middelalderhuse er ført tilbage til deres oprindelige stand og er nu blevet fredet. Figeac er desuden Jean-Francois Champollions fødeby. Han var den første til at tyde og oversætte hieroglyffer, så han naturligvis fået særlig opmærksomhed i byen. Man kan bl.a. se en forstørret kopi af Rosetta-stenen, som man endda må gå rundt på. Terrænet mellem Capdenac og Figeac er lidt kuperet, men der går også tog som man jo kan tage til hjælp den ene eller begge veje.

5.dag: Le Bez de Naussac/St Julien-Cajarc – 28/38 km. En flot rute nede i Lot-dalen. Slottet Larroque og landsbyen Montbrun er seværdig. I Cajarc bor og spiser du godt i 2 nætter på Hotel la Ségalière tæt på byens hyggelige torv. Her er have og pool.

6.dag: Udflugt til Célédalen - 46 km. Nu op ad floddalen, og ad stille veje op i terrænet bagved Cajarc. Du skal op over et højdedrag gennem olivenlunde inden det går nedad mod Céléfloden. Her kan du evt. sejle i kano inden du fortsætter mod Marcilhac og tilbage til Cajarc. Denne dag også andre udflugtsmulighede, ture på 20-65 km.

7.dag: Cajarc-Limogne – 38 km. En tur langs med Lot-floden til den fortryllende by St-Cirq-Lapopie. Byen nærmest hænger udover klippeskrænten højt over Lot-floden. Her er smalle gader med husfacader af træ og sten helt tilbage fra det 13.-16. årh, og flere gode restauranter til frokoststop. Tobaksmarker på tilbagevejen til din Chambres d'Hôtes Pech Blanc, som ligger mellem Calvignac og Limogne, syd for Cajarc. Turen kan evt forlænges nordover via Cabreret og Sauilac, da ialt 63 km.

8.dag: Limogne-St Antonin – 40 km. I et roligt og smukt terræn mod syd langs vandløb med slotte og tidligere vandmøller til Caylus og videre til St Antonin, hvor du bor på Chambre d’Hote midt i byen. Marked om søndagen.

9.dag: Udflugt til Bruniquel – 48 km. En flodslugt hedder på fransk en Gorges. En sådan skal du cykle i denne dag. Jeg synes også du skal have udsigterne, så noget af ruten er på småveje lidt oppe over floden. Bruniquel er meget seværdig med sine småhuse der krymper sig på skråningen op mod slottet.

10.dag: St Antonin-Najac – 46 km. Turen går via stille landsbyer og Abbaye de Beaulieu med moderne kunst til Najac - dette uimodståelige sted ved Aveyron-floden. Du bor på og spiser på Hotel l'Oustal del Barry på byens torv.

11.dag: Udflugt til Cordes – 42 km. Når nu du er her, bør du også besøge Cordes – en af de mest kendte Bastides i området. Jeg har tilrettelagt turen, så du kun cykler den ene vej og tager toget tilbage med cyklen. Du kommer ned i en ny floddal og nyder småbyerne og stilheden, inden du ved Laguépie skal op og snart have det første blik af Cordes, der hvælver sig i horisonten med sin kirke på toppen. Der vil være 2-3 timer til besøget her inden toget går tilbage til Najac ved 18-tiden.

12.dag: Najac-Villefranche – 26 km. Orker du ikke mere kan du tage toget! Ellers tilbage ad en anden rute med lang stigning op til la Rouquette med gammel kirke. Herefter herligt skovterræn med udsigter, og så ned ad bakke til Villefranche. Sidste måltid og nat på det hotel du begyndte din cykelferie på..

13.dag: Efter morgenmad hjem –eller vidererejse.

De nævnte hoteller er dem vi oftest benytter. Vi forbeholder os ret til at ændre hotelforløbet - naturligvis altid inden for samme el. højere kategori.

Rejsefakta og priser 2017

Turstart: Dagligt fra april til oktober. (OBS! Turstart er dag 1/ankomstdag)
Pris: 11.475 kr
Inkluderet: 12 nætter på hotel og chambre d'hôte i dobbeltværelse med bad, morgenmad og 12 x 3 retters aftensmad, leje af god turcykel med gear, flytning af bagage samt kort og rutemateriale. Desuden togbillet fra Cordes-Sur-Ciel til Najac (dag 11).
Ikke inkluderet: Rejsen til startsted. Drikkevarer til aftensmaden. Frokost. Tillæg for enkeltværelse 2.750 kr.
Det er muligt at leje el-cykel på denne tur, pris 525 kr.

Cyklen skal hentes på byens turistkontor. Den findes i dame- og herremodel, og har flg udstyr:

  • 21 udvendige gear
  • Håndbremser (altså ingen fodbremse)
  • 2 cykeltasker bagpå
  • Styrtaske
  • Flaskeholder
  • Lappegrej, pumpe samt lås

Rutemateriale

Du cykler efter kort i størrelsen 1:100.000. Det er farvekopier af et IGN-kort, hvor ruten er indtegnet. Til støtte for kortet får du en rutebeskrivelse på dansk.

Med fly og tog

Flyv fx til Toulouse via Amsterdam eller Paris. Fra lufthavnen i Toulouse skal du med bus ind til stationen (Gare SNCF). Bus går hvert 20. min og køretid ca 25 min. Pris ca 4€ (ej inkl.). Fra Toulouse banegård er der direkte togforbindelse til Villefranche-de-Rouergue. Køretid 1 time og 45 min. Ved ankomsten til Villefranche må du tage en taxa til første overnatningssted. Ved hjemrejsen skal du på samme måde med tog og bus til Toulouse. Merlot er gerne behjælpelig med at arrangere rejsen derned. Prisniveau ca. 3.500 - 3.700 kr.

Bestil tur 34
Klik her for at udskrive denne side
Klik her for at komme tilbage til oversigten
Bestil tur 34
Klik her for at udskrive denne side
Klik her for at vende tilbage til oversigten

Overvejende let bakket og bakket terræn. Som Bornholm, Sydfyn eller Østjylland – og lidt til.

Der er rigeligt med små og store bakker på 3-5 km længde – det giver udsigter! Overvejende kuperet terræn.

Rundtur – start og slut samme sted, men du skifter hoteller hver nat. Nogle gange samme hotel i 2 nætter. Se i teksten.

På denne tur bor du på Guest Houses eller Chambres d’hotes, som er det franske udtryk for det samme. Alle værelser er med eget bad.

På denne tur bor du på hoteller. Alle værelser er med eget bad.