Merlot Tours logo

Ny tur i 2017!

Tur 9: Ile de France
Paris’ sydlige omegn
196 km, 6 dage,
5 nætter, 4 cykeldage

Lykken er at vågne i Paris. Vores franske cykelgæster har været der mange gange kan vi mærke, fordi de ofte siger “at så skal vi have et par dage i Paris inden vi skal hjem”. Byen “som der ikke er nogen ende på” bliver ved med at drage, selv efter mange års lidenskabelig omgang.

Nu vil vi gerne åbne døren på klem, nej på vid gab, for dig, der elsker Paris og kunne være nysgerrig på at bryde ud af vante rammer for dit Paris-besøg: Prøv at gøre cirklen lidt større, tag ud i det nære opland. Tag ud af byen, ikke langt, bare en lille tur med RER-toget sydpå langs Seinen ud til Melun, og du er på landet, overraskende smukt og roligt og grønt. Ja, ikke længere end til Melun, og du er i en ærkefransk provinsby bare en times rejse fra hvor du plejer at færdes. Vi var der selv i efteråret 2016, og blev virkelig overraskede over hvor landligt her var!

Paris (75) er den midterste del af regionen Ile-de-France. Udenom ligger Seine-St-Denis (93), Val-de-Marne (94) og Hauts-de-Seine (92). Og i næste cirkel Seine-et-Marne (77), Essonne (91), Yvelines (78) og Val d’Oise (95). Vores tur går i 77, 91 og 92 for nu at blive i departementernes traditionelle nummerinddeling, som jo går igen i nummerplader og postnumre! Her finder du skovene ved Fontainebleau som maleren Rosseau udødeliggjorde (udstilling Glyptoteket 2016), slottene i Vaux le Vicomte, Fontainebleau, Rambouillet og selve Versailles, hvor turen slutter. Terrænet er roligt, kun lidt bakket, meget landligt, især de store skove med kæmpetræer og slottene gør indtryk. Og så det rent praktiske: Du skal ikke rejse mange timer med tog, bare en enkelt time og for bare 20€ retur!

1.dag: Ankomst til Melun eller Fontainebleau. RER tog fra Paris 45 min. Melun er en ældgammel by ved Seinen. Indbyggertallet er 35.000, byen er livlig, todelt med bro over floden. Kendt også for sin “Brie de Melun”. Du bor i den ældste del på et rart chambre d'hôte med have. Du kan evt. også vælge at starte turen i Fontainebleau og bo her i 2 nætter her, og lave en rundtur derfra op til Melun og de to slotte Vaux le Vicomte og Chateau Blandy-les-Tours. Se teksten dag 2.

2.dag: Melun-Fontainebleau – 38 km. Du kan cykle direkte til Fontainebleu, kun ca 20 km, men vi anbefaler at du gør omvejen forbi to slotte - Vaux le Vicomte og Chateau Blandy-les-Tours. Det første med haveanlæg i fransk stil, så smukt udført for kongens finansminister, at Ludvig den 14. sagde, at “sådan et vil jeg også have”, og så hyrede han arkitekten til at bygge Versailles. Blandy er et fint eksempel på en militær arkitektur fra 14.årh, det lå i grænselandet til Burgunder-kongen. Videre ud på landet, du kommer til Seinen og cykler langs med den ca 6 km til Samoreau, hvor der ligger et lille museum (Maison de Mallarmé). Du bor på Hotel Napoléon lige overfor slottet.

3.dag: Fontainebleau-Etampes – 54 km. Du må se slottet, kæmpestort, 1500 værelser, 130 ha park, UNESCO-listet. Kan dateres tilbage til 1100-tallet, men det var den ambitiøse Frans 1., der gav det power med arkitekten Gilles le Breton, som tilførte det italiensk renæssance. Det var ca 1530. Henrik 4. byggede videre i 1606 og så videre – det er et meget, meget stort slot, som rummer masser af historier fra den franske kongemagt. Overdådigt udstyret – nok til en ekstra dag her, hvis også den kæmpestore park skal nydes og beundres. Men afsted på cyklen: De vældige skove med spredte klipper – 25.000 ha - kommer du straks ud i, og titter ind i helt overraskende Barbizon, med sine stenhuse og brosten i gaderne. Et sted, hvor malerne fra Paris-kolonien trak sig ud. Malerne Theodore Rosseau og Jean-Francois Millet er herfra, og du finder både kroen (Auberge Ganne), hvor kunstnerne mødtes og atelier og et museum her. Videre landsbyer er Fleury med slot og Courance med slot og Dannemois med vandmølle. Ved Aerodrome de Cerny et flymuseum med 70 vintage modeller! Først de sidste 10 km er du ude af Naturel Regional du Gatinais og ude i åbent agerland før ankomst til Etampes. Her bor du på centralt på Ibis hotel på byens store plads.

4.dag: : Etampes-Rambouillet – 54 km. Småbyer på ruten, som i dag går mere i åbent land. Igen klostre og slotte såsom Ancien Prieuré St-Hilaire og i Dourdan, hvor et stor slotskompleks fra middelalderen ligger midt i den lille by. Du kommer lidt gennem Chevreuse nationalparken med landsbyer i lysninger, og lander i Rambouillet om eftermiddagen. Charmerende hotel lige ved slottet.

5.dag: Rambouillet-Versailles – 50 km. Park og slot er naturligt den store magnet her i Rambouilet. Et besøg på slottet er igen et møde med fransk storhed, som du har set det i Fontainebleau og skal se det i morgen i Versaillles. Efter Frans I i 1547, har slottet huset bl.a. Louis XVI, Napoleon I og efter den tredie republik har det været den franske præsidents officielle gæstebolig. Måske I husker at topmøder har været holdt her, når Frankrig var vært (G6-møder og Kosovoaftalen fra 1999). Haven er en kombination af fransk stil og engelsk/kinesisk, en stor have med søer og øer. På cykelturen går det gennem Val de Chevreuse med kirker, klostre og flere slotte, altsammen strøet ud i dejlige omgivelser af stor landlighed. Snart nærmer du dig turens mål – Chateau de Versailles. Få en fornemmelse af slot og park ved, inden du kommer til hotellet, at køre ind i parken. Slot og park er skabt til hinanden, enorme dimensioner. Parken her – et anlægsarbejde, der strakte sig over 40 år, igangsat af Ludvig 14. Hjulbøre ført af regimenter af mænd knoklede med at flytte jord og plante træer. Parken er enorm, godt at have cyklen. Der er fri adgang. Denne sidste nat bor du enten på Hôtel des Roys på den enorm brede e boulevard der fører op til slottet eller på Hôtel Cheval Rouge i et mere livligt kvarter af byen ved byens Marché.

6.dag: Versailles og afslutning på turen. Det er for lang en historie at skrive om Versailles, om solkonge, om det overdådige liv her, der blev spiren til den franske revolution og monarkiets endeligt, om spejlsalen og kroninger og ydmygelser og en traktat, der i sig havde kimen til “dolkestødslegenden” og vreden i Tyskland … og så videre. Versailles er et dirrende stednavn i Europas historie. Så måske du skulle premiere dig selv med et par ekstra dage her før du genindtager Paris. Ellers slut på turen her. Paris nås med direkte tog på bare 45 minutter.

Rejsefakta og priser 2017:

Turstart: Dagligt fra april til oktober. (OBS! Turstart er dag 1/ankomstdag)
Pris: 7.675 kr
Inkluderet: 5 nætter på hotel og guesthouse (2 nætter på 4-stjernet hotel + 2 nætter på 3-stjernet hotel + 1 nat på chambres d’hôtes) inkl morgenmad, leje af god turcykel, kort og rutemateriale samt flytning af bagage.
Ikke inkluderet: Rejsen til startsted. Aftensmad og frokoster.
Tillæg for enkeltværelse 2.300 kr.
Tilkøb: Ekstra nat i Versailles: 595 kr inkl. morgenmad
Det er muligt at leje el-cykel pĂĄ denne tur: 525 kr

Cyklen er en hybrid cykel og findes i dame- og herremodel. Den leveres til dit hotel, og har flg udstyr:

  • 21 udvendige gear
  • HĂĄndbremser (altsĂĄ ingen fodbremse)
  • Cykeltasker bagpĂĄ samt styrtaske
  • Lappegrej, pumpe samt lĂĄs
  • Cykelhjelm

Rutemateriale

Du cykler efter kort i størrelsen 1:50.000. Det er kopier af et IGN-kort, hvor ruten er indtegnet. Til støtte for kortet får du en rutebeskrivelse på engelsk.

Med fly og tog

Flyv til Paris CDG, og tag fra lufthavnen RER toget ind til Gare du Nord eller Châtelet les Halles og skift her til en anden RER linie til Melun. En togtur der kan gøres på godt 1 time. Tilbagerejsen fra Versailles og ind til Paris er ligeledes med tog. Til Paris tager det ca. 45 min.

Merlot er gerne behjælpelig med at arrangere flyrejsen.

Bestil tur 9
Klik her for at udskrive denne side
Klik her for at komme tilbage til oversigten
Bestil tur 9
Klik her for at udskrive denne side
Klik her for at vende tilbage til oversigten

Fladt eller jævnt til roligt terræn med kun mindre bakker. Som lette ture i Danmark.

Envejstur – start og slut forskellige steder

På denne tur bor du på Guest Houses eller Chambres d’hotes, som er det franske udtryk for det samme. Alle værelser er med eget bad.

På denne tur bor du på hoteller. Alle værelser er med eget bad.